«Τομές στην εξέλιξη της παιδικής μας λογοτεχνίας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τομές στην εξέλιξη της παιδικής μας λογοτεχνίας

Η περίπτωση του Ζαχαρία Παπαντωνίου

Τομές στην εξέλιξη της παιδικής μας λογοτεχνίας
  • ISBN: 960-03-2823-4
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16893
  • σελ. 344
  • 1 Νοεμβρίου 2000
  • € 19,08

Περίληψη

Βιβλίο σταθμός για όσους ασχολούνται με την παιδική λογοτεχνία. Το 1972, όταν πρωτοεκδόθηκε, ξάφνιασε με τη βαθύνοια του συγγραφέα του, τις καινοφανείς απόψεις του, τις θεμελιώδεις φιλολογικές του θέσεις, τη γενικότερη συγκρότησή του. Όσα ακολούθησαν έκτοτε στο ίδιο θέμα, στην καλύτερη περίπτωση, απλώς το πλαισίωσαν.
Μπορεί το κεντρικό του θέμα να είναι ένα κορυφαίο πρόσωπο, ο Παπαντωνίου, πρόκειται όμως για βασική μελέτη της νεότερης παιδικής μας λογοτεχνίας. Οι απόψεις που εκτίθενται, τεκμηριωμένες και αδιάσειστες, παραμένουν ισχυρές. Με την επισήμανση όσων συνεισέφερε ο Ζ. Παπαντωνίου στην παιδική λογοτεχνία, ξεδιπλώνονται επεισόδια σχετικά με τους εκπαιδευτικούς αγώνες, αναλύονται τα κύρια φαινόμενα που χαρακτήρισαν την παιδική λογοτεχνία και –έντεχνα και βάσιμα– αναδεικνύεται η σχέση της εκπαιδευτικής πολιτικής με τη λογοτεχνική παραγωγή για τα παιδιά. Ο συγγραφέας υιοθετεί ως θεμελιώδη αρχή ότι «στις ρίζες όλων των προσπαθειών του έθνους βρίσκεται το πρόβλημα της παιδείας», ότι «οι λογοτεχνικοί αγώνες ήταν αγώνες παιδείας του έθνους στη γενικότερη μορφή», ή ακόμη και ότι «οι καλύτεροι παιδαγωγοί δεν ήταν οι επαγγελματίες παιδαγωγοί αλλά οι λογοτέχνες».
Βιβλίο αναφοράς, διδακτικό για όσους ασχολούνται με τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας – πρότυπο δομής, επεξεργασίας και αξιολόγησης υλικού.

Βιογραφικά στοιχεία

Αντώνης Π. Μπενέκος

Ο Αντώνης Μπενέκος γεννήθηκε το 1930 στους Χουλιαράδες Ιωαννίνων. Σπούδασε παιδαγωγικές επιστήμες στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, στη διετή μετεκπαίδευση του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Υπηρέτησε στο δημόσιο ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ως πάρεδρος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (1965-1967), ως καθηγητής Παιδαγωγικών στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων και ως Σύμβουλος στο Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών και Eπιμόρφωσης (ΚΕΜΕ) και του επανιδρυθέντος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνταξη των προγραμμάτων και τη συγγραφή σχετικών βιβλίων για μαθητές και δασκάλους.

Βασικές ειδικές μελέτες του είναι: Εισαγωγή στην Ψυχολογία του J. Bruner, Αρχές Αναλυτικού Προγράμματος, Νέα Προγράμματα και Βιβλία κ.ά.

Εισηγητής της Αισθητικής Αγωγής και της Παιδικής Λογοτεχνίας στη μετεκπαίδευση των δασκάλων από το 1965 και στα σχολεία μετά τη μεταπολίτευση του 1974, δίδαξε ο ίδιος τα μαθήματα αυτά στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στις ΣΕΛΔΕ (Σχολές Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης) και σε διάφορα σεμινάρια και έγραψε σχετικά βιβλία και μελέτες, όπως: Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Ένας σταθμός στην παιδική λογοτεχνία, Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο, Λόγος και Τέχνη στην Προσχολική Αγωγή και διάφορα άρθρα σε περιοδικά, ημερήσιο Τύπο και εγκυκλοπαίδειες. Δημοσίευσε επίσης διηγήματα στα περιοδικά Νέα Εστία, Ηπειρωτική Εστία, Το Ρόδι κ.ά., καθώς επίσης και τη συλλογή Ο Μπακ και οι σύντροφοί του, Eκδόσεις Καστανιώτη 1999. Επίκεντρο των ενδιαφερόντων του παραμένει η μελέτη και η συγγραφή για την προώθηση και αναβάθμιση της εικαστικής και λογοτεχνικής παιδείας (και του παιδικού βιβλίου γενικότερα) στην Ελλάδα.