Ο δάσκαλος δημιουργόςΠροτάσεις για παιδαγωγική αξιοποίηση του Microworlds Pro στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό ΣχολείοΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ |
|
Sorry mate, won't work any more.
Η προσπάθεια της ομάδας συγγραφής αυτού του βιβλίου συγκεντρώθηκε τόσο στην παρουσίαση του περιβάλλοντος Microworlds Pro (εξελληνισμένη έκδοση 2002, ΥΠΕΠΘ) όσο και στη δημιουργία «Φύλλων Εργασίας» για την εργασία των μαθητών σε ομάδες.
Στον πυρήνα του βιβλίου βρίσκεται η ιδέα ότι «ο δάσκαλος που χρησιμοποιεί το Microworlds Pro μπορεί να είναι ο ίδιος δημιουργός μιας διδασκαλίας κατά την οποία οι μαθητές εργάζονται για να παραγάγουν ένα έργο που οι ίδιοι έχουν σχεδιάσει, να το παρουσιάσουν στην τάξη ή να το αναρτήσουν στην ιστοσελίδα του σχολείου τους, εκμεταλλευόμενος την περιέργεια και τη χαρά της δημιουργίας των παιδιών».
Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους διδάσκοντες που επιθυμούν να εντάξουν το πολυμεσικό περιβάλλον (κείμενο, ήχος, εικόνα, βίντεο, μουσική) στη διδασκαλία τους σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Δημοτικού Σχολείου (2003). Αυτοί οι δάσκαλοι, για διαφόρους λόγους, μπορεί να επιδιώκουν:
α. Την εξοικείωση των μαθητών τους με ένα πολυμεσικό περιβάλλον (εργαλεία ζωγραφικής, επεξεργασίας εικόνας, μουσικής) χωρίς τη χρήση εντολών και προγραμματισμού.
β. Τη χρήση απλών εντολών της Logo μαζί με τα αντικείμενα (χελώνες, πλαίσια κειμένου, κουμπιά και μεταβολείς) και τα εργαλεία του περιβάλλοντος (ζωγραφική, επεξεργασία εικόνας). Η Logo περιλαμβάνει την πασίγνωστη Χελώνα (Turtle), η οποία επιτρέπει στους μαθητές να σχεδιάζουν γεωμετρικά σχήματα και να κάνουν μαθηματικά (Γεωμετρία της Χελώνας), τα Πλαίσια Κειμένου που αποτελούν μικρούς «Επεξεργαστές Κειμένου», τους Μεταβολείς και τα Κουμπιά ως εργαλεία κατάλληλα για τη δημιουργία εργασιών που απαιτούν αλληλεπίδραση μαθητή – υπολογιστή.
γ. Την πλήρη αξιοποίηση της γλώσσας προγραμματισμού Logo, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα δημιουργίας «Κινουμένων Σχεδίων», Παρουσιάσεων και Προσομοιώσεων, οπότε ικανοποιεί την απαίτηση του νέου Προγράμματος Σπουδών για εξοικείωση των μαθητών με τον προγραμματισμό σε Logo-like περιβάλλον.
δ. Την παιδαγωγική αξιοποίηση έτοιμων προγραμμάτων (Μαθηματικών, Γεωγραφίας, Φυσικής, Βιολογίας) και παιχνιδιών.