«Η εποχή του Τεχνοπολιτισμού» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η εποχή του Τεχνοπολιτισμού

Από την κοινωνία της πληροφορίας στην εικονική ζωή

Εισαγωγή-Επιμέλεια: Στέλιος Παπαθανασόπουλος

Μετάφραση:
Κάτια Μεταξά

Στο εξώφυλλο: Jan Franz/ Tony Stone Images/ Apeiron

Η εποχή του Τεχνοπολιτισμού
  • ISBN: 978-960-03-3397-8
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16805
  • σελ. 432
  • 18 Οκτωβρίου 2002
  • € 30,74

Περίληψη

Στο βιβλίο αυτό οι Κ. Ρόμπινς και Φρ. Ουέμπστερ αναλύουν τα θέματα που συνδέονται με την τεχνολογική αλλαγή, από το πεδίο της πολιτικής της πληροφορίας έως ζητήματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και τον κυβερνοχώρο. Οι συγγραφείς αμφισβητούν το όραμα της εικονικής κοινωνίας. Εξετάζουν ενδελεχώς τον υπερβάλλοντα ενθουσιασμό προσωπικοτήτων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, και θέτουν το ερώτημα κατά πόσο οι νέες τεχνολογίες της πληροφορικής και της επικοινωνίας καθρεφτίζουν τη νέα κοινωνία που διαμορφώνεται. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι νέες τεχνολογίες της πληροφορικής και της επικοινωνίας αποσκοπούν, τελικά, στην αναπαραγωγή των συντηρητικών κοινωνικών πρακτικών. Η Εποχή του Τεχνοπολιτισμού είναι ένα προκλητικό βιβλίο καθώς διερευνά την κοινωνική και πολιτιστική σημασία των νέων τεχνολογιών, καταγράφει τις εξελίξεις από την «έλευση των μηχανών» στη Βιομηχανική Επανάσταση και την ανάπτυξη της μαζικής παραγωγής στις αρχές του εικοστού αιώνα έως την επανάσταση της πληροφορικής και την παγκόσμια δικτυακή κοινωνία. Οι συγγραφείς επιχειρούν μια οξυδερκή, εύληπτη και πολυπρισματική ανάλυση της κοινωνίας της πληροφορίας. Τα θέματα του βιβλίου, όπως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, οι μυστικές υπηρεσίες και η πορεία του πολιτισμού στην εποχή της πληροφορίας, είναι εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική περίπτωση.

Βιογραφικά στοιχεία

Φρανκ Ουέμπστερ

O Φρανκ Ουέμπστερ είναι καθηγητής στην Επικοινωνία και την Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Έχει γράψει ένα σημαντικό αριθμό μελετών σχετικά με την κοινωνία των πληροφοριών και τις νέες τεχνολογίες της επικοινωνίας, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία. Είναι συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων, όπως: Theories of the Information Society (1995), The Postmodern University? (1997). Επίσης έχει επιμεληθεί το Understanding Contemporary Society: Theorizing the Present (2000). Σε συνεργασία με τον Κέβιν Ρόμπινς έχει γράψει τα βιβλία: Information Technology: A Luddite Analysis (1986), The Technical Fix: Education, Computers and Industry (1989).




Κέβιν Ρόμπινς

O Κέβιν Ρόμπινς είναι καθηγητής στην Επικοινωνία και στον Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου. Έχει γράψει πολλές μελέτες σχετικά με τις πολιτισμικές επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης, με ιδιαίτερη έμφαση στα μέσα επικοινωνίας και στις πολιτισμικές κοινότητες. Είναι συγγραφέας μιας σειράς σημαντικών βιβλίων, όπως: Into the Image: Culture and Politics in the Field of Vision (1996), Programming for People: From Cultural Rights to Cultural Responsibilities (1997). Σε συνεργασία με τον Φρανκ Ουέμπστερ έχει γράψει τα βιβλία: Information Technology: A Luddite Analysis (1986), The Technical Fix: Education, Computers and Industry (1989).