«Η Αρχιτεκτονική του καθημερινού» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η Αρχιτεκτονική του καθημερινού

Η Αρχιτεκτονική του καθημερινού
  • ISBN: 960-03-4057-9
  • σελ. 160
  • 26 Σεπτεμβρίου 2005
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Ζούμε σε μια εποχή όπου η εκρηκτική διάδοση της πληροφορίας έχει «μικρύνει» τον κόσμο, έχει αλλοιώσει τα περιγράμματα των συνόρων και δημιουργεί νέες πραγματικότητες. Τα πάντα κυριαρχούνται από την καταλυτική παρουσία της εικόνας και του θεάματος, που επιβάλλουν τα νέα πρότυπα της καθημερινότητάς μας. Μία κερδοσκοπική λογική που προβάλλει ένα ανούσιο και επιδερμικό life-style και συνδυάζεται με διαδικασίες ταχύτητας και εύκολου εντυπωσιασμού έχει επικρατήσει ως κυρίαρχο μοντέλο, θέτοντας σε αμφιβολία θεμελιώδη χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής. Η Aρχιτεκτονική μοιάζει να υποχωρεί μπροστά στην εμπορική-εργολαβική πραγματικότητα που έχει κατακλύσει τα πάντα και τίθεται στο περιθώριο. Η σύγχρονη ελληνική πόλη αλλάζει ραγδαία και επεκτείνεται άναρχα χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό, εκφράζοντας στο χώρο τον τρόπο ζωής της νεοελληνικής μεταπολεμικής κοινωνίας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίος ο δημόσιος διάλογος για την Aρχιτεκτονική και τα προβλήματα της πόλης. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος της επιλογής αυτής, να συμβάλει στη συζήτηση για την ποιότητα του αρχιτεκτονικού χώρου. Παρουσιάζει σκέψεις για την Aρχιτεκτονική και την πόλη, όπως διατυπώνονται μέσα από 26 δημοσιευμένα και 4 αδημοσίευτα κείμενα που έχουν γραφεί την τελευταία δεκαετία.

Βιογραφικά στοιχεία

Τάσης Παπαϊωάννου

Ο Τάσης Παπαϊωάννου γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1953 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, από την οποία αποφοίτησε το 1976. Επέστρεψε στη Σχολή το 1982 ως επιστημονικός συνεργάτης και ασχολήθηκε συστηματικά με τη διδασκαλία του μαθήματος της Κτηριολογίας και των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων. Σήμερα είναι καθηγητής του Τομέα 1, της περιοχής των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων, της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ησαΐα, με τον οποίο διατηρούν αρχιτεκτονικό γραφείο από το 1979. Στο πλαίσιο αυτής της ομάδας, αλλά συνεργαζόμενος και με άλλους αρχιτέκτονες, έχει εκπονήσει πολλές αρχιτεκτονικές μελέτες δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Από αυτά, πολλά παρουσιάζονται στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικούς πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με προτάσεις που έχουν αποδώσει μεγάλο αριθμό βραβεύσεων. Οι συμμετοχές του αυτές αποτελούν σημαντικό τμήμα της αρχιτεκτονικής του δουλειάς, αλλά και πεδίο έρευνας και προβληματισμού.

Το 2000 το έργο του «Κτήριο Γραφείων στην Αθήνα» κέρδισε το πρώτο βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής στην κατηγορία «Έργα επαγγελματικής και κοινής χρήσης». Τον Μάιο του 2003 παρουσίασε με τον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό στην «Αθηναΐδα» την έκθεση «Ζωγραφικός και Αρχιτεκτονικός Xώρος». Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων για θέματα αρχιτεκτονικής σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά. Έχει συμμετάσχει με έργα του σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει με τον Αλέκο Φασιανό το βιβλίο Άναρχη πόλη (Κάκτος, 2004) και έχει συμμετάσχει με άλλους αρχιτέκτονες στη συγγραφή του βιβλίου Αρχιτεκτονική. Ιδέες που συναντιόνται, ιδέες που χάνονται (Eκδ. Παπασωτηρίου, 2004). Tο 2005 έγραψε την Αρχιτεκτονική του καθημερινού. Tο H αρχιτεκτονική και η πόλη είναι το τέταρτο βιβλίο του.




Βιβλιογραφία