«Ελληνικός θάνατος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ελληνικός θάνατος

Μυθιστορίες

Ελληνικός θάνατος
  • ISBN: 960-03-3417-X
  • σελ. 120
  • 17 Οκτωβρίου 2002
  • € 8,48

Περίληψη

Κι ύστερα ήρθε η Μαρίνα. Ήταν ξανθιά, αμίλητη, ντυνότανε ωραία. Έπιασε το γωνιακό προς τη Σκουζέ. Μου θύμιζε τη Σιλβάνα Παμπανίνι στο έργο με τον Ηρακλή, που το 'χα δει πέντε φορές στο Φαντάζιο. «Άμα μαζέψεις τριάντα φράγκα, εντάξει μαζί της», είπε ο Λαλάκης. Πήγα στη νονά μου, μου τα 'δωσε. Είχα τριάντα φράγκα, αλλά τι εντάξει με τη Μαρίνα; «Άμα μεγαλώσεις», λέει ο Λαλάκης. «Πόσο είσαι τώρα;» «Έξι». «Θες πολύ ακόμη. Δώσ' τα μου εμένα και σ' τα δίνω τότε». «Κι η Μαρίνα;» «Θα της πω να περιμένει». Πήρε ο Λαλάκης τα τριάντα φράγκα, εντάξει αυτός με τη Μαρίνα, έφυγε στους έξι μήνες η Μαρίνα μ' ένα μπαλέτο για τη Βηρυτό, να κλάμα εγώ. «Όχι για τα τριάντα φράγκα. Για τη Μαρίνα. Ώχου το αγόρι μου, που μικρό μικρό τσιμπήθηκε», με παρηγόρησε η νονά μου και με κέρασε βανίλια στου Κοψαύτη και μου 'πε να κοιτάς ψηλά. Όχι μάντρες και αηδίες. Μα εγώ διάβαινα συνέχεια τη μαγική πόρτα μετά του Καρκαζή κι ήμουν εκεί στο γάμο της Αθανασίας, εκεί όταν σφάξανε το Χρήστο, εκεί όταν στρίμωξε ο Σπληνάκιας το γιο της Αντριάνας και του το 'κανε στο πλυσταριό, εκεί όταν ήρθε νταμπλάς στην Κοντύλω, εκεί όταν πάθανε τραχώματα τα παιδιά της Βαρβάρας, εκεί όταν έπεσε θανατικό κι άρχισε ν' αδειάζει η Περικλέους.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Κακουλίδης

O Γιάννης Κακουλίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και νομικά στο Παρίσι. Έγραψε ποίηση, θέατρο, πεζό, κινηματογραφικά σενάρια και στίχους για πάνω από πεντακόσια γνωστά ελληνικά τραγούδια. Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά περιοδικά, ελληνικά και ξένα, μεταφρασμένα στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ουγγρικά, καθώς και σε ανθολογίες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αμερική και την Ουγγαρία.

Τιμήθηκε δύο φορές με το Α΄ βραβείο του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (1965 και 1972). Ήταν μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Γαλλικής Εταιρείας Συγγραφέων, Συνθετών και Εκδοτών, της Ένωσης Μουσικοσυνθετών-Στιχουργών Ελλάδας και της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων.

Συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με τα περιοδικά Αντί, Ένα, Money and Life, KΡΑΜΑ, και τις εφημερίδες ΈθνοςΕλεύθερος Τύπος και Real News. H παρουσία του στην πολιτική σκηνή ήταν επίσης έντονη. Με πλούσια συνδικαλιστική δράση προδικτατορικά στο φοιτητικό κίνημα και στη Νεολαία Λαμπράκη, συνέχισε την πολιτική του δράση από τις γραμμές της ΕΔΑ κατά τη μεταδικτατορική επανασύστασή της. Διετέλεσε αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΑ, υποψήφιος ευρωβουλευτής της στη λίστα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 1984 και υποψήφιος Επικρατείας του Συνασπισμού στις εθνικές εκλογές του 1996.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον διετέλεσε σύμβουλος του Φώτη Κουβέλη σε θέματα επικοινωνίας και υπεύθυνος Πολιτισμού του κόμματος.

Πέθανε το 2015.




Βιβλιογραφία