«Η καθημερινή ιστορία του Εικοσιένα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η καθημερινή ιστορία του Εικοσιένα

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY [Bασισμένο στον πίνακα του Θ. Bρυζάκη «Tο στρατόπεδο του Kαραϊσκάκη στην Kαστέλα», 1855. Aπό το βιβλίο του Mιλτιάδη M. Παπανικολάου, Iστορία της τέχνης στην Eλλάδα, 18ος και 19ος αιώνας, τόμ. 2, εκδ. Αδάμ, 2002]

Η καθημερινή ιστορία του Εικοσιένα
  • ISBN: 978-960-03-4368-7
  • eudoxus logo Εύδοξος: 22768902
  • σελ. 368
  • 5 Μαρτίου 2007
  • € 26,50

Περίληψη

Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συνοπτική ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης. Ως «καθημερινή» ιστορία, όμως, δε συνιστά μια στατική περιγραφή ηθών, εθίμων και συνηθειών, αλλά κυρίως αποτελεί μια επισκόπηση των μεταβολών, των κρίσεων και των εξελίξεων που συνέβησαν στον ιδιωτικό βίο των Ελλήνων μέσα σε ένα βάθος χρόνου. Ο συγγραφέας καταγράφει εν συντομία τις μεταβολές αυτές, για να προχωρήσει όμως βαθύτερα στην ερμηνεία τους· για να «ξεναγήσει» τον ταξιδιώτη, με άλλα λόγια τον αναγνώστη, σε μια εποχή που συνοδεύτηκε από κρίσιμες και καθοριστικές πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις.
Στην Καθημερινή ιστορία του Εικοσιένα ο Λύσανδρος Παπανικολάου αναμετριέται με καθιερωμένες βεβαιότητες και υποσκάπτει καλά οργανωμένους μύθους. Ανατέμνει το επαναστατικό «γίγνεσθαι» και διεισδύει στον πυρήνα του, μη διστάζοντας να αποκαθηλώσει πρόσωπα και πράγματα «ιερά», για να τα τοποθετήσει εντέλει στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Βιογραφικά στοιχεία

Λύσανδρος Παπανικολάου

Ο Λύσανδρος Π. Παπανικολάου γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ιστορία, και ιδιαίτερα με τη νεοελληνική ιστορία και την ιστορία των επαναστάσεων.

Κυριότερα έργα του: Κοινωνική ιστορία της Eλληνικής Eπανάστασης του 19ου αιώνα – Συμβολή στην ιστορία της διαμόρφωσης του ελληνικού εθνικού κράτους (1991), Η αστικοδημοκρατική επανάσταση στην Ελλάδα (1995), Από τη βυζαντινή στη νεοελληνική κοινότητα – Εσωτερική ιστορία της Tουρκοκρατίας στην Ελλάδα (1995), Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Tουρκοκρατία (1995), Ο νόμος κίνησης της αστικής επανάστασης – Συμβολή στην αποκατάσταση της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας (1996), Πολιτικές δολοφονίες και εμφύλιοι πόλεμοι στην Ελλάδα (2004).

Την περίοδο αυτή ετοιμάζει μια σειρά μελετών για την ιστορία της νεοελληνικής κοινωνίας και ιδεολογίας, η οποία περιλαμβάνει τα θέματα: «Ορθοδοξία, μοναρχία και μεγαλοϊδεατισμός στην Ελλάδα», «Δύο αιώνες εξωτερικών σχέσεων της Ελλάδας» και «Από τη μυθολογία στην ιστορία της Ελλάδας».