«Κι σέν' πώς σ' λεν; Χαρίλαος Φλωράκης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Κι σέν' πώς σ' λεν; Χαρίλαος Φλωράκης

Κι σέν' πώς σ' λεν; Χαρίλαος Φλωράκης
  • ISBN: 960-03-3010-7
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16830
  • σελ. 320
  • 17 Δεκεμβρίου 2001
  • € 15,90

Περίληψη

«Όταν μιλώ για το παρελθόν, ανησυχώ πολύ μη τυχόν και η μνήμη μου με ξεγελάει. Να λες πως ήταν εκείνος επικεφαλής και να 'ταν άλλος. Ή να αποδίδεις σ' αυτόν κάποιες κουβέντες που να τις έχεις όμως κάνει με άλλον. Λάθη ανθρώπινα είναι αυτά και συγγνωστά, αλλά όχι πάντα όταν μιλάς για μεγάλα γεγονότα που δεν έχουν βρει ακόμα τη θέση τους στην Ιστορία του τόπου. Ούτε όμως και σ' αυτήν τη γενιά θα αποδοθούν πλήρως. Γιατί ακόμα υπάρχει το μίσος για το ΚΚΕ. Το πολεμούν το Κόμμα και ας μην το δείχνουν στα φανερά».

«Εμείς πηγαίναμε εκεί για να καπνίσουμε κρυφά, χωρίς να μας βλέπει μάτι, κάνα τσιγάρο. Εγώ γνώριζα τον Χρόνη πριν μπω στην οργάνωση. Τον βλέπω εκείνο το βράδυ να περνά και κατάλαβα ότι αναζητούσε κάποιον. Του λέω:
“Τον τάδε μήπως θέλεις;”
“Ναι”, μου λέει.
Του δείχνω τότε ότι πήγε προς τα εκεί...
“Κι σέν' πώς σ' λεν;” με ρωτάει.
“Χαρίλαος Φλωράκης”, του λέω.
»Αυτό του έκανε μεγάλη εντύπωση! Το παιδί του Γιάννη Φλωράκη να παρακολουθεί το κίνημα; Ύστερα από λίγο καιρό ο Χρόνης ήρθε και μου μίλησε και με ενέταξε στο κίνημα. Μου είπε ότι εγώ, ένας Ντότσικας και ένας Κωστάμης, μαθητές όλοι μας, θα αποτελούσαμε μια τριάδα. Αποτελέσαμε μια τριάδα της κομμουνιστικής ομάδας των Πρωτοπόρων. Έτσι λέγονταν τότε οι μαθητές που ανήκαν στην ΟΚΝΕ. Μετά έγινα γραμματέας στην ομάδα των Πρωτοπόρων του Γυμνασίου. Όταν εγώ τέλειωσα το Γυμνάσιο, παράδωσα την τριάδα μου στον Ζήση τον Σκάρο, το λογοτέχνη».

Βιογραφικά στοιχεία

Άννα Παναγιωταρέα

Η Άννα Παναγιωταρέα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διδακτορική της διατριβή, με θέμα την ένταξη των προσφύγων του 1922, ενεκρίθη με άριστα από το Τμήμα Ιστορίας του Αριστοτελείου. Εξελέγη παμψηφεί το 1995 επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου και έκτοτε διδάσκει ανελλιπώς την τέχνη της συνέντευξης και την ανάλυση των ειδήσεων. Από το 1976 δημοσιογραφεί, με πάθος, στα μεγαλύτερα έντυπα του καθημερινού και του εβδομαδιαίου Τύπου ως συντάκτης στο πολιτικό ρεπορτάζ. Επίσης, από το 1976 αδιαλείπτως εργάζεται στο ραδιόφωνο, στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση, διευθύνοντας και παρουσιάζοντας ενημερωτικές εκπομπές. Έχει γράψει τρία βιβλία (Ο διχασμός του Γ. Σεφέρη, Όταν οι αστοί έγιναν πρόσφυγες, Ομολογίες παράλληλες) και διευθύνει τη σειρά «ΜΜΕ και Κοινωνία» στον Παρατηρητή. Δηλώνει ότι πιστεύει μόνο στο Θεό και ότι το πιο σπουδαίο πράγμα που έχει κάνει στη ζωή της είναι η κόρη της.