«Η νύχτα που έβλεπε τη μέρα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η νύχτα που έβλεπε τη μέρα

Μυθιστόρημα

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY
Φωτογραφία εξωφύλλου: Γιώργος Μαυρόπουλος

Η νύχτα που έβλεπε τη μέρα
  • ISBN: 960-03-4153-2
  • σελ. 272
  • 24 Μαρτίου 2006
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Η ανάγκη για φυγή από την άθλια πραγματικότητα οδήγησε τον Πολάτ και τους πέντε φίλους του να ασχοληθούν με το θέατρο. Το «θέατρο του δρόμου» τον έφερε σε επαφή με τους απεργούς-αγωνιστές σε μια Τουρκία όπου η βία και οι δολοφονίες ήταν πλέον πικρή, μαύρη καθημερινότητα. Ποτέ δεν περίμενε όμως ότι ανάμεσα σ' αυτούς τους ανθρώπους θα συναντούσε και κάποιον που έβλεπε με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα, έτσι όπως δεν μπορούσε να τα δει κανείς άλλος. Ο Κασίμ, τυφλός από παιδί, ήταν από τους επικεφαλής στον ξεσηκωμό των εργατών σ' ένα καπνεργοστάσιο της Κωνσταντινούπολης. Η Νεσρίν τον αγάπησε με την πρώτη ματιά κι εκείνος με τα πρώτα δειλά αγγίγματα. Ο ένας στρατιωτικός νόμος μετά τον άλλο είχαν γονατίσει την Τουρκία. Ο σύλληψη του Κασίμ δεν άργησε. Και δεν ήταν η απλή φυλάκιση. Ήταν τα βασανιστήρια που εξόντωναν τους κρατούμενους...
Μια συγκλονιστική μαρτυρία για τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, για την αξία των κοινωνικών αγώνων και, εντέλει, για όλους εκείνους που έχουν την ψυχή οδηγό για τους αγώνες τους.

Βιογραφικά στοιχεία

Τζεμίλ Τουράν

Ο Τζεμίλ Τουράν γεννήθηκε τη δεκαετία του '50 στο Κουρδιστάν της Τουρκίας, στην περιοχή Σερχάτ. Μεγάλωσε σε φορ­τισμένο πατριωτικό κλίμα. Έκανε ανώτατες σπουδές στην Άγκυρα και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη.

Εντάχθηκε και αγωνίστηκε στην πρώτη γραμ­μή του απελευθερωτικού αγώνα του Κουρδικού Κινήματος. Έζησε τις δύο χούντες της Τουρκίας, του 1971 και του 1980. Κυνηγήθηκε για την αγωνιστική και πολιτική του δραστηριότητα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Διέφυγε το 1984, πέ­ρασε στην Ελλάδα, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο, και αργότερα απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.

Εργάζεται ως δημοσιογράφος στη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Γ.Γ. Επικοινωνίας. Άρθρα και πολιτικές αναλύσεις του δημοσιεύονται στον κουρδικό και ελληνικό Τύ­πο. Τα μυθιστορήματά του Το ματωμένο χιονολούλουδο (2001), Τα μάτια του λύκου (2003), Η νύχτα που έβλεπε τη μέρα (2006) και Τα παιδιά του Αραράτ (2008), όλα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, είναι τα πρώτα λογοτεχνικά έργα Κούρδου που έχουν γραφτεί στην ελληνική γλώσσα.


facebook

Βιβλιογραφία