«Ο Μαρξ στοχαστής της τεχνικής» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Μαρξ στοχαστής της τεχνικής

Από την αλλοτρίωση του ανθρώπου στην κατάκτηση του κόσμου

Μετάφραση:
Αθανασόπουλος Τάκης

Ο Μαρξ στοχαστής της τεχνικής
  • ISBN: 960-03-2857-9
  • eudoxus logo Εύδοξος: 64654
  • σελ. 472
  • 1 Νοεμβρίου 2000
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Ένας ζωντανός διάλογος με τον ιδρυτή του μαρξισμού, διάλογος που προπορεύεται και προβλέπει, είναι το περιεχόμενο και η πρωτοτυπία αυτής της διδακτορικής διατριβής, που έδωσε λαβή σε ζωηρότατες συζητήσεις όταν υποστηρίχθηκε το 1959 στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (μαζί με την παράλληλη διατριβή Ο Ηράκλειτος και η φιλοσοφία).
Στοχεύει να φθάσει στο κέντρο της σκέψης του Μαρξ, να ανακαλύψει τον μίτο της Αριάδνης που διαπερνά όλο του το έργο -από τα γραπτά του πολύ νέου Μαρξ, μέσω των θεμελιακών φιλοσοφικών εργασιών του νέου Μαρξ, ως τις τελικές πολιτικές και οικονομικές του μελέτες- να καταλάβει πώς και γιατί η σκέψη αυτή μπόρεσε να σημαδέψει την ιστορική πραγματικότητα του εικοστού αιώνα. Εδώ, ο Κ. Αξελός αναλαμβάνει και επαναθέτει υπό ερώτηση την προβληματική του Μαρξ, έτσι ώστε, με τον μαρξισμό ενταγμένο και με τον μηδενισμό αναγνωρισμένο, να μπορέσει να τοποθετηθεί σ' έναν ορίζοντα η διαμάχη που φέρνει αντιμέτωπους τον αλλοτριωμένο (από τι ακριβώς;) άνθρωπο και τον (προς κατάκτηση;) Κόσμο.
Πέρα από τον Μαρξ και τον μαρξισμό, τον Χάιντεγκερ και τον υπαρξισμό, στόχος είναι μια καλύτερη κατανόηση της παγκόσμιας τεχνικής, η προώθηση μιας νέας σκέψης: ανοιχτής και πολυδιάστατης, ερωτηματικής και πλανητικής.

Βιογραφικά στοιχεία

Κώστας Αξελός

O Kώστας Aξελός γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1924 στην Αθήνα. Παράλληλα με τις ελληνικές γυμνασιακές του σπουδές παρακολούθησε μαθήματα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στη Γερμανική Σχολή. Καθώς η ονομαζόμενη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν παρείχε ικανοποιητική διδασκαλία της φιλοσοφίας, γράφτηκε στη Νομική, αλλά ο πόλεμος τον έστρεψε προς την πολιτική: κατά τη διάρκεια της γερμανο-ιταλικής κατοχής πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση και ακολούθως στον εμφύλιο -στον οποίο είχαν στρατιωτικά εμπλακεί και οι Aγγλοι- ως οργανωτής, δημοσιογράφος και θεωρητικός του κομμουνιστικού κινήματος (1941-1945).

Το ΚΚΕ τον διέγραψε από τις τάξεις του και ένα κυβερνητικό στρατοδικείο τον καταδίκασε σε θάνατο. Στο Παρίσι εγκαταστάθηκε στα τέλη του 1945. Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη. Από το 1950 ως το 1957 εργάσθηκε ως ερευνητής στο C.N.R.S. (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας), στο φιλοσοφικό τμήμα. Κατόπιν συνέχισε την ερευνητική του εργασία για τις δύο διδακτορικές του διατριβές στην Εcole Pratique des Hautes studes (Πρακτική Σχολή Ανωτάτων Σπουδών) ως το 1959. Από το 1962 ως το 1973 δίδαξε φιλοσοφία στη Σορβόννη.

Δημοσίευσε (ελληνικά στην αρχή και ακολούθως γαλλικά κατά κύριο λόγο, αλλά και γερμανικά) σειρά βιβλίων που έχουν μεταφραστεί σε δεκαέξι γλώσσες. Έδωσε διαλέξεις σε όλον τον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων και των διαλέξεών του έχει περιληφθεί στα βιβλία του. Ανατρέχοντας στην ποιητική σκέψη του Ηράκλειτου, και πέρα από τον Μαρξ και τον Χάιντεγκερ, προσπάθησε να προωθήσει, ανιχνεύοντας τον ορίζοντα της περιπλάνησης, μια καινούργια σκέψη του παιχνιδιού της αποσπασματικής ολότητας, σκέψη ιστορική και συστηματική, ανοιχτή και πολυδιάστατη, ερωτηματική και πλανητική, που αντιμετωπίζει το διακύβευμα της εποχής της τεχνικής. Ο Κόσμος, που γίνεται μετά το 1984 ο κόσμος, παραμένει το πρόβλημα, μάλλον το ερώτημα, στο οποίο επικεντρώνεται η σκέψη του, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ατομική και την ιστορικοπαγκόσμια εμπειρία: οι διαφορετικές του εξουσίες και οι σχέσεις μας μαζί του τίθενται υπό ερώτηση. Πέρα από το κλείσιμο, προτείνεται ένα άνοιγμα.

Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 2010.