«Διεκδίκηση ενωμένης πατρίδας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Διεκδίκηση ενωμένης πατρίδας

Κύπρος - πριν και μετά το Σχέδιο Ανάν

Στο εξώφυλλο: Χάρτης του έτους 1601, έργο του χαρτογράφου Abraham Ortelius.

Διεκδίκηση ενωμένης πατρίδας
  • ISBN: 960-03-4142-7
  • σελ. 208
  • 9 Δεκεμβρίου 2005
  • € 12,72

Περίληψη

«Η ιστορία, ας επαναληφθεί, κρίνει, καθορίζει το μέλλον, αλλά δεν επανορθώνει, εκδικείται και διδάσκει». «Λειτουργήσαμε ως τώρα στη λογική του συμβιβασμού, χωρίς φυσικά τούτο να σημαίνει ότι κάθε συμβιβασμός είναι δικαιολογημένος». «Γνωρίζουμε ότι η αποδοχή ενός καλού συμβιβασμού είναι επίσης πατριωτική πράξη, αν είναι καλός ο συμβιβασμός. Αν όχι, ισχύουν τα αντιστρόφως ανάλογα». «Θέλουμε ομοσπονδία μεταξύ συμπατριωτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όχι με την Τουρκία υπό τη μία ή την άλλη μορφή». «Πρέπει να δούμε το μέλλον πέρα από το παρελθόν, πρέπει να οικοδομήσουμε την προοπτική. Η προσπάθεια δεν εγκαταλείπεται».

 

Ο νομικός και πολιτικός Κύπρος Χρυσοστομίδης, τώρα κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κύπρο, είναι βαθύς γνώστης του Κυπριακού και έχει γράψει εκτεταμένα για το πρόβλημα. Πιστεύει στη συνεχή ανανέωση και αναμόρφωση της πολιτικής δραστηριότητας, έτσι ώστε αυτή να ανταποκρίνεται σε νέες ανάγκες και νέες εξελίξεις, να συμβαδίζει δηλαδή με τις ιστορικές στιγμές. Ακόμη πιστεύει στον καθαρό πολιτικό λόγο και ότι στην πολιτική η απόσταση μεταξύ των λόγων και των έργων καταδεικνύει το βαθμό αξιοπιστίας του κάθε πολιτικού.

Βιογραφικά στοιχεία

Δρ Κύπρος Χρυσοστομίδης

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε στην Πάφο. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, στο Λουξεμβούργο και στη Βόν­νη, όπου αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Δικαίου, και συνέχισε αργότερα σπου­δές στην Αγγλία. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και στη Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει λά­βει μέρος ως εισηγητής σε πολλά διε­θνή συνέδρια, ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό και ξένο Τύπο. Ήταν ένας από τους πρώτους δικηγόρους που παρουσίασαν υποθέσεις προσφύγων, αγνοουμένων και άλλων θυμάτων της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Έχει γράψει εκτεταμένα γύρω από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική ζωή στην Κύπρο. Υπήρξε μέλος δύο κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και ως υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αυτό είναι το δέκατο βιβλίο του.




Βιβλιογραφία