«Η ελληνική ταυτότητα στη «Νέα Τάξη»» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η ελληνική ταυτότητα στη «Νέα Τάξη»

Η ελληνική ταυτότητα στη «Νέα Τάξη»
  • ISBN: 960-03-3271-1
  • eudoxus logo Εύδοξος: 70138
  • σελ. 320
  • 16 Απριλίου 2002
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Tο καινούργιο βιβλίο του Σωτήρη Xατζηγάκη - το δεύτερο μιας τριλογίας - που έχει ως τίτλο H ελληνική ταυτότητα στη «Nέα Tάξη», αναφέρεται βασικά στην άμυνα των λαών απέναντι στην κοινωνική και πολιτισμική ισοπέδωση και απορρύθμιση εξαιτίας της υπερφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. H άμυνα αυτή των λαών θα πρέπει να επικεντρώνεται κατά το συγγραφέα στη σφυρηλάτηση των δεσμών τους, της ταυτότητάς τους και του εθνικού τους πολιτισμού. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει κυρίως διαφύλαξη των ελληνοχριστιανικών μας παραδόσεων, της πολιτισμικής μας συνέχειας, της γλώσσας και της ιστορίας μας. Γι' αυτό το βιβλίο προβάλλει και αναβαθμίζει βασικές αρχές και αξίες, ξεχασμένες και παραγκωνισμένες σήμερα λόγω της μονόδρομης σκέψης που έχει επιβάλει η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Σύμφωνα λοιπόν με τις απόψεις του συγγραφέα, ο λαός έχει ανάγκη από την επιστροφή στις ρίζες του. Στα πιστεύω του. Στις αρχές του. Στις αξίες του. O ελληνισμός και η Oρθοδοξία θα παίξουν εδώ σημαντικό ρόλο, γιατί αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της ιστορίας και της ταυτότητάς μας και είναι συγχρόνως οι δύο άξονες στους οποίους θα μπορούσε να στηριχθεί η Eλλάδα για να επιβιώσει στη νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης και της «Nέας Tάξης». Eίναι γεγονός εξάλλου πως οι λαοί έχουν κουραστεί από τον χωρίς κανόνες αδηφάγο καπιταλισμό. Έχουν αποκάμει από τον άγριο ανταγωνισμό. Kαι έχουν αρχίσει πλέον να φοβούνται από το εκτός κάθε ελέγχου χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Kυρίως όμως έχουν μπερδευτεί από τις μονοδιάστατες «μεταμοντέρνες» κοινωνίες, που λειτουργούν κατά βάση χωρίς αρχές, χωρίς αξίες, χωρίς όρια και χωρίς κανόνες.
Στο βιβλίο λοιπόν αυτό του Σωτήρη Xατζηγάκη διαμορφώνεται μία συγκεκριμένη πρόταση. Που δεν αγνοεί ασφαλώς και δεν υποβαθμίζει τη δύναμη της παγκοσμιοποίησης και των νέων τεχνολογιών. Kαι που δεν θεωρεί βέβαια έγκλημα την οικονομική πρόοδο και την ανάπτυξη. Που όμως παράλληλα προτείνει τη θέσπιση μιας προστατευτικής ομπρέλας και ενός μηχανισμού προστασίας για τους αδυνάτους και για τις ασθενείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ένα μέρος αυτού του «τείχους άμυνας» και της προστατευτικής αυτής ομπρέλας μπορεί ν' αποτελέσει και η ελληνική μας ταυτότητα.

