«Από την αιχμαλωσία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Από την αιχμαλωσία

Μυθιστορηματικό χρονικό

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY
Φωτογραφία εξωφύλλου: Josef Hepp, Αρχείο E.Λ.I.A., «Επιστροφή Ελλήνων στρατιωτών από τη Μικρά Ασία»

Από την αιχμαλωσία
  • ISBN: 960-03-4079-X
  • σελ. 264
  • 24 Μαρτίου 2006
  • € 14,84

Περίληψη

Για ογδόντα περίπου χρόνια το αξιόλογο αυτό βιβλίο παρέμενε ανυπόγραφο. Κυκλοφόρησε το 1923, ένα χρόνο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, και την επόμενη χρονιά έκανε και δεύτερη έκδοση, καθώς αφηγούνταν σε λογοτεχνική γραφή, εν είδει ημερολογίου, τη συγκλονιστική περιπέτεια ενός Έλληνα αξιωματικού στα βάθη της Ανατολίας. Περιέγραφε τις συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων στο Ντενιζλί, στο Ντινάρ, στο Ακ Σεχίρ, στο Ικόνιο, στην Καισάρεια. Αποκάλυπτε τις σκληρές όψεις του πολέμου. Εξαπέλυε δριμεία κριτική εναντίον των υπαιτίων και, ταυτόχρονα, εξέφραζε με ενάργεια το σκεπτικισμό και τον προβληματισμό της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι πίσω από τα αρχικά του αεροπόρου Β.Κ. κρυβόταν η συγγραφική πένα του κριτικού λογοτεχνίας και ποιητή Μάρκου Αυγέρη. Και η ταύτιση αυτή συνιστά σπουδαίο φιλολογικό γεγονός, γιατί το μυθιστορηματικό αυτό χρονικό αποτελεί ένα επίτευγμα της αντιπολεμικής λογοτεχνίας, μια δραματική αναπαράσταση της τραγωδίας του '22, ένα έργο που αναμφίβολα δεν άξιζε να έχει εγκαταλειφθεί τόσα χρόνια στα σκονισμένα ράφια των παλαιών βιβλιοθηκών.

Βιογραφικά στοιχεία

Μάρκος Αυγέρης

Ο Μάρκος Αυγέρης (1884-1973) ήταν κριτικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ποιητής, συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Ν. Παπαδόπουλος. Γεννήθηκε στην Καρίτσα της Ηπείρου και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στο Υπουργείο Εργασίας ως διευθυντής Υγιεινής. Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1904, σε ηλικία είκοσι χρόνων, με το ποίημα «Η βάβω η Τασιά» (στο περιοδικό Ο Νουμάς) και με το θεατρικό Μπροστά στους ανθρώπους, που ανέβηκε στη Νέα Σκηνή του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές.

Από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά και μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε σταθερά αφοσιωμένος στο μαρξισμό και τον ιστορικό υλισμό. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση.

Το συγγραφικό του έργο αποτελείται από κριτικές, πεζά, ποιήματα, δοκίμια και μεταφράσεις. Συνεργάστηκε με εφημερίδες (Αυγή, Ριζοσπάστης κ.ά) και λογοτεχνικά περιοδικά (Ο Νουμάς, Ηγησώ, Ελεύθερα Γράμματα, Επιθεώρηση Τέχνης κ.ά.) της εποχής του. Παντρεύτηκε τη Γαλάτεια Καζαντζάκη και μετά το θάνατό της έζησε με την αδελφή της, τη συγγραφέα Έλλη Αλεξίου. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της αριστερής διανόησης στο χώρο της λογοτεχνίας.