«Ο Μάριος κι εγώ» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Μάριος κι εγώ

Περιλαμβάνεται φωτογραφικό υλικό
Ο Μάριος κι εγώ
  • ISBN: 960-03-4126-5
  • σελ. 440
  • 8 Δεκεμβρίου 2005
  • € 23,32

Περίληψη

Mια σχέση που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. H γέννηση μιας ιδιαίτερης φιλίας και, ταυτόχρονα, η εξέλιξη μιας ξεχωριστής σταδιοδρομίας. Σελίδες ημερολογίου, διηγήσεις, μαγνητοφωνημένες συζητήσεις περί... των πάντων γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι, κεραυνοβόλες επιστολές, αλλά και συνεντεύξεις, κριτικές, ρεπορτάζ ζωντανεύουν την πορεία του Mάριου Φραγκούλη, όπως φιλτράρεται μέσα από το βλέμμα της Pοζίτας Σώκου. Αναντιλέκτως, δεν πρόκειται για μια κοινή βιογραφία, αφού ο βιογράφος είναι και συμπρωταγωνιστής της ιστορίας...

Βιογραφικά στοιχεία

Ροζίτα Σώκου

H Pοζίτα Σώκου είναι κόρη του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και εκδότη Γεωργίου Σώκου από το Αιτωλικό και της Τιτίκας Μιχαηλίδου από τη Σμύρνη. Γεννήθηκε το 1923 στην Πλάκα της Αθήνας και μεγάλωσε στο Ψυχικό, όπου και τελείωσε το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θηλέων. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών, μαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη, παρακολούθησε τη Δραματική Σχολή Βασ. Ρώτα –ενώ εργαζόταν ήδη ως μεταφράστρια και καθηγήτρια ξένων γλωσσών– και, μετά την Aπελευθέρωση, σπούδασε Λογοτεχνία του 20ού αιώνα στην Οξφόρδη.

Από τις πρώτες γυναίκες δημοσιογράφους της Ελλάδας, άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την κινηματογραφική κριτική το 1947: στο περιοδικό Χόλλυγουντ, στην εφημερίδα Οι καιροί (1948-50), στην Ανεξαρτησία (1949), στη Βραδυνή (1949-55), και συγχρόνως στην αγγλική Athens News (1952-80), καθώς και στην Καθημερινή (1953-67), στη Μεσημβρινή (1961-65), στην Ακρόπολι (1967-76), στο Έθνος της Κυριακής και από το 1968 στην Απογευματινή.
Έχει μεταφράσει πολλά βιβλία (κυρίως για τις εκδόσεις «Γαλαξίας», αλλά και άλλες κατά καιρούς): Σενάρια του Μπέργκμαν, Ο μεγαλοφυής και η θεά, Εγώ το ρομπότ, Ανθολογία επιστημονικής φαντασίας, Σολάρις, Κυβεριάδα, τη σειρά του Κόρτο Μαλτέζε κ.ά. Από το 1974 άρχισε η ενασχόλησή της με το θέατρο, διασκευάζοντας θεατρικά το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι και τον Λεντς για το Θέατρο Έρευνας.