«Παιδί, επιστήμη και ψυχανάλυση» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Παιδί, επιστήμη και ψυχανάλυση

Οι διαδρομές του Jean Piaget

Παιδί, επιστήμη και ψυχανάλυση
  • ISBN: 978-960-03-2269-9
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16854
  • σελ. 384
  • 7 Απριλίου 1998
  • € 21,20

Περίληψη

Οι συνειδητές επιλογές των ανθρώπων επηρεάζονται βαθύτατα από τις παιδικές εμπειρίες, επιθυμίες, φόβους και φαντασιώσεις. Ο Jean Piaget, ένα από τα εξαίρετα και παραγωγικά πνεύματα του εικοστού αιώνα, σημάδεψε ολόκληρες γενιές ψυχολόγων, παιδαγωγών και επιστημολόγων. Ήταν και αυτός, σαν όλους τους ανθρώπους, ένα ανήσυχο παιδί, με πόθους για τη ζωή και τη γνώση. Η συγγραφέας του βιβλίου παρουσιάζει την αναπτυξιακή ψυχολογική θεωρία της Σχολής της Γενεύης, καθώς και τη θεωρία της γενετικής επιστημολογίας, που ίδρυσε ο Piaget. Έχοντας γνωρίσει από κοντά και το ανθρώπινο πρόσωπο του μεγάλου αυτού επιστήμονα, η Όλγα Πανοπούλου-Μαράτου αναζητά και τα προσωπικά κίνητρα που οδήγησαν τον Piaget να περιορίσει την έρευνά του στη γνωστική ανάπτυξη, παραμελώντας την κοινωνική-συναισθηματική πλευρά της. Η αναζήτηση αυτή την οδήγησε σε μια σχετικά άγνωστη πλευρά του Jean Piaget, στις σχέσεις του με την ψυχανάλυση. Το βιβλίο περιέχει και δύο διαλέξεις του Piaget για την ψυχανάλυση, σε μετάφραση της Κ. Καψαμπέλη.

Βιογραφικά στοιχεία

Όλγα Πανοπούλου-Μαράτου

Η Όλγα Πανοπούλου-Μαράτου γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στη Σχολή Αηδονοπούλου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου ειδικεύτηκε στην κλινική ψυχολογία και στην ειδική αγωγή. Ήταν βοηθός του Jean Piaget και της Barbel Inhelder. Έζησε δέκα χρόνια στο Λονδίνο, όπου έκανε έρευνα με νεογέννητα και εργάστηκε ως κλινική ψυχολόγος στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του London Hospital. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, το 1976, εργάστηκε στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» και στο Τμήμα Ψυχολογικής Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Εκπαιδεύτηκε στην ψυχανάλυση στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, της οποίας είναι μέλος.

Από το 1981 έως το 1988 ήταν αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το 1990 στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1998 εξελέγη καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας στο ίδιο Τμήμα. Από το 1983 είναι επιστημονική υπεύθυνη στο «Περιβολάκι», θεραπευτική μονάδα ημερήσιας περίθαλψης για παιδιά με σοβαρές πρώιμες διαταραχές της ανάπτυξης (πρώιμες ψυχώσεις) και αυτισμό. Έχει μια κόρη, έναν γιο και δύο εγγονούς.