«Ο δάσκαλος δημιουργός» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο δάσκαλος δημιουργός

Προτάσεις για παιδαγωγική αξιοποίηση του Microworlds Pro στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο

Ο δάσκαλος δημιουργός
  • ISBN: 960-03-3654-7
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16841
  • Βιβλία και CD-ROM
  • σελ. 126
  • 23 Νοεμβρίου 2003
  • € 25,00

Η προσπάθεια της ομάδας συγγραφής αυτού του βιβλίου συγκεντρώθηκε τόσο στην παρουσίαση του περιβάλλοντος Microworlds Pro (εξελληνισμένη έκδοση 2002, ΥΠΕΠΘ) όσο και στη δημιουργία «Φύλλων Εργασίας» για την εργασία των μαθητών σε ομάδες.

Στον πυρήνα του βιβλίου βρίσκεται η ιδέα ότι «ο δάσκαλος που χρησιμοποιεί το Microworlds Pro μπορεί να είναι ο ίδιος δημιουργός μιας διδασκαλίας κατά την οποία οι μαθητές εργάζονται για να παραγάγουν ένα έργο που οι ίδιοι έχουν σχεδιάσει, να το παρουσιάσουν στην τάξη ή να το αναρτήσουν στην ιστοσελίδα του σχολείου τους, εκμεταλλευόμενος την περιέργεια και τη χαρά της δημιουργίας των παιδιών».

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους διδάσκοντες που επιθυμούν να εντάξουν το πολυμεσικό περιβάλλον (κείμενο, ήχος, εικόνα, βίντεο, μουσική) στη διδασκαλία τους σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Δημοτικού Σχολείου (2003). Αυτοί οι δάσκαλοι, για διαφόρους λόγους, μπορεί να επιδιώκουν:

α. Την εξοικείωση των μαθητών τους με ένα πολυμεσικό περιβάλλον (εργαλεία ζωγραφικής, επεξεργασίας εικόνας, μουσικής) χωρίς τη χρήση εντολών και προγραμματισμού.

β. Τη χρήση απλών εντολών της Logo μαζί με τα αντικείμενα (χελώνες, πλαίσια κειμένου, κουμπιά και μεταβολείς) και τα εργαλεία του περιβάλλοντος (ζωγραφική, επεξεργασία εικόνας). Η Logo περιλαμβάνει την πασίγνωστη Χελώνα (Turtle), η οποία επιτρέπει στους μαθητές να σχεδιάζουν γεωμετρικά σχήματα και να κάνουν μαθηματικά (Γεωμετρία της Χελώνας), τα Πλαίσια Κειμένου που αποτελούν μικρούς «Επεξεργαστές Κειμένου», τους Μεταβολείς και τα Κουμπιά ως εργαλεία κατάλληλα για τη δημιουργία εργασιών που απαιτούν αλληλεπίδραση μαθητή – υπολογιστή.

γ. Την πλήρη αξιοποίηση της γλώσσας προγραμματισμού Logo, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα δημιουργίας «Κινουμένων Σχεδίων», Παρουσιάσεων και Προσομοιώσεων, οπότε ικανοποιεί την απαίτηση του νέου Προγράμματος Σπουδών για εξοικείωση των μαθητών με τον προγραμματισμό σε Logo-like περιβάλλον.

δ. Την παιδαγωγική αξιοποίηση έτοιμων προγραμμάτων (Μαθηματικών, Γεωγραφίας, Φυσικής, Βιολογίας) και παιχνιδιών.

Βιογραφικά στοιχεία

Αλέξανδρος Αλπάς



Νίκος Δαπόντες

O Νίκος Δαπόντες γεννήθηκε το 1948 στην Ερμούπολη Σύρου. Πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος DEA στη Διδακτική της Φυσικής στο Παρίσι. Δίδαξε σε σχολεία, Δημόσια και Ιδιωτικά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διετέλεσε Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών. Tο 2000 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την ένταξη των «Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση» (ΤΠΕ-Ε). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εκπαιδευτικά περιοδικά με θέματα που αφορούν κυρίως σε ζητήματα διδακτικής της Φυσικής και συμμετείχε στη συγγραφή σχολικών βιβλίων Φυσικής. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε στη δημιουργία εκπαιδευτικού λογισμικού του ΥΠΕΠΘ για τη διδασκαλία Γεωγραφίας, Φυσικής και μαθηματικών.




Στυλλιανός Ιωάννου



Ιάκωβος Μαστρογιάννης



Νίκος Τζιμόπουλος

Ο Νίκος Τζιμόπουλος γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1959. Σπούδασε στο Φυσικό του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Είναι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση και έχει ασχοληθεί με την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στο σχολείο.




Σπύρος Τσοβόλας

Ο Σπύρος Τσοβόλας γεννήθηκε  το 1960 στο Δ.Δ.  Αγ. Παρασκευής του Δήμου Παναιτωλικού. Σπούδασε Φυσικός στο Παν/μιο της Αθήνας όπου αποφοίτησε το 1984. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παν/μιο Πάτρας σε θέματα διδακτικής των θετικών επιστημών και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Εργάστηκε στον εξελληνισμό και στην κατασκευή εγχώριου εκπαιδευτικού λογισμικού. Εργάζεται σαν Φυσικός  σε σχολεία της περιοχής το Αγρινίου.