«Θράκης προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ου αιώνα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Θράκης προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ου αιώνα

Προλογίσματα: Θεόδωρος Πάγκαλος
Θράκης προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ου αιώνα
  • ISBN: 960-03-2672-X
  • σελ. 224
  • 1 Φεβρουαρίου 2000
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

H πολιτική είναι κατ' εξοχήν η τέχνη του εγχειρήματος. Oι πολιτικοί ως δημόσιοι λειτουργοί έχουν την υποχρέωση να διαισθάνονται τη λαϊκή βούληση και να βρίσκουν τον κατάλληλο τρόπο να την υλοποιούν. H ευαισθησία, η διαίσθηση, η γνώση, η οργανωτικότητα, η ευχέρεια επικοινωνίας, το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και άλλα πολλά είναι τα απαραίτητα προσόντα για να φέρουν σε πέρας το λειτούργημά τους. Άλλοι το καταφέρνουν περισσότερο, άλλοι λιγότερο. O Π. Σγουρίδης, αν και «τεχνοκράτης», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του, δεν παύει να είναι «φύσει» βαθιά πολιτικός. Tο ενδιαφέρον του για τον συνάνθρωπο, ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος ή φυλή, τον υποχρεώνει να αγωνιά όχι μόνο για τους συντοπίτες του της Θράκης, αλλά και για τον Άλλον, αυτόν τον μεγάλο άγνωστο. Aγωνιά για μειονότητες, λαούς γειτονικούς και μακρινότερους. O Aντιπρόεδρος της Bουλής των Eλλήνων συνομιλεί με ηγέτες, αλλά δεν διστάζει να επισκέπτεται και επαναστάτες όπως τον Oτζαλάν, παραθέτοντας συγκλονιστικές άγνωστες λεπτομέρειες από τις συναντήσεις του. Πίσω από την πραγματιστική σκέψη τού πολιτικού, τα πλούσια στοιχεία για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τις προτάσεις για ορθολογικότερη οργάνωση και δράση, διακρίνεται η αγάπη του για όλους τους ανθρώπους. Πιστεύοντας ότι τα βιβλία ζουν και ταξιδεύουν στο μέλλον, σκιαγραφεί με οικείο ύφος, που αγγίζει πολλές φορές τα όρια της εξομολόγησης, τους προβληματισμούς του, όχι μόνο για τη Θράκη και την Eλλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Βιογραφικά στοιχεία

Παναγιώτης Σγουρίδης

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης γεννήθηκε το 1950 στην Ξάνθη. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στην Ξάνθη και στη Θεσσαλονίκη. Συνέχισε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποφοιτώντας με την ειδικότητα του αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού. Αμέσως μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ Ξάνθης. Εκλέχθηκε αντιπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στο ΤΕΕ. Υπήρξε μέλος του ΔΣ Ασπίδας Ξάνθης και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται ζωηρά για τα ζητήματα του αθλητισμού και της νεολαίας.

Το 1982 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης και επανεκλέχθηκε το 1986. Την περίοδο 1986-1987 διετέλεσε πρόεδρος του Νοσοκομείου Ξάνθης. Αγωνίστηκε δυναμικά και συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του νέου σύγχρονου νοσοκομείου του νομού. Το 1989 εκλέχθηκε βουλευτής του νομού και επανεκλέγεται συνεχώς πρώτος μέχρι σήμερα.

Την περίοδο 1993-1996 ανέλαβε καθήκοντα Γ’ αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Το χρονικό διάστημα 1996-2004 άσκησε τα καθήκοντα του Β’ αντιπροέδρου της Βουλής. Υπήρξε ο ουσιαστικός εμπνευστής για τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης και ο κύριος συντελεστής στην έκδοση του ομόφωνου πορίσματός της. Συμμετείχε, με ουσιαστικές προτάσεις, στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την εξέταση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, καθώς και στη Διακομματική Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, καρπός της οποίας υπήρξε η θεσμοθέτηση Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και η μετεξέλιξή της σε μόνιμη ειδική διακομματική επιτροπή. Ταξίδεψε πολλές φορές στο εξωτερικό για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και την ισχυροποίηση της ομογένειας. Συνετέλεσε τα μέγιστα στην ίδρυση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης των ελληνικής καταγωγής βουλευτών, γερουσιαστών, ομοσπονδιακών βουλευτών, ευρωβουλευτών και πολιτειακών βουλευτών και γερουσιαστών (ΠΑΔΕΕ), που σε όλο τον κόσμο αριθμεί από 130 έως 170 μέλη, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών σε κάθε χώρα.

Το 2002 εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο του Θράκης προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ου αιώνα.
Σήμερα, ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπεύθυνος του Tομέα Tουρισμού του ΠΑΣΟΚ, δεν παραλείπει να ασχολείται με τα ιδιαίτερα προβλήματα της Ξάνθης.




Βιβλιογραφία