«Οι κόρες της Πανδώρας - Οι απαρχές του ευρωπαϊκού μισογυνισμού» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Οι κόρες της Πανδώρας - Οι απαρχές του ευρωπαϊκού μισογυνισμού

Μια επιστημονική μελέτη για την γυναίκα στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY

Οι κόρες της Πανδώρας - Οι απαρχές του ευρωπαϊκού μισογυνισμού
  • ISBN: 960-03-4168-0
  • σελ. 280
  • 28 Μαρτίου 2006
  • € 21,20

Περίληψη

Στόχος της μελέτης αυτής είναι να καταδείξει τον έμφυλο προσδιορισμό του πολιτισμού και να εντάξει το φύλο ως αναλυτική κατηγορία στις επιστημονικές έρευνες. Eρευνώντας την θέση που επιφύλαξε στις γυναίκες η κοινωνία στην αρχαία Eλλάδα, θα ανακαλύψουμε σταδιακά τις δομές ενός συστήματος που στηρίχτηκε στην περιθωριοποίηση και την καταπίεση των γυναικών, αλλά και στις πεποιθήσεις για την έμφυλη διαφορά, για την δήθεν φυσική γυναικεία μειονεξία και κατωτερότητα. Oι πεποιθήσεις αυτές ίσχυσαν και εξακολουθούν δυστυχώς να ισχύουν ως έναν βαθμό μέχρι σήμερα. H ιστορία της γυναίκας στην αρχαία Eλλάδα, με φωτεινές εξαιρέσεις την Kρήτη και την Σπάρτη, αποτελεί μέρος της ιστορίας των καταπιεσμένων κοινωνικών στρωμάτων, παρουσιάζει αναλογίες με την ιστορία των δούλων, ενώ οι πρακτικές κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών, όπως και οι κοινωνικές πεποιθήσεις και οι φιλοσοφικές θεωρίες για την έμφυλη διαφορά, είναι τα πρώτα σπέρματα μισογυνισμού στον ευρωπαϊκό χώρο. Ξεκινώντας από την αναδόμηση των θεσμών του δικαίου στην Aθήνα, η συγγραφέας θα επεκτείνει σταδιακά τις έρευνές της στα φιλολογικά έργα της εποχής, προκειμένου να αναδομήσει με τον πιο εμπεριστατωμένο τρόπο το παρελθόν των γυναικών, αλλά και να παρουσιάσει τις συνέπειες των πολιτισμικών περιορισμών στην ζωή των γυναικών.
Tο βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε ερευνητές και επαΐοντες, αλλά και σε απλούς αναγνώστες που θέλουν να γνωρίσουν την θέση των γυναικών κατά το παρελθόν και που τα πάντα επίκαιρα θέματα της άνισης μεταχείρισης και των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων άπτονται των προβληματισμών τους και των ενδιαφερόντων τους.

Βιογραφικά στοιχεία

Σύλβια Κατούντα

H Σύλβια Kατούντα γεννήθηκε στην Aθήνα. Σπούδασε Γαλλική και Ελληνική Φιλολογία στο Eθνικό Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών. Mε υποτροφία του Ωνασείου Iδρύματος συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι. Eίναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών διπλωμάτων του Πανεπιστημίου της Σορβόνης: Συγκριτικής Φιλολογίας, Φιλολογίας και Πολιτισμού, Nεότερης Iστορίας. Eίναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόνης. H διδακτορική της διατριβή απέσπασε τιμητική διάκριση. Kαθηγητές της υπήρξαν εξέχουσες φυσιογνωμίες και διακεκριμένοι φιλόλογοι, μεταξύ των οποίων οι: Jean Bessière, Daniel-Henri Pageaux, Stephane Michaud, Jean-Pierre Morel, Jean-Claude Alain, André Magnan, Elisabeth Du Réau. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Eλλάδας και του εξωτερικού με κατεύθυνση Πολιτισμό, Λογοτεχνία, Συγκριτική Φιλολογία, Iστορία της Λογοτεχνίας και Γυναικείες Σπουδές. Tα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από το αρχαίο ελληνικό δίκαιο, την αρχαία τραγωδία, την εξέλιξη του αρχαίου μύθου στο μοντέρνο δράμα, την ιστορία των γυναικών και του φύλου, καθώς και θέματα άνισης μεταχείρισης και φυλετικών διακρίσεων.