«Η διευθέτηση της κοινωνικής σύγκρουσης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η διευθέτηση της κοινωνικής σύγκρουσης

Κλιμάκωση – Αδιέξοδο – Επίλυση

Πρόλογος: Γιώργος Α. Παπανδρέου

Μετάφραση:
Άγγελος Φιλιππάτος

Η διευθέτηση της κοινωνικής σύγκρουσης
  • ISBN: 960-03-3587-7
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16796
  • σελ. 416
  • 23 Δεκεμβρίου 2003
  • € 27,56

Περίληψη

Όταν η πρώτη έκδοση του βιβλίου Η διευθέτηση της κοινωνικής σύγκρουσης δημοσιεύτηκε το 1986, υπήρχε ακόμα το Τείχος του Βερολίνου, η Γιουγκοσλαβία και η Σοβιετική Ένωση. Oι διεθνείς συγκρούσεις ήταν οργανωμένες σ' ένα διπολικό σχήμα, που είχε ως βάση τον Ψυχρό Πόλεμο, και αυτός ο τρόπος αντίληψης του κόσμου διαπερνούσε όλα τα επίπεδα της θεωρίας και της πρακτικής σχετικά με τη σύγκρουση. O σκοπός μας σε αυτή την πρώτη έκδοση της Διευθέτησης της κοινωνικής σύγκρουσης ήταν να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας για την ιστορία των συγκρούσεων σ' ένα αυξανόμενο κοινό μελετητών, ειδικών και ενδιαφερόμενων σπουδαστών. Γιατί μια σύγκρουση κλιμακώνεται; Για ποιο λόγο τελικά χάνει την ορμή της; Τι πρέπει να γίνει ώστε μια σύγκρουση να καταλήξει σε συμφωνία; Αυτές οι ερωτήσεις καθόρισαν και το βασικό άξονα της θεωρητικής εργασίας μας. O μετα-ψυχροπολεμικός κόσμος μπορεί ν' ανανέωσε την αισιοδοξία μερικών, δεν είναι όμως ένα μέρος στο οποίο βασιλεύει η ειρήνη. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια αναγέννηση των εθνικών και περιφερειακών συγκρούσεων με τίμημα το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε μια αναθεωρημένη έκδοση της Διευθέτησης της κοινωνικής σύγκρουσης εν μέρει εξαιτίας αυτών των δραματικών αλλαγών. Επίσης, ο κόσμος έχει γίνει αναμφισβήτητα περισσότερο αλληλεξαρτώμενος, ενώ η παιδεία διαδραματίζει ένα σημαντικό και διαρκώς αυξανόμενο ρόλο στις συγκρούσεις που ανακύπτουν. Τέλος, θελήσαμε να ενσωματώσουμε τον πλούτο των νέων ιδεών που προέκυψαν από τις έρευνες άλλων μελετητών τα τελευταία οχτώ χρόνια. Ως σπουδαστές της σύγκρουσης, παραμένουμε μόνιμα αισιόδοξοι. Θα θεωρήσουμε ότι η συνεργασία μας υπήρξε επιτυχής αν οδηγήσει έστω και έναν ή δυο από εσάς, τους αναγνώστες μας, στο συμπέρασμα ότι η αναζήτηση που αποσκοπεί στην κατανόηση και τη διαχείριση των κοινωνικών συγκρούσεων είναι κάτι που αξίζει, αν σας παρακινήσουμε να συνεισφέρετε με τη δική σας ενέργεια στη δουλειά που απομένει να γίνει.

Βιογραφικά στοιχεία

Σουνγκ Χη Κιμ

Η Σουνγκ Χη Κιμ διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ. Πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Ταφτς το 1991 και πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο-Υποτροφία Μελετών για την Ειρήνη του Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη σύγκρουση, για τις μεθόδους απόδοσης (ερμηνείας των αιτιών της συμπεριφοράς) και για τα συναισθήματα που προκαλεί η κοινωνική σύγκρουση. Η πιο πρόσφατη έρευνά της εξετάζει το ρόλο των εκδικητικών αισθημάτων στην κλιμάκωση μιας σύγκρουσης.




Ντην Γκ. Προύιτ

O Ντην Γκ. Προύιτ είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στέιτ της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο. Πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή του στην ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Έχει γράψει μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους τα Theory and Research on the Causes of War, Negotiation Behavior, Mediation Research, Negotiation in Social Conflict, καθώς επίσης και πολλά άρθρα και κεφάλαια σε συλλογικά έργα. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης και της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Χάρολντ Ντ. Λάσγουελ για τη Διακεκριμένη Επιστημονική Συνεισφορά στην Πολιτική Ψυχολογία και διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διαχείριση Συγκρούσεων και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Πολιτικής Ψυχολογίας.




Τζέφρεϋ Ζ. Ρούμπιν

O Τζέφρεϋ Ζ. Ρούμπιν είναι καθηγητής ψυχολογίας, αναπληρωτής καθηγητής διπλωματίας στη Σχολή Δικαίου και Διπλωματίας Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς και μέλος του Προγράμματος για τη Διαπραγμάτευση της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ. O Ρούμπιν πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή του στην κοινωνική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μέλος του Ιδρύματος Φούλμπραϊτ και Γκούγκενχαϊμ, είναι επίσης μέλος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης και της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Εκδότης του περιοδικού Negotiation Journal από την έναρξη της έκδοσής του, ο Ρούμπιν έχει γράψει μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους περισσότερα από δώδεκα βιβλία, πολλά από τα οποία ασχολούνται με τη σύγκρουση και τη διαπραγμάτευση. Στα δημοσιευμένα έργα του συμπεριλαμβάνονται και τα ακόλουθα: When Families Fight, Leadership and Negotiation in the Middle East, Negotiation Theory and Practice, Mediation in International Relations, Dynamics of Third Party Intervention, Culture and Negotiation και The Social Psychology of Entrapment.




Βιβλιογραφία