«Η δωδέκατη γιαγιά και άλλα...» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η δωδέκατη γιαγιά και άλλα...

Δεύτερη έκδοση συμπληρωμένη

Η δωδέκατη γιαγιά και άλλα...
  • ISBN: 960-03-2935-4
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12867761
  • σελ. 128
  • 1 Δεκεμβρίου 2000
  • € 12,72

Περίληψη

Mε παζαρεύουν τα εγγόνια μου για το πόσο θα ζήσω ακόμα. – Δέκα χρόνια, είστε ευχαριστημένα; H εγγονή μου επιμένει στα δεκαπέντε. Tελικά συμβιβαζόμαστε στα δεκατρία. Eίναι κρίμα, λέει, αφού θα πατήσω τον εικοστό πρώτο αιώνα, να μην έχω καιρό μπροστά μου να τους δω να μεγαλώνουν. Bέβαια και είναι κρίμα. Mήπως είναι στο χέρι μου; H πρώτη φορά που αντίκρισα γραμμένο το 2000 ήτανε το Δεκέμβρη του 1990. Mόλις είχε φύγει ο Γιώργος για πάντα. Mου είχε αφήσει εντολή μην τύχει και δεν ανανεώσω την κάρτα παραμονής στη Γαλλία, παρόλο που θα μου ήταν άχρηστη αφού εδώ και χρόνια είχαμε γυρίσει οριστικά στην Eλλάδα. Ύστερα από τα τόσα που περάσαμε, αγωνιούσε φαίνεται εκείνος που θα μ' άφηνε μόνη και σκεφτότανε πως για καλό και για κακό ας είχα μια κάρτα μονίμου κατοίκου Γαλλίας.
A.Z.

Βιογραφικά στοιχεία

Άλκη Ζέη

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου η Άλκη Ζέη πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Πέτρο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο Τμήμα Σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 θα γυρίσει με την οικογένειά της στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας, το 1967. Αυτή τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.

Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο (ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη). Πρώτο της μυθιστόρημα ήταν Tο καπλάνι της βιτρίνας (1963), το οποίο εμπνεύστηκε από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και ήταν σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολούθησε μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά και το 1987 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους, Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα. Εκτός από μυθιστορήματα έγραψε διηγήματα και θεατρικά για παιδιά. Το σύνολο του έργου της μεταφράστηκε και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες, ενώ και η ίδια μετέφρασε πολλά βιβλία από τα ιταλικά, τα γαλλικά και τα ρωσικά.

Το καπλάνι της βιτρίναςΟ μεγάλος περίπατος του Πέτρου και το Κοντά στις ράγες απέσπασαν το Βραβείο Mildred L. Batchelder για το καλύτερο ξένο παιδικό βιβλίο μεταφρασμένο στα αγγλικά (1968, 1973 και 1979 αντίστοιχα). Το Θέατρο για παιδιά πήρε το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (1992), ενώ Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της το Βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2003), το Βραβείο Εφηβικού Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω (2003) και, στη Γαλλία, το Βραβείο των Βιβλιοφάγων (2005). Το μυθιστόρημά της Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα βραβεύτηκε με το ιταλικό Βραβείο Acerbi (2002). Το 2010 η Άλκη Ζέη τιμήθηκε με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

Έφυγε από τη ζωή το 2020.




Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις