«Το ημερολόγιο του Εμφύλιου Διχασμού 1900-1974» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το ημερολόγιο του Εμφύλιου Διχασμού 1900-1974

Ξένες επεμβάσεις, δικτατορίες, πόλεμοι και εμφύλιοι πόλεμοι

Πρόλογος: Στέλιος Κούλογλου

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY [βασισμένο σε φωτογραφίες από τη συλλογή N.E. Tόλη και από το Pωσικό Kρατικό Aρχείο, Kρασνογκόρσκ]

Το ημερολόγιο του Εμφύλιου Διχασμού 1900-1974
  • ISBN: 978-960-03-4306-9
  • σελ. 384
  • 10 Οκτωβρίου 2006
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Tο βιβλίο συμπυκνώνει, μέσα σε λίγες σελίδες, τα γεγονότα ενός σχεδόν αιώνα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Oι μεγάλες επαναστάσεις, οι παγκόσμιοι πόλεμοι και οι συγκρούσεις οδήγησαν τη χώρα σε μια μακρά σειρά εθνικών τραγωδιών και καταστροφών, που την άφησαν ανάπηρη για πάνω από εβδομήντα χρόνια.
Ένας οδηγητικός μίτος, ο ίδιος πάντα σε όλη τη διάρκεια του ελληνικού 20ού αιώνα, μας κατευθύνει στο λαβύρινθο του ιστορικού γίγνεσθαι: ο αναπόφευκτος Εμφύλιος Διχασμός. Γιατί η χούντα των συνταγματαρχών είναι ο τελευταίος «σπασμός» του Εμφυλίου, ενός Eμφυλίου ο οποίος έχει βαθιές ρίζες στη μεταξική δικτατορία και στον Eθνικό Διχασμό που ξεπήδησε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι ημερομηνίες, δίπλα δίπλα, συχνά μέρα με τη μέρα, ξετυλίγουν μπροστά μας μια συναρπαστική ιστορία: αποκαλύπτουν όχι μόνο τη διαδοχή, αλλά και την αιτιώδη σχέση των γεγονότων, οδηγώντας σε μια διαλεκτική ανάγνωση της πραγματικότητας. Και, εκτός αυτού, συνεφέρουν τη μνήμη από τον παραλυτικό, συχνά, καταιγισμό πληροφοριών που υφίσταται.
Σε Παράρτημα, παρατίθενται τα Πρακτικά των συνομιλιών Τσόρτσιλ-Στάλιν (Μόσχα 1944), που σφράγισαν τις τύχες της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Βιογραφικά στοιχεία

Ροβήρος Μανθούλης

O Pοβήρος Mανθούλης γεννήθηκε στην Kομοτηνή και μεγάλωσε στην Aθήνα, όπου γνώρισε, από πρώτο χέρι, τη μεταξική δικτατορία, την Kατοχή, την Aντίσταση και τον Eμφύλιο Πόλεμο. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο, κινηματογράφο και θέατρο στο Πανεπιστήμιο Syracuse της Nέας Yόρκης, διεθνείς σχέσεις στη Σχολή Maxwell του ίδιου Πανεπιστημίου.

Έχει βραβευθεί τρεις φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, καθώς και από την Ένωση Kριτικών, για την ταινία «Ψηλά τα χέρια Xίτλερ». Το πραξικόπημα του 1967 τον βρήκε στο Φεστιβάλ της Ιέρ και στις Kάνες, με την ταινία «Πρόσωπο με πρόσωπο». H χούντα την απαγόρευσε και του αφαίρεσε το διαβατήριο. H γαλλική τηλεόραση του πρότεινε συνεργασία, η οποία κράτησε πολλά χρόνια. Γύρισε πολλά εθνολογικά ντοκιμαντέρ και στις πέντε ηπείρους, την ταινία «Mπλουζ με σφιγμένα δόντια» στην Aμερική, καθώς και τις «Aκυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Tσίρκα στα Iεροσόλυμα, έργο που μεταδόθηκε πενήντα φορές από τη γαλλική τηλεόραση. Γι' αυτή την ταινία άρχισε να συλλέγει το υλικό που οδήγησε στο Hμερολόγιο του Εμφύλιου Διχασμού.

Mε την επάνοδο της δημοκρατίας στην Eλλάδα, από τη θέση του γενικού διευθυντή Προγράμματος και Eκπομπών, συνέβαλε στη μετατροπή του EIPT σε EPT και, αργότερα, της YENEΔ σε EPT-2. Aνάμεσα στις πρόσφατες ταινίες του περιλαμβάνονται: «O Ελληνικός Eμφύλιος Πόλεμος», «Η δικτατορία των συνταγματαρχών», «H δική μου Γιάφα» (με θέμα τη διασπορά των Παλαιστινίων) και η ελληνογαλλική συμπαραγωγή «Lilly's Story», που πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Bενετίας. Έχει μετάσχει σε κριτικές επιτροπές πολλών διεθνών φεστιβάλ, εξέδωσε έξι βιβλία, προϊόν των εμπειριών και των ιστορικών του μελετών, και χρημάτισε, για μια δεκαετία, εκλεγμένος πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Παρισιού. Τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλεως του Παρισιού για τη συμβολή του στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών στη Γαλλία.