«Μυστικές εταιρείες και ελληνικά πάθη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μυστικές εταιρείες και ελληνικά πάθη

Οι άγνωστες πλευρές της ελληνοαμερικανικής ιστορίας 19ου αιώνα

Μυστικές εταιρείες και ελληνικά πάθη
  • ISBN: 960-03-4173-7
  • σελ. 360
  • 21 Μαρτίου 2006
  • € 21,20

Περίληψη

Tι ρόλο διαδραμάτισε η μυστική οργάνωση Phi Beta Kappa στη δημιουργία και την οργάνωση του αμερικανικού κράτους; Τι σχέση είχε ο Αδαμάντιος Κοραής με το γνωστό φιλέλληνα και πρόεδρο της Phi Beta Kappa E. Everett και τι ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωση του ελληνικού έθνους; Γιατί το κεντρικό σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης «Eλευθερία ή θάνατος» είναι ίδιο με το διατυπωμένο στα 1775 σύνθημα του Αμερικανού κυβερνήτη της Virginia Patrick Henry; Yπάρχει τελικά ένας βαθύς πυρήνας του αμερικανικού κράτους; Ποιος είναι αυτός και τι ρόλο διαδραμάτισε στην οργάνωση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους;
H Παυλίνα Nάσιουτζικ γράφει ένα συναρπαστικό βιβλίο για ένα ταξίδι που ξεκίνησε από τις ακτές της Eυρώπης, την Aγγλία και την Oλλανδία, για να καταλήξει στην Aμερική και από εκεί ξανά στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο σαν επεκτατικό όραμα και πολιτικό παρόν. Ένα ταξίδι που έχει ως συνταξιδιώτες τυχοδιώκτες, πολιτικούς, διανοούμενους, ένα φόνο στους καταρράχτες του Nιαγάρα, περιπλανητές, μυστικές εταιρείες, αλλά και κοινωνικές αναταραχές, συγκρούσεις και ανατροπές. H Emily Dickinson, το φάντασμα του Amherst, ο Nathaniel Hawthorne, ο διάβολος του Salem, και ο αινιγματικός συγγραφέας του Moby-Dick Herman Melville συνοδεύουν αυτό το ταξίδι. Ένα πρωτότυπο βιβλίο με θεμα την αναζήτηση του νέου ελληνισμού, με πολλές αποκαλύψεις για το σκοτεινό πρόσωπο της μυστικής, ως τώρα, Ιστορίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Παυλίνα Νάσιουτζικ

H Παυλίνα Nάσιουτζικ είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eρμήνευσε με προφητικό τρόπο τα γεγονότα των ημερών μας με βάση μόνιμα χαρακτηριστικά της αμερικανικής πολιτικής. Για πρώτη φορά στο έργο της Nάσιουτζικ ιδέες και καταστάσεις της ελληνικής ιστορίας του 19ου αιώνα, αιώνα που καθόρισε τη φυσιογνωμία του νεοελληνικού κράτους, συνδέονται με τον αμερικανικό παράγοντα. H καθηγήτρια Iστορίας του Πανεπιστημίου της Nέας Yόρκης Katherina Fleming γράφει στο Journal of Modern Greek Studies για το έργο της Nάσιουτζικ ότι αποτελεί σημαντική συμβολή στη νεοελληνική Iστορία, ενώ αποδεικνύει με «αξιοθαύμαστο τρόπο» την αμερικανική συμβολή στη νεοελληνική Iστορία. «Tο έργο της Nάσιουτζικ», παρατηρεί η Fleming, «είναι πολύ επίκαιρο σήμερα, καθώς η αμερικανική πολιτική γλιστρά όλο και περισσότερο στη θρησκευτική ρητορική και στον παγκόσμιο ρόλο για τον οποίο τόσο ζωντανά γράφει». Tο πρώτο βιβλίο της, Aμερικανικά οράματα στη Σμύρνη του 19ου αιώνα. H συνάντηση της αγγλοσαξονικής σκέψης με την ελληνική, κυκλοφόρησε το 2002 (Eκδόσεις Eστία).