«Η ελευθερία της τέχνης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η ελευθερία της τέχνης

Η ελευθερία της τέχνης
  • ISBN: 960-03-2781-5
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16801
  • σελ. 152
  • 1 Ιουνίου 2000
  • € 19,08

Περίληψη

Το έργο του Γεράσιμου Θεοδόση αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην ερμηνεία του άρθρου 16 παράγραφος 1 του ελληνικού Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ελευθερία της τέχνης. Η συνταγματική αυτή διάταξη δεν θεσμοθετεί βέβαια την ασυδοσία της τέχνης ή το ανεξέλεγκτο του κάθε αυτοαποκαλούμενου καλλιτέχνη. Το άρθρο 16 παράγραφος 1 του Συντάγματος κατοχυρώνει κατ' αρχάς την αυτονομία της τέχνης από την κρατική βούληση. Το κράτος και οι μηχανισμοί του οφείλουν να σεβαστούν τον αυτόνομο χώρο της τέχνης. Σε Συντάγματα συνεπώς όπως το δικό μας, στα οποία κατοχυρώνεται ρητά –πέραν της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης– η ελευθερία της τέχνης, τον νομικό δεν πρέπει να ενδιαφέρει πλέον ο ορισμός της τέχνης αλλά η σύνθετη έννοια της ελευθερίας της τέχνης. Αποστολή του δηλαδή είναι να καθορίσει τι σημαίνει ελευθερία της τέχνης μέσα στο συνταγματικό της πλαίσιο. Οι όποιοι επομένως περιορισμοί προκύπτουν από την ερμηνεία και εφαρμογή της ελευθερίας της τέχνης δεν είναι εγγενείς περιορισμοί της ίδιας της ελευθερίας αλλά του Συντάγματος και συγκεκριμένα των επιταγών της αρχής της ενότητάς του. Η ελληνική θεωρία και νομολογία όμως δεν έχει επιδείξει μέχρι σήμερα τον απαιτούμενο συνταγματικό ζήλο, με αποτέλεσμα να προκρίνονται καθημερινά δικαιικές ερμηνείες σε προφανή αντίθεση με το Σύνταγμα και τις ελευθερίες που αυτό παραχωρεί στους πολίτες του.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεράσιμος Θεοδόσης

Ο Γεράσιμος Θεοδόσης γεννήθηκε το 1962 στην Πάτρα. Μετά τις πανεπιστημιακές του σπουδές στη Νομική Σχολή της Αθήνας έζησε για χρόνια στη Γερμανία, όπου το 1995 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Από το 1989 έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό νομικών μελετών και μονογραφιών στα ελληνικά και τα γερμανικά. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1998 και έκτοτε διευθύνει τις νομικές υποθέσεις του Υπουργείου Τύπου & ΜΜΕ σε ευρωπαϊκά θέματα. Παράλληλα διδάσκει συνταγματικό δίκαιο και είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας «Τηλεόραση χωρίς σύνορα».

Δοκίμια και βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Aντί και Διαβάζω, ενώ έχει εκδώσει τα νομικά βιβλία: Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας (Eκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα 1991) και Gerichtskontrolle der parlamentarischen Geschaet-sordnungen in Griechenland, Frankreich und der Bundesrepublik Deutschland (Duncker & Humblot, Βερολίνο 1996). Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε με το μυθιστόρημα Mια ερωτική τραγωδία (Eκδόσεις Kαστανιώτη, Aθήνα 1999).