«Όταν θέλαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Όταν θέλαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα

Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα: Η ΕΚΙΝ και οι καταλήψεις της Νομικής

Όταν θέλαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα
  • ISBN: 960-03-3502-8
  • σελ. 488
  • 20 Φεβρουαρίου 2003
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής το Φλεβάρη του 1973, που σημάδεψε το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και αποτελεί κορυφαία στιγμή του ελληνικού αλλά και του διεθνούς νεολαιίστικου κινήματος. Η ζωή από τότε έχει αλλάξει και φαντάζει μακρύς ο χρόνος. Μια ολόκληρη γενιά όμως η εποχή εκείνη την έχει ανεξίτηλα σημαδέψει. Για μερικούς ακόμα και οι «λεπτομέρειες», όπως παρουσιάζονται στο βιβλίο, έχουν την αξία τους. Η δικτατορία ήταν μια αυθαίρετη εξουσία. Εξέφραζε τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και τις δυνάμεις της παρακμής της παραδοσιακής ελληνικής πολιτείας. Ιδιαίτερα την περίοδο 1969-1973, οι απάνθρωποι μηχανισμοί της ήρθαν σε σύγκρουση με τμήμα της ελληνικής παραδοσιακής αστικής κοινωνίας, που θεώρησε ότι το καθεστώς έθιγε κατάφωρα τις αξίες της και άρχισε να την αμφισβητεί. Στον αντιδικτατορικό αγώνα ιδιαίτερη συμμετοχή είχαν φοιτητές που δεν είχαν καταβολές από την παραδοσιακή Αριστερά. Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται κείμενα και ορισμένα ντοκουμέντα που αφορούν κυρίως την Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων και το φοιτητικό κίνημα της Νομικής μέχρι τις αρχές του Μάη 1973, όπου πλέον όλοι όσοι είχαμε πρωτοστατήσει βρεθήκαμε στρατευμένοι, φυλακισμένοι, και πολλοί υποστήκαμε φρικτά βασανιστήρια. Προσπαθώ να μεταφέρω το κλίμα μέσα στο οποίο δημοκράτες, πατριώτες, αριστεροί, χριστιανοί και κομμουνιστές βρεθήκαμε να αγωνιζόμαστε μαζί στον αντιδικτατορικό αγώνα, ανεξάρτητα από ιδεολογικά ρεύματα, οικογενειακές καταβολές και εμπειρίες. Μας ένωσε ο κοινός αγώνας για αξιοπρέπεια, ελευθερία και δημοκρατία. Γ.Β.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Βερνίκος Α.

Ο Γιώργος Α. Βερνίκος γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Κατάγεται από εφοπλιστική οικογένεια της Σίφνου, που ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στα μέσα του 19ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη και τη μετέφερε στον Πειραιά τη δεκαετία του 1920. Σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει μία κόρη, τη Μαρίνα. Επαγγελματικά έχει ασχοληθεί κυρίως με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Το 1975 ίδρυσε και είναι πρόεδρος του ομίλου εταιρειών VERNICOS YACHTS. Από νεαρή ηλικία ανέπτυξε σημαντική δράση για την εδραίωση της δημοκρατίας και συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, πρωτοστατώντας στο φοιτητικό κίνημα, ενώ φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

Στη δεκαετία του '80 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και διετέλεσε πρόεδρος του ιδρύματος παιδικής μέριμνας Γ. & Α. Χατζηκώνστα. Συνιδρύει το ελληνικό γραφείο της GREENPEACE το 1990. Συμμετέχει ενεργά στη διοίκησή της και το 2001 εκλέγεται πρόεδρος. Είναι μέλος σειράς οργανώσεων και επιμελητηρίων που έχουν στόχο την επιχειρηματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας μας και την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη. Μεταξύ άλλων συμμετέχει στη Διεθνή Αμνηστία, στον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας, στο Σύνδεσμο Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών, στην Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση, στη Διεθνή Διαφάνεια, στο Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού.