«Ιστορία και Τύπος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ιστορία και Τύπος

Οι αθηναϊκές εφημερίδες και η περίπτωση του σκανδάλου των εξοπλισμών του 1907

Ιστορία και Τύπος
  • ISBN: 978-960-03-4156-0
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16942
  • σελ. 256
  • 14 Απριλίου 2006
  • € 21,20

Περίληψη

Στα σύγχρονα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δημιουργείται συχνά η λανθασμένη εντύπωση πως φαινόμενα όπως η διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων με την πολιτική αποτελούν «προϊόντα» της σύγχρονης εποχής και ιδίως της περιόδου που ονομάζουμε Μεταπολίτευση.

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τη στάση του αθηναϊκού Τύπου απέναντι σε μια ιστορική «αγορά του αιώνα», δηλαδή τις προμήθειες στρατιωτικών εξοπλισμών του 1907, που ως σκάνδαλον αιχμαλώτισε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, και αναλύει τις καθοριστικές δομές του ζητήματος, οι οποίες από πολλές απόψεις είναι διαχρονικά επίκαιρες. Ακόμη, αναδεικνύει τη σπουδαιότητα των Μέσων ως πηγών, οι οποίες παράγονται στο επίκεντρο των ιστορικών διεργασιών, ενώ παράλληλα τεκμηριώνει τη διεπιστημονική προσέγγιση της Ιστορίας των ΜΜΕ, μέσα από τον συνδυασμό μεθόδων της ιστοριογραφίας με ερευνητικά εργαλεία μελέτης της επικοινωνίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Κώστας Λούλος

Ο Κώστας Λούλος είναι ιστορικός στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Σύγχρονη Ιστορία από το 1990. Αρχικά σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και Ιστορία και Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ντύσσελντορφ, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας. Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Αγροτικής Τράπεζας (1983-1998). Έχει διδάξει Νεότερη Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1986-1989) και, ως επισκέπτης-καθηγητής, στο Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (1995).

Έχει γράψει τα βιβλία: Die deutsche Griechenlandpolitik von der Jahrhundertwende bis zum Ausbruch des Ersten Weltkrieges (Peter Lang Verlag 1986), Η Γερμανική Πολιτική στην Ελλάδα 1896-1914 (Παπαζήσης 1991). Παράλληλα έχει δημοσιεύσει δοκίμια και μελέτες σε ξενόγλωσσες ακαδημαϊκές σειρές, όπως το National Socialist Occupation Policy in Europe 1939-1945 τόμ. 1 και τόμ. 8, και σε εξειδικευμένους συλλογικούς τόμους, όπως το 3000 Jahre Griechische Kultur και το Europa unterm Hakenkreuz. Okkupation und Kollaboration. Έχει συμμετάσχει με δημοσιευμένες εισηγήσεις σε συνέδρια και συμπόσια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στην Ιστορία των ΜΜΕ, στην ελληνική και αλλοδαπή έρευνα, με έμφαση στις θεωρητικές προσεγγίσεις, τη μεθοδολογία και τις πρακτικές εφαρμογές, ιδίως της Ιστορίας του Τύπου. Αποτέλεσμα αυτών των επιστημονικών αναζητήσεων είναι ιστορικές μελέτες που πραγματεύονται συγκεκριμένη θεματική και εμπνέονται βασικά από τη διεπιστημονική προσέγγιση της Ιστορίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.