«Πορνεία και διεθνική σωματεμπορία στη σύγχρονη Ελλάδα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πορνεία και διεθνική σωματεμπορία στη σύγχρονη Ελλάδα

1. Η εκδιδόμενη

Πορνεία και διεθνική σωματεμπορία στη σύγχρονη Ελλάδα
  • ISBN: 978-960-03-3330-5
  • eudoxus logo Εύδοξος: 17012
  • σελ. 320
  • 21 Ιουνίου 2002
  • € 21,20

Περίληψη

Κατά τη δεκαετία του 1990 πραγματοποιήθηκαν ριζικές αλλαγές στην πορνεία στην Ελλάδα. Προκλήθηκαν από ένα νέο στοιχείο: τις αλλοδαπές γυναίκες, τις οποίες προώθησαν και εκμεταλλεύτηκαν οργανωμένα δίκτυα διεθνοσωματεμπορίας. Οι γυναίκες αυτές αποτέλεσαν νέες, εξωτικές έλξεις, νέες αξίες χρήσης: προωθήθηκαν σε σημαντικούς αριθμούς, γεγονός που έδρασε ως πολλαπλασιαστής, ώστε να γίνουν αντιληπτές ως εμπόρευμα μαζικής κατανάλωσης, προωθήθηκαν και πορνεύθηκαν με τη χρήση βίας και εξαναγκασμού, πολυγεγονός καθοριστικής σημασίας αφού: α) επέτρεψε την επιβολή συνθηκών που υποχρέωναν τις γυναίκες να ζουν στα όρια της φυσικής επιβίωσης και, συχνά, κάτω από τα όρια αυτά, και β) κατέστησε δυνατή τη συντριβή του ηθικού στοιχείου στη γυναίκα – και την αφαίρεσή του από το πορνικό μίσθωμα. Χάρη στο καθεστώς βίας και εξαναγκασμού, οι γυναίκες υποχρεώθηκαν να ικανοποιούν απαιτήσεις πορνοπελατών χωρίς διάκριση, είτε ως προς τις απαιτήσεις είτε ως προς τους πελάτες.

Βιογραφικά στοιχεία

Γρηγόρης Λάζος

Ο Γρηγόρης Λάζος γεννήθηκε το 1954. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Νέα Σχολή Κοινωνικής Έρευνας στη Νέα Υόρκη. Έχει δημοσιεύσει τα: Η σεξουαλικότητα ως αξία στη σύγχρονη Ελλάδα, Το πρόβλημα της ποιοτικής έρευνας: Θεωρία και πράξη, Πληροφορική, έγκλημα. Σε συνεργασία με τον καθηγητή Αντώνη Μαγγανά έχουν συγγράψει τα: Παραβατικά και μη-παραβατικά άτομα - Αξιακές συγκρίσεις, και Ο ποινικός κώδικας για τον πολίτη.

Από το 1997 είναι επιστημονικός συ­ν­εργάτης στον Τομέα Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2001 είναι επιστημονικός υπεύθυνος στην Ομάδα Κα­­ταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Από το 2002 διδάσκει σε ζητήματα πληροφορικής και πληροφορικού εγκλήματος στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομι­κής Ακαδημίας και διαλέγει στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης.




Βιβλιογραφία