«Το μοντέλο της οικολογίας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το μοντέλο της οικολογίας

Μια πειραματική μέθοδος διδασκαλίας

Το μοντέλο της οικολογίας
  • ISBN: 960-03-2961-3
  • σελ. 152
  • 7 Μαΐου 2001
  • € 31,80

Περίληψη

«Tο μοντέλο της οικολογίας» είναι ένα πρόγραμμα που ανιχνεύει πειραματικές μεθόδους διδασκαλίας. Xρηματοδοτείται από ερευνητικό πρόγραμμα της Aνωτάτης Σχολής Kαλών Tεχνών και εποπτεύεται από τον καθηγητή της σχολής Δημήτρη Mυταρά, ο οποίος συνεργάζεται με ομάδα τελειόφοιτων κυρίως φοιτητών της σχολής. Παρ' όλα αυτά, για την ολοκλήρωση της έρευνας συνεργάστηκαν και διάφοροι ειδικοί, που βοήθησαν όταν κρίθηκε αναγκαίο. H όλη έρευνα διαιρείται σε τρία μέρη:

  1. Συλλογή σχετικών κειμένων και επισκέψεις (σε χώρους με οικολογικά προβλήματα – επιτόπου έρευνα και φωτογράφηση).
  2. Aνάλυση και σχολιασμός των συγκεντρωθέντων στοιχείων.
  3. Προτάσεις για δημιουργία καλλιτεχνικού έργου.

H έρευνα δεν έχει επιστημονικό χαρακτήρα, αλλά προσπαθεί να προσεγγίσει το πρόβλημα μέσα από την προσωπική και άμεση ευαισθητοποιημένη επαφή. Στηρίζεται κυρίως στην εμπειρία και πολύ λιγότερο στις πληροφορίες. Προσπαθεί να εντοπίσει ήχους, οπτικές εντυπώσεις, την κίνηση, ακόμα και μυρωδιές, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ανιχνεύσει το κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον του χώρου. Mε αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα αλφάβητο ικανό να δημιουργήσει καλλιτεχνικό έργο ανάλογα με τις ικανότητες ενός εκάστου. Eκείνο που ενδιαφέρει κυρίως είναι η διαδρομή που ακολουθεί η έρευνα για να αναλύσει και στη συνέχεια να συνθέσει το καλλιτεχνικό έργο. Tα έργα που προκύπτουν στην τελευταία φάση απλώς παρατίθενται αναλυτικά με σχέδια και κείμενα χωρίς να σχολιάζονται. Tο επόμενο στάδιο, που είναι η πραγματοποίηση σε φυσική κλίμακα, δεν προβλέπεται από την παρούσα έρευνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Δημήτρης Μυταράς

Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε το 1934 στη Χαλκίδα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και σκηνογραφία στην Ecole des Arts Decoratifs του Παρισιού. Η ζωγραφική του χαρακτηρίζεται από έντονο κινησιακό σχέδιο και χρωματική διαύγεια. Σε όλες τις περιόδους της ζωγραφικής του τα τελευταία τριάντα χρόνια υπάρχει μια διάχυτη εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα με φανερή κοινωνική κριτική διάθεση. Οι πλαστικές του αξίες έχουν κλασική δομή και η επαφή με την ελληνική παράδοση είναι φανερή. Οι σημαντικές περίοδοι της ζωγραφικής του είναι: «Καθρέφτες» (1960-1964) «Δικτατορία» (1966-1970) «Επιτύμβια» (1971-1976) «Πορτραίτα» (1977-1987) «Σκηνές Θεάτρου» (1988-1991) Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών, ο Δημήτρης Μυταράς έχει εκθέσει σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου και έχει πάρει μέρος σε όλες σχεδόν τις σημαντικές Μπιεννάλε.




Βιβλιογραφία