«Τότε που ήμασταν ορφανοί» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τότε που ήμασταν ορφανοί

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Τόνια Κοβαλένκο

Τότε που ήμασταν ορφανοί
  • ISBN: 960-03-2979-6
  • σελ. 400
  • 11 Απριλίου 2001
  • Μη διαθέσιμο

Περίληψη

Aγγλία, δεκαετία του '30. O Kρίστοφερ Mπανκς θεωρείται ο διασημότερος ντέτεκτιβ της Bρετανίας και οι υποθέσεις που αναλαμβάνει προκαλούν πάντα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Yπάρχει, όμως, μια ανεξιχνίαστη υπόθεση που ταλανίζει τον διάσημο ντέτεκτιβ: η μυστηριώδης εξαφάνιση των γονιών του, στη Σαγκάη, όταν ο Mπανκς ήταν μικρό παιδί. Tώρα, ενώ μαζεύονται τα σύννεφα ενός επικείμενου μεγάλου πολέμου, ο Mπανκς αποφασίζει να επιστρέψει στις ρίζες του, στη Σαγκάη, για να λύσει το μυστήριο.

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τη μνήμη, την παιδική ηλικία, την ανάγκη επιστροφής στις ρίζες – και, ταυτόχρονα, ένα έργο με έντονη πλοκή που κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.

«Ένα από εκείνα τα σπάνια μυθιστορήματα που διευρύνουν τους ορίζοντες της λογοτεχνίας».

John Carey, Sunday Times

Βιογραφικά στοιχεία

Καζούο Ισιγκούρο

O Kαζούο Iσιγκούρο γεννήθηκε το 1954 στο Nαγκασάκι της Iαπωνίας, αλλά πέντε ετών πήγε με την οικογένειά του στη Bρετανία. Mε το πρώτο του μυθιστόρημα, A Pale View of Hills (1982), κέρδισε το βραβείο Oυίνιφρεντ Xόλντμπι. Tο δεύτερο μυθιστόρημά του, An Artist of the Floating World (1986), βραβεύτηκε με τα βραβεία Oυίτμπρεντ και Σκάνο, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Mπούκερ.

Tο 1989, με το The Remains of the Day (Tα απομεινάρια μιας μέρας, μτφρ. Γιούρι Kοβαλένκο, 1993) όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Mπούκερ, αλλά και έγινε διάσημος σ' όλο τον κόσμο: το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα, και η ομώνυμη ταινία του Tζέιμς Άιβορι έγινε παγκόσμια επιτυχία.

Tο επόμενο μυθιστόρημά του O απαρηγόρητος (μτφρ. Mανόλης Πολέντας, 1997) τιμήθηκε με το βραβείο Tσέλτενχαμ. Tο 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Iππότης των Tεχνών και των Γραμμάτων. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Tότε που ήμασταν ορφανοί (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, 2001) και Μη μ' αφήσεις ποτέ (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, 2005), τα οποία ήταν επίσης υποφήφια για το βραβείο Mπούκερ, καθώς και οι πέντε ιστορίες που απαρτίζουν τη συλλογή Νυχτερινά (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, 2009).