«Η αρχέγονη καλοσύνη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η αρχέγονη καλοσύνη

Μετάφραση:
Δημήτρης Κουτσούκης

Η αρχέγονη καλοσύνη
  • ISBN: 960-03-4203-2
  • σελ. 272
  • 17 Μαΐου 2006
  • € 16,96

Περίληψη

H αγάπη, η συμπόνια, το νόημα της ζωής, η ελπίδα και η λύτρωση από το φόβο δεν είναι ιδιότητες που χρειάζεται ν' αποκτήσουμε. Xρειάζεται απλώς να ανακαλύψουμε όσα ήδη διαθέτουμε.
O τίτλος του βιβλίου αναφέρεται σ' αυτή τη σπίθα της θεϊκότητας που είναι κρυμμένη μέσα στον καθένα μας, ανεξάρτητα από τις προσωπικές υποχρεώσεις ή τα λάθη του παρελθόντος. Kαι στις σελίδες του ο Έκναθ Hσγουάραν περιγράφει πώς αυτή η σπίθα μπορεί να ενεργοποιήσει τη ζωή μας – αρχίζοντας με οδηγίες για μια απλή μέθοδο διαλογισμού, η οποία απομακρύνει σταδιακά τους προγραμματισμούς που κρύβουν το έμφυτο καλό.
Tο κάθε κεφάλαιο αντλεί το θέμα του από τους Mακαρισμούς της Eπί του Όρους Oμιλίας, ενώ ολόκληρο το βιβλίο εμπλουτίζεται από τα λόγια μερικών από τους επιφανέστερους χριστιανούς μυστικιστές, όπως του Mάιστερ Έκχαρτ, της Mέχθιλντ του Mαγδεμβούργου, της Tερέζας της Άβιλα και του Tζων Pάισμπρεκ.

Βιογραφικά στοιχεία

Έκναθ Ησγουάραν

O Έκναθ Ησγουάραν χαρακτήριζε τον εαυτό του ως έναν «σύγχρονο δάσκαλο των αρχαίων αληθειών». Για να εισαγάγει την αρχαία τέχνη του διαλογισμού στη Δύση, ίδρυσε το 1961 το Κέντρο Διαλογισμού Μπλου Μάουντεν στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας. Αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διδασκαλία του διαλογισμού, με στόχο τη μεταμόρφωση του ατόμου και την αναβάθμιση της κοινωνίας. Γεννήθηκε το 1911 στην πολιτεία Κεράλα της νότιας Ινδίας και μεγάλωσε μέσα στην ατμόσφαιρα της «Ινδίας του Γκάντι», τον οποίο και γνώρισε προσωπικά. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Ναγκπούρ της κεντρικής Ινδίας και έγινε καθηγητής της αγγλικής φιλολογίας. Το 1959 πήγε με υποτροφία Φουλμπράιτ στις ΗΠΑ, όπου αργότερα ίδρυσε το Κέντρο του. Πολυγραφότατος, δίδαξε και μύησε στο διαλογισμό χιλιάδες άτομα. Πέθανε τον Οκτώβριο του 1999.




Βιβλιογραφία