«66 φράσεις δυόμισι χιλιάδων χρόνων» | Εκδόσεις Καστανιώτη

66 φράσεις δυόμισι χιλιάδων χρόνων

Νο 146

Για παιδιά από 12 ετών και άνω

Σύνθεση εξωφύλλου: Eye D Design Group

66 φράσεις δυόμισι χιλιάδων χρόνων
  • ISBN: 978-960-03-0739-9
  • σελ. 224
  • Επανέκδοση
  • 6 Οκτωβρίου 2008
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε λέξεις και φράσεις που μας έρχονται αναλλοίωτες κατευθείαν από τον αρχαίο κόσμο. Oι γλωσσικοί αυτοί επισκέπτες από το μακρινό εθνικό μας παρελθόν «τρυπώνουν» μέσα στον καθημερινό μας λόγο φορτωμένοι μακρά και βαθιά νοήματα, έννοιες και ιδέες τέλεια συμπτυγμένα σε μια λέξη, σ' ένα όνομα, σε μια μικρή φράση, βοηθώντας αλλά και πλουτίζοντας την εκφραστική μας ικανότητα. Σε τούτο το βιβλίο έχουν επιλεγεί 66 τέτοιες φράσεις, από τις πιο συνηθισμένες, και παρουσιάζονται με χιούμορ μαζί με πλήθος από ιστορικές ή μυθολογικές πληροφορίες και επεξηγήσεις, έτσι ώστε το χαρούμενο ξάφνιασμα της γνώσης συνδυάζεται με το ευχάριστο όσο και δημιουργικό διάβασμα.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Δ. Μπάρτζης

Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης γεννήθηκε το 1951 στην Αρχαία Κόρινθο. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδη­μία και υπηρέτησε σε σχολεία των Κα­λαβρύτων και της Κορινθίας ως δά­σκαλος και ως σχολικός σύμβουλος. Είναι διδάκτορας του Π.Τ.Δ.Ε. του Πα­νεπιστημίου Αθηνών και υπήρξε συ­νεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστι­τούτου (2003-2006) στη δημιουργία των Αναγνωστικών.

Έχει γράψει βιβλία για τη σχολική εργασία, ενώ παράλληλα είναι σημα­ντική η παρουσία του στην παιδική λογοτεχνία. Τέσσερα μυθιστορήματά του έχουν τιμηθεί με πανελλήνια βρα­βεία. Ορισμένα από τα έργα του είναι: 66 φράσεις δυόμισι χιλιάδων χρόνωνΑργείος εσπερινός (βραβείο Μιχαήλας Αβέρωφ από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών), UFO στα Διγελιώτικα (βρα­βείο επιστημονικής φαντασίας από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά), Την προηγούμενη μέραΤιριγκλίκ (βραβείο Διονυσίου Τροβά από τη Γυναι­κεία Λογοτεχνική Συντροφιά), Τα μυρμήγκια της ειρήνηςΠασχαλινά διηγήματα, η ανθολογία Χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα διηγήματαUFO στη Β´ Γυμνασίου (με τη Δέσποινα Στίκα), Ξύ­λινο παραμύθιΗ Κορινθία στην παιδική λογοτεχνία κ.ά.

Το 2006 κυκλοφόρησε η φιλολογική του μελέτη Πέτρος Πικρός – Στράτευση, αντιπαραθέσεις, πικρίες στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου και η Βιβλιογραφία-Εργογραφία Πέτρου Πικρού. Με δική του επιμέλεια εκδόθηκαν λανθάνοντα έρ­γα του Πέτρου Πικρού, τα οποία ανα­κάλυψε και ταυτοποίησε κάτω από ά­γνωστα ψευδώνυμα σε εφημερίδες και περιοδικά του Μεσοπολέμου, όπως: Θεοφανώ – Η Μεσσαλίνα του Βυζαντίου,Από την άρρωστη ζωή – Το νούμερο 11 – Ζωή με όνειραΣπιναλόγκαΛουκρητία Βοργία – Οι αιμοσταγείς έρωτες του Με­σαίωνος. Το 2014 εκδόθηκε το ι­στορικό μυθιστόρημά του Φεύγω ξένη, που αναφέρεται στην επανάσταση του 1821 στην Κορινθία. Το 2019 εκδόθηκε το ιστορικό μυθιστόρημα Ορχάν – Στην αυλή των Παλαιολόγων, που αναφέρεται στην Άλωση της Πόλης.

Το 2013 εκλέχτηκε –και παραμένει– πρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων. Επί είκοσι χρόνια (1993-2012) εξέδιδε στην Αρχαία Κόρινθο, με τη σύζυγό του, την τοπική εφημε­ρίδα Ακροκόρινθος.

Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης και η Δέσποι­να Στίκα έχουν δύο παιδιά και δύο εγ­γόνια και διαμένουν στην Αρχαία Κό­ρινθο.




Βιβλιογραφία