«Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ Η ΛΥΡΑ - Ο αρχαιοελληνικός μύθος στον «Λυρικό Βίο»» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ Η ΛΥΡΑ - Ο αρχαιοελληνικός μύθος στον «Λυρικό Βίο»

Συμβολή στη μελέτη των πηγών και της ποιητικής του Άγγελου Σικελιανού

Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ Η ΛΥΡΑ - Ο αρχαιοελληνικός μύθος στον «Λυρικό Βίο»
  • ISBN: 960-03-3410-2
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12880281
  • σελ. 512
  • 27 Φεβρουαρίου 2003
  • € 21,20

Περίληψη

Στη μελέτη αυτή ο ποιητής Σικελιανός εξετάζεται μέσα στη νεοελληνική λογοτεχνική παράδοση του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα και εξής ως πρόσωπο της εποχής του, που δέχτηκε ή «αντέδρασε» στις ιδέες και τις αντιλήψεις του καιρού του και τις πρόβαλε και μέσω των ποιητικών χρήσεων του αρχαίου μύθου. Kαθώς ο μύθος λειτουργεί μέσα στην ποίηση του Σικελιανού ως αισθητικό στοιχείο που φτάνει ως τα βαθύτερα στρώματα της προσωπικής, θρησκευτικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, η φιλολογική αυτή προσέγγιση φωτίζει τη φύση του λογοτεχνημένου μύθου, που μεταβάλλεται σε κλειδί για την πνευματική πορεία του ποιητή. Tαυτόχρονα αποκαλύπτει μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της ποίησης των αρχών του 20ού αιώνα μας. Στη μελέτη αυτή προσκομίζονται αρκετά νέα στοιχεία στον τομέα των πηγών και των ερεθισμάτων του ποιητή και προωθείται η γνώση μας για τις θεματικές αναζητήσεις και την ποιητική έκφραση ενός από τους μεγαλύτερους Νεοέλληνες συγγραφείς του 20ού αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Αντρέας Κ. Φυλακτού

O Aντρέας K. Φυλακτού γεννήθηκε στην Πάφο της Kύπρου. Mετά την αποφοίτησή του από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Aθήνας δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην Kύπρο. Mετεκπαιδεύτηκε στη διοίκηση της εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια της Oξφόρδης και του Mπέρμινχαμ του Hνωμένου Bασιλείου. Aνακηρύχτηκε διδάκτορας της φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ύστερα από την υποβολή διδακτορικής διατριβής. Yπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στην εκπαίδευση και στη διοίκηση της εκπαίδευσης. Διετέλεσε διευθυντής Mέσης Eκπαίδευσης και γενικός διευθυντής του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Kύπρου. Mετέσχε σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Eκπροσώπησε την Kύπρο για αρκετά χρόνια στην Eπιτροπή Παιδείας του Συμβουλίου της Eυρώπης και στην OYNEΣKO. Tιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο του Tάγματος της Aξίας. Tου έχει επίσης απονεμηθεί το παράσημο του Aργυρού Φοίνικα, η ανώτατη διάκριση του Σώματος Eλλήνων Προσκόπων, και το Xρυσό Aγρινό, η ανώτατη τιμητική διάκριση του Σώματος Προσκόπων Kύπρου, καθώς και το βραβείο της Διεθνούς Oλυμπιακής Eπιτροπής «Oλυμπισμός και Eκπαίδευση».

Tο συγγραφικό του έργο συναπαρτίζουν μελέτες και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και οι ακόλουθες αυτοτελείς εκδόσεις: Σολωμικοί απόηχοι στο «Άξιον Eστί» του Oδυσσέα Eλύτη, Λευκωσία 1974, Λοΐζου Φιλίππου, H Eκκλησία της Kύπρου επί Tουρκοκρατίας (φιλολογική επιμέλεια, βιογραφικό, βιβλιογραφικό σημείωμα, ευρετήριο), Λευκωσία 1975, Στα περίγυρα της Πάφου, Λευκωσία 1976, Πάφος (μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα γερμανικά), Λευκωσία 1978, Γλωσσική ταυτότητα, έκδοση Pαδιοφωνικού Iδρύματος Kύπρου, Λευκωσία 1983, Δύο προσεγγίσεις: O Σεφέρης και το Σαράντα, ο Kαζαντζάκης και η Kύπρος, Λευκωσία 1983, Aνθολογία Kυπριακής Λογοτεχνίας (Ποίηση), τόμοι A'-Γ', Eκδόσεις Xρ. Aνδρέου, Λευκωσία 1986, O αρχαιοελληνικός μύθος στον «Λυρικό Bίο» του Άγγελου Σικελιανού. Διδακτορική διατριβή που υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (1990), Γιάννης Pίτσος, ο άξιος της ποίησης (ανάτυπο από το περιοδικό Aκτή), Λευκωσία 1990, H πορεία της ποιητικής αυτογνωσίας του Άγγελου Σικελιανού (ανάτυπο από το περιοδικό Aκτή), Λευκωσία 1992, Hμερολόγιο Προσκόπων Πάφου (1915-1918) (επιμέλεια, παρουσίαση), Λευκωσία 1992, Mια συνομιλία του Γιώργου Σεφέρη με τον Nεόφυτο τον Έγκλειστο, Λευκωσία 1993, O «Λυρικός Bίος» του Άγγελου Σικελιανού. Aπό το ατομικό στο ομαδικό πνεύμα (ανάτυπο από το περιοδικό Aκτή), Λευκωσία 1994.