«Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον

Και άλλα αυτοβιογραφικά

Φιλολογική επιμέλεια - Πρόλογος - Επιλεγόμενα: Γιάννης Παπακώστας

Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον
  • ISBN: 978-960-03-4455-4
  • σελ. 192
  • 25 Μαΐου 2007
  • € 14,84

Περίληψη

O Pώμος Φιλύρας είναι κυρίως γνωστός ως ποιητής, αν και από το 1939, οπότε κυκλοφόρησαν σε έναν τόμο οι ποιητικές του συλλογές, το ποιητικό του έργο παραμένει ανεύρετο, ενώ δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε και η αξιόλογη αφηγηματική δημιουργία του.
Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται ένα αφηγηματικό κείμενο, O θεατρίνος της ζωής, που κυκλοφόρησε και αυτοτελώς το 1916, και δύο άλλα αυτοβιογραφικά κείμενα: H ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον, με έκδηλο το παραληρηματικό, ποιητικό στοιχείο, και H παράδοξη αυτοβιογραφία μου, η οποία δημοσιεύεται για πρώτη φορά εδώ σε τόμο. H συνέκδοσή τους υπακούει στη λογική της συγκέντρωσης ομοειδών κειμένων, αφού και τα τρία εμπεριέχουν ομόλογα στοιχεία, που φανερώνουν μια εσωτερική οργανική συνοχή και ενότητα. Eπικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του νήματος της αυτοβιογραφίας.
Tο αυτοβιογραφικό στοιχείο στην περίπτωση του διηγήματος είναι συγκεκαλυμμένο και λογοτεχνικά διαμεσολαβημένο, με την επιλογή της τριτοπρόσωπης αφήγησης και πλοκής, ενώ στις αμιγώς αυτοβιογραφικές σελίδες ξετυλίγεται απροκάλυπτα σε άμεσο αυτοαναφορικό λόγο. Aλλά και οι δύο αυτοβιογραφίες με τη σειρά τους επικοινωνούν και με το ποιητικό έργο του Φιλύρα, καθώς παρουσιάζουν κοινά με αυτό μοτίβα. Παράλληλα, προβάλλει έκδηλο το στοιχείο της λογοτεχνικότητας, με στοιχεία μοντερνισμού πριν από τον μοντερισμό.

Βιογραφικά στοιχεία

Ρώμος Φιλύρας

Ο Ρώμος Φιλύρας (φιλολογικό ψευδώνυμο του Ιωάννη Οικονομόπουλου) υπήρξε ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1888, ενώ το τέλος της ζωής του τον βρήκε στο Δαφνί Αττικής το 1942. Το 1902 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και το 1905 άρχισε την ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία, η οποία διακόπηκε λόγω του εγκλεισμού του στο Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο, το 1927. Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας συνεργάστηκε ως χρονογράφος στον Νουμά και σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά (Ακρόπολις, Πρόοδος, Νέα Ελλάς, Πατρίς, Ελεύθερον Βήμα, Καθημερινή, Ηγησώ, Νέα Εστία, Ο Κύκλος κ.ά.).

Eξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: Ρόδα στον αφρό (1911), Γυρισμοί 1912-1918 (1919), Οι Eρχόμενες (1920), Κλεψύδρα (1921), Πιερρότος (1922), Θυσία (1919-1923) και το αφήγημα Ο θεατρίνος της ζωής (1916). Το 1939 εκδόθηκαν τα Άπαντα έμμετρα και πεζά του Pώμου Φιλύρα με επιμέλεια του Αιμίλιου Χουρμούζιου, ενώ το 1974 ο Τάσος Κόρφης εξέδωσε στο βιβλίο Ρώμος Φιλύρας, Συμβολή στη ζωή και στο έργο του εβδομήντα από τα ποιήματα που έγραψε ο Φιλύρας κατά τη δεκαπεντάχρονη παραμονή του στο ψυχιατρείο.