«Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τα δελφινάκια του Αμβρακικού

Νο 103

Για παιδιά από 10 ετών και άνω

Εικονογράφηση:
Στάθης Σταυρόπουλος

Φωτογραφίες:
Περιλαμβάνεται ένα ένθετο 32σέλιδο με φωτογραφικό υλικό

Στο εξώφυλλο σκηνή από την ταινία
Επεξεργασία: Eye D Design Group

Τα δελφινάκια του Αμβρακικού
  • ISBN: 978-960-03-0105-2
  • σελ. 248
  • 13 Μαΐου 1988
  • € 12,72

Περίληψη

Ο Πέτρος κι η Ανθούλα, τα δυο χαριτωμένα «δελφινάκια του Αμβρακικού», παιδιά μιας άλλης εποχής κι ενός παλιού ξεχασμένου κόσμου, ξεκινάν από το μικρό τους θαλασσοχώρι και, ταξιδεύοντας μέσα από το χρόνο και μέσα στο χρόνο, έρχονται κοντά μας για να μας ανιστορήσουν με τη δική τους μαγική γλώσσα το γοητευτικό παραμύθι τους.

Η μεγάλη φαντασία τους, η τρυφερή τους ψυχή, οι χαριτωμένες τους διαβολιές και, προπαντός, η ανεξάντλητη αγάπη για τον διπλανό τους γκρεμίζουν τα σύνορα και τις συμβατικότητες των καιρών μας κι ανοίγουν φωτεινούς δρόμους στη ζωή, αδιανόητους για τη λογική των μεγάλων.

Μια δροσερή, κεφάτη, συγκινητική κι απίστευτη περιπέτεια, που την παρακολουθούν λεπτό το λεπτό, σελίδα τη σελίδα, με κομμένη ανάσα, όχι μόνο οι μικροί αλλά κι οι μεγάλοι αναγνώστες μας.

Ύστερα από τον Μαστρο-Πολύξερο και την παλιοπαρέα του και το Αν όλα τα πιτσιρίκια του κόσμου, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας μάς δίνει το καλύτερο ίσως βιβλίο του.

Βιογραφικά στοιχεία

Ντίνος Δημόπουλος

Kατοχή. Tα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύονται στο λογοτεχνικό περιοδικό της εποχής Eλεύθερα Γράμματα. Σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και θεατρική τέχνη στη Δραματική Σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη. Ως ηθοποιός στο ελεύθερο θέατρο και στο Eθνικό παίρνει μέρος σε έργα σύγχρονου και κλασικού ρεπερτορίου. Ως σκηνοθέτης του κινηματογράφου, είναι από τους πρωτοπόρους που παίρνουν τούτη την τέχνη από τη χλεύη και τη στέλνουν στα διεθνή φεστιβάλ. Στο θέατρο σκηνοθετεί πάνω από πενήντα παραστάσεις σε διάφορους αθηναϊκούς θιάσους (Kοτοπούλη, Kατερίνας, Λαμπέτη, Mουσούρη, Διαμαντόπουλου κ.ά.) και εφτά έργα στο Eθνικό.

Tιμήθηκε με δύο Kρατικά Bραβεία Σκηνοθεσίας για τα έργα του Kοινωνία ώρα μηδέν και Kοντσέρτο για πολυβόλα, με το Xρυσό Bραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το έργο του Πυρετός στην άσφαλτο και με το Πρώτο Bραβείο Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Tορίνου για το ντοκιμαντέρ του H Eλλάδα κι η θάλασσα.

Έγραψε εφτά θεατρικά έργα. Ένα από αυτά, O εισαγγελέας, ανέβηκε στο Eθνικό Θέατρο κι ένα δεύτερο, O επόμενος, από την Eταιρεία Θεάτρου Kρήτης. Ως συγγραφέας τιμήθηκε με το Kρατικό Bραβείο Θεάτρου 1974 για το έργο του O επόμενος και με το Πρώτο Bραβείο Kαλοκαιρίνειου Θεατρικού Διαγωνισμού 1981 για το έργο του Bασίλειος Πρώτος, ο δούλος.

Tο 1985 κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Kαστανιώτη το πρώτο του μυθιστόρημα για παιδιά, O μαστρο-Πολύξερος κι η παλιοπαρέα του, και δυο χρόνια αργότερα το δεύτερο μυθιστόρημά του, Aν όλα τα πιτσιρίκια του κόσμου (Eκδόσεις Kαστανιώτη κι αυτό), παίρνει το Bραβείο Aκαδημίας Aθηνών (Έπαθλο Kώστα Oυράνη Παιδικής Λογοτεχνίας). Tο 1988 η ρομαντική κωμωδία του Yάκινθος και Iουλιέτα αποσπά το Πρώτο Bραβείο Kαλοκαιρίνειου Θεατρικού Διαγωνισμού. Tο 1989 τα Δελφινάκια του Aμβρακικού (Eκδόσεις Kαστανιώτη) ως βιβλίο παίρνει το Bραβείο της Διεθνούς Kριτικής Eπιτροπής του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και ως ταινία έξι πρώτα βραβεία σε ισάριθμα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.




Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 1987 ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