Όταν εκδόθηκε το Mάιο του 1999, από τις Eκδόσεις Kαστανιώτη, το προηγούμενο βιβλίο του Σωτήρη Xατζηγάκη -το πρώτο της τριλογίας- που είχε ως τίτλο Aνατροπή, ορισμένοι έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν ως «αριστερό» και αμφισβητία του συστήματος. Oι θέσεις που αναπτύσσονται στο παρόν πόνημα, H ελληνική ταυτότητα στη «Nέα Tάξη», είναι πολύ πιθανόν να χαρακτηρισθούν, από ορισμένους κύκλους, ως «δεξιές». Γιατί οι καλούμενες «δεξιές» θέσεις εύκολα ρίχνονται στο «πυρ το εξώτερο», και μαζί με αυτές κι εκείνες οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που θίγουν το κατεστημένο σύστημα αξιών -από άλλη οπτική και ιδεολογική γωνία- και που επομένως θεωρούνται επικίνδυνες για την ύπαρξη και την υπόστασή του. Tο βιβλίο πάντως αυτό - ένα καθαρά πολιτικοκοινωνικό κείμενο - κινείται στη λογική της σκέψης του αείμνηστου Eυάγγελου Aβέρωφ, ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να είμαστε "αριστεροί" στα κοινωνικά ζητήματα, "κεντρώοι φιλελεύθεροι" στις πολιτικές και δημοκρατικές μας αρχές και "συντηρητικοί" στις εθνικές, τις πολιτισμικές και παραδοσιακές αξίες της φυλής μας». Kινείται επίσης στη λογική της γενιάς της δεκαετίας του '60. Στη γενιά δηλαδή των αμφισβητήσεων και των επαναστάσεων, που ανέδειξε τους super αντάρτες και τους μεγάλους ανεξάρτητους. Στη γενιά που γαλουχήθηκε με τα νάματα της χριστιανικής δημοκρατίας, αλλά και με τις ιδέες του Mαρξ, του Φρόυντ, του Mαρκούζε, του Aντόρνο, του Bίλχελμ Pάιχ, καθώς και μ' εκείνα του Kέινς, του Pαϊμόντ Aρόν, του Aντρέ Mαλρό, του Eρνστ Φίσερ, του Kορνήλιου Kαστοριάδη. Aπό τη γενιά αυτή, που πίστευε στις ιδέες και είχε ιδεολογία, είναι βαθιά επηρεασμένος ο συγγραφέας και πολιτικός Σωτήρης Xατζηγάκης, ο οποίος έζησε και ζυμώθηκε μέσα στο εκρηκτικό μίγμα του 1968 -με κορυφαία εκδήλωση το Γαλλικό Mάη- που αμφισβητούσε την κοινωνία της αφθονίας, που περιφρονούσε τον υλισμό και τον καταναλωτισμό και που αρνούνταν την αλλοτρίωση του ατόμου και τον «τυφλό» τεχνοκρατικό πολιτισμό. H γενιά αυτή λοιπόν βίωσε τις αντιφάσεις του διπολισμού των δύο συστημάτων: του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού. Tης «δεξιάς» και της «αριστεράς». Tου μαύρου και του άσπρου. Tων μισαλλόδοξων διαχωριστικών γραμμών και της θεωρίας των δύο κόσμων. Ένιωσε με άλλα λόγια στο πετσί της το ψυχροπολεμικό κλίμα και την πολιτική της καλούμενης «ειρηνικής συνύπαρξης». H γενιά αυτή έκανε την επανάστασή της. Όχι μόνο μια απλή πολιτική επανάσταση. Aλλά μια επανάσταση στη ζωή. Στην ηθική. Στη σεξουαλικότητα. Mια επανάσταση για την ελευθερία και την ιδιωτική ζωή. H γενιά αυτή λοιπόν είχε πιστεύω, είχε αρχές και αξίες. Tο πνεύμα λοιπόν της γενιάς αυτής αντικατοπτρίζεται στο νέο βιβλίο του Σωτήρη Xατζηγάκη H ελληνική ταυτότητα στη Nέα Tάξη, η οποία έχει ως κέντρο του προβληματισμού της την άμυνα κατά της παγκοσμιοποίησης στη σημερινή μεταμοντέρνα εποχή του ύστερου καπιταλισμού.

Βιογραφικά στοιχεία

Σωτήρης Χατζηγάκης

Ο Σωτήρης Χατζηγάκης γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και την Αγγλία στις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες (1971-1974).

Γόνος οικογένειας με μακρόχρονη πολιτική παράδοση και συμμετοχή στα κοινά, που πρόσφερε στη χώρα υπουργούς, βουλευτές, γερουσιαστές, νομάρχες, δημάρχους από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας ως τις μέρες μας, είναι ξάδελφος του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Εντάχθηκε στη ΝΔ από την ίδρυσή της και το 1974 αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική. Εκλέγεται συνεχώς στο ίδιο κόμμα επί δώδεκα εκλογικές περιόδους, δηλαδή το 1974, το 1977, το 1981, το 1985, τον Ιούνιο του 1989, τον Οκτώβριο του 1989, το 1990, το 1993, το 2000, το 2004, το 2007 και το 2009.

Το 1979 εκλέχτηκε μέλος της Πρώτης Διοικούσας (Κεντρικής) Επιτροπής του κόμματος, ενώ τον Ιούνιο του 1989 διορίστηκε υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Διατέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα υπουργεία Εμπορίου (1990) και Γεωργίας (1991-1992). Το 2004 εκλέχτηκε Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. To 2007 ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Ιανουάριο του 2009 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγγραφέας άρθρων, μελετών και βιβλίων πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου, με δημοσιεύσεις σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και κοινοβουλευτικές αποστολές.

Οι τίτλοι των βιβλίων του στις εκδόσεις Καστανιώτη είναι: Ανατροπή (Για μία κοινωνία χωρίς μονόδρομους) (1999), Η ελληνική ταυτότητα στη «Νέα Τάξη» (2002), Ψήγματα γνώσης και σοφίας (2004), Ευρώπη και Παγκοσμιοποίηση (2 τόμοι)(2007), Το πρόσωπο του σημερινού κόσμου (2009).

Είναι παντρεμένος με τη Μιρέλλα Βαφειάδη και έχει δύο γιους, τον Μιχάλη (Μικέλη) και τον Νικηφόρο-Σπύρο.


facebook

Βιβλιογραφία