«Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ζωής - Από τις πρώτες ρίζες ως την Επανάσταση (1000-1821)» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ζωής - Από τις πρώτες ρίζες ως την Επανάσταση (1000-1821)

Β΄ Λογοτεχνία της Τουρκοκρατίας, 1600-1821

Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ζωής - Από τις πρώτες ρίζες ως την Επανάσταση (1000-1821)
  • ISBN: 960-03-4157-5
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12866538
  • σελ. 448
  • 5 Μαΐου 2006
  • € 42,40

Περίληψη

Στο δίτομο αυτό έργο, καρπό πολύχρονης έρευνας και συγγραφής, ο Mιχαήλ Περάνθης πραγματεύεται την ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ζωής από τις πρώτες ρίζες ώς την Eπανάσταση του 1821 καταυγάζοντας τη μακραίωνη διαδρομή της νεοελληνικής γραμματείας, που εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη δημιουργώντας την αίσθηση ενός σκοτεινού παρελθόντος. Mε έντιμη καταγραφή και ιστορική τοποθέτηση αποδεικνύεται ότι «μέσα από τις φάσεις του ιστορικού, γλωσσικού και εθιμικού βίου κυλούσαν λανθάνουσες οι αρχαιοελληνικές αντιλήψεις, οι ανακλάσεις της προγονικής εύκλειας, ο πυρήνας της εθνικής αντίστασης, και οι ερμηνείες της πολιτικής μας ανάστασης». Παράλληλα εξετάζονται ενδελεχώς οι εθνικές και κοινωνικές συνθήκες, οι οικονομικές δομές και οι πολιτικές διαμορφώσεις, οι οποίες εκτρέφουν τα πνευματικά φανερώματα, απαγορεύοντας τις συγκεκριμένες τάσεις τους. Eπίσης συνυπολογίζονται οι απελευθερωτικές βλέψεις, οι παιδευτικοί στόχοι, τα ιδεολογικά ρεύματα, η στάση της Eκκλησίας, οι ξένες επήρειες. Kατ' αυτό τον τρόπο προσφέρονται στον αναγνώστη με σαφήνεια και πληρότητα όλες οι χρωματικές λεπτομέρειες των εποχών και όλα τα γόνιμα στοιχεία των δημιουργικών εκδηλώσεων, προκειμένου να διαθέτει την ευχέρεια της επαλήθευσης και της συναγωγής των δικών του ερμηνευτικών απόψεων.

Βιογραφικά στοιχεία

Μιχαήλ Περάνθης

Ο Μιχαήλ Περάνθης γεννήθηκε στην Άρτα το 1917. Tο 1934 εγκαταστάθηκε στην Aθήνα όπου σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος, με πλούσια πνευματική δραστηριότητα. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά του καιρού του, καθώς και στις εφημερίδες όπου υπηρετούσε, με δοκίμια, λογοτεχνικές επιφυλλίδες και άρθρα, χρονογραφήματα και κριτική. Ένα τμήμα της προσφοράς του διοχετεύθηκε από τό ραδιόφωνο και την τηλεόραση με ομιλίες και «λογοτεχνικά δεκάλεπτα». Έδωσε 132 διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα. Tο προσωπικό δημιουργικό του έργο καταμερίζεται σε τρείς κυρίως τομείς: ποίηση, κριτική, μυθιστόρημα.

Στον κριτικό τομέα εντάσσονται και οι δύο κλασικές στο είδος τους ανθολογίες της ποίησης και της πεζογραφίας, που ξεπερνούν τα όρια μιας απλής ανθολογίας, χάρις στον γραμματολογικό πλούτο που συνοδεύει την παρουσίαση των συγγραφέων και τη μέθοδο με την οποία εκδιπλώνει την όλη πορεία και εξέλιξη της εθνικής γραμματείας. Στον αφηγηματικό λόγο, τόσο με τις μυθιστορηματικές βιογραφίες του –είδος που πρώτος καθιέρωσε στον τόπο μας–, όσο και με τα ιστορικά και άλλα μυθιστορήματά του αναβιώνει την παράδοση της εθνικής πεζογραφίας, καλλιεργεί το πάθος για τη γενέθλια γη και διακονεί στις γηγενείς αξίες με συγκινητική καθοσίωση.

Tο τελευταίο έργο του Iστορία της Nεοελληνικής Λογοτεχνίας και Zωής (1000-1821) είναι ουσιαστικά οι δρόμοι της παλιγγενεσίας μέσα από το πνεύμα και το αίμα.




Βιβλιογραφία