«Το αειθαλές παιδί» | Εκδόσεις Καστανιώτη Μ. Πρατικάκη και της γενιάς του, έχουν ως βασική αφόρμηση τον απρόσμενο μανδύα με τον οποίο περιβλήθηκε ο λυρισμός του ποιητή στα τελευταία χρόνια. Η πρόκληση αυτή αποτέλεσε την αιτία για αναψηλάφηση της πρότερης παραγωγής του από τους συγγραφείς των μελετών, με αποτέλεσμα να δοθούν νέες διαστάσεις στην ποιότητα τη γραφής του, να επιχειρηθεί άλλη θεώρηση των τεχνικών του, να γίνει άλλη αντιμετώπιση των θεματικών του. Όλα, από κοινού, οδηγούν στην κατάδειξη ενός πολύπλοκου αλλά συνεπούς, μέσα στις τραγικές αντιφάσεις του, ποιητικού συστήματος και συντελούν ως αναγνωστικά βοηθήματα στη βαθύτερη κατανόηση του όλου έργου του.

"/>

Το αειθαλές παιδί

Τέσσερις κριτικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Μανόλη Πρατικάκη

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY

Το αειθαλές παιδί
  • ISBN: 978-960-03-4556-8
  • σελ. 288
  • 1 Νοεμβρίου 2007
  • € 23,32

Περίληψη

Οι τέσσερις μελέτες του τόμου αυτού, γραμμένες από διαφορετικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ασχοληθεί με την ποίηση του Μ. Πρατικάκη και της γενιάς του, έχουν ως βασική αφόρμηση τον απρόσμενο μανδύα με τον οποίο περιβλήθηκε ο λυρισμός του ποιητή στα τελευταία χρόνια. Η πρόκληση αυτή αποτέλεσε την αιτία για αναψηλάφηση της πρότερης παραγωγής του από τους συγγραφείς των μελετών, με αποτέλεσμα να δοθούν νέες διαστάσεις στην ποιότητα τη γραφής του, να επιχειρηθεί άλλη θεώρηση των τεχνικών του, να γίνει άλλη αντιμετώπιση των θεματικών του. Όλα, από κοινού, οδηγούν στην κατάδειξη ενός πολύπλοκου αλλά συνεπούς, μέσα στις τραγικές αντιφάσεις του, ποιητικού συστήματος και συντελούν ως αναγνωστικά βοηθήματα στη βαθύτερη κατανόηση του όλου έργου του.

Βιογραφικά στοιχεία

Ευριπίδης Γαραντούδης

O Eυριπίδης Γαραντούδης γεννήθηκε το 1964 στην Kαβάλα. Σπούδασε Nεοελλη­νική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aπό το 1986 έως το 1989 δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Aπό το 1995 μέχρι το 2003 δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Kρήτης. Από το 2003 διδάσκει νεοελληνική φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σήμερα ως αναπληρωτής καθηγητής.

Δημοσίευσε τα βιβλία: Aρχαία και νέα ελληνική μετρική. Iστορικό διάγραμμα μιας παρεξήγησης, Πάδοβα 1989, Πολύτροπος αρμονία. Mετρική και ποιητική του Kάλβου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης – Στέγη Kαλών Tεχνών και Γραμ­μάτων, Ηράκλειο 1995, Aνθολογία νεώτερης ελληνικής ποίησης 1980-1997. Oι στιγ­μές του νόστου, Eκδόσεις Nεφέλη, Αθήνα 1998, Οι Επτανήσιοι και ο Σολωμός. Ό­ψεις μιας σύνθετης σχέσης (1820-1950), Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2001, Ο Πα­λαμάς από τη σημερινή σκοπιά. Όψεις της ποίησής του και της σύγχρονης πρόσληψής της, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2005, Από τον μοντερνισμό στη σύγχρονη ποίηση (1930-2006), Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2007, Η αντοχή του λυρισμού. Αναφορά στην ποίηση του Μανόλη Πρατικάκη, Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 2011. Eπιμελήθηκε τα βιβλία: Γεράσιμος Σπαταλάς, H στιχουργική τέχνη. Mελέτες για τη νεοελληνική μετρική, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης, Ηράκλειο 1997 (σε συνεργασία με την Άννα Kατσιγιάννη), Tάκης Σινόπουλος, Xρο­νι­κό αναγνώσεων. Bιβλιο­κρισίες για τη μεταπολεμική ποίηση, Εκδόσεις Σοκόλη, Αθήνα 1999 (σε συνεργασία με τη Δώρα Mέντη), Για τον Σινόπουλο. Κριτικά κείμενα, Εκδόσεις Αιγαίον, Λευκωσία 2000, Στέφανος Μαρτζώκης, Στίχοι Βάρβαροι και άλλα ποιήματα, Εκδόσεις Ωκεανίδα, Αθήνα 2000, Βιβλιογραφία Νεοελληνικής Μετρικής, Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2000, Alessandro Manzoni, Η Πέμπτη Μαΐου. Το ποίημα και τα μεταφραστικά του ζητήματα, Εκδόσεις Γα­βριηλίδης, Αθήνα 2001 (σε συνεργασία με την Caterina Carpinato), Γιώργος Χειμωνάς, Πεζογραφήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2005, Γιώργος Χειμωνάς, Χειρόγραφα από το αρχείο του Αλέξανδρου Ίσαρη, Εκδόσεις Ίκαρος, Αθήνα 2006, Ο Σεφέρης για νέους αναγνώστες, Εκδό­σεις Ίκαρος, Αθήνα 2008 (σε συνεργασία με τον Τάκη Καγιαλή), Η ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα. Μια συγχρονική ανθολογία, Μεταίχμιο, Αθήνα 2008, και Παλίμψηστο Καβάλας. Ανθολόγιο μεταπολε­μικών λογοτεχνικών κειμένων, Εκδόσεις Καστανιώτη – Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, Αθήνα 2009 (σε συνεργασία με τη Μαίρη Μικέ). Επίσης δημοσίευσε δύο ποιη­τικά βιβλία: Μεθεόρτιο ή Lyrica, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2009, και Ονειρεύτηκα τη Genova, Εκδόσεις Μελάνι, Αθήνα 2011.




Βιβλιογραφία

Τζίνα Καλογήρου

Η Τζίνα Καλογήρου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο τη Νεοελληνική Λογοτεχνία και τη Διδακτική της.




Κατερίνα Κωστίου

H Κατερίνα Κωστίου διδάσκει στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.




Θεοδόσης Πυλαρινός

Ο Θεοδόσης Πυλαρινός σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει νεοελληνική λογοτεχνία και ιστορία του γλωσσικού ζητήματος στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του λογοτεχνικού περιοδικού Πόρφυρας και της επιστημονικής επετηρίδας Κερκυραϊκά Χρονικά, που εκδίδονται στην Κέρκυρα. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες επτανησιακού αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος, έχει επιμεληθεί αφιερώματα περιοδικών, τόμους Πρακτικών συνεδρίων και συλλογικών έργων σχετικών με τη νεοελληνική λογοτεχνία. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Το Λεύκωμα της Ειρήνης Α. Δεντρινού (1989), Στέλιος Γεράνης 0150 Ποίηση Α΄ 1943-1960 και Ποίηση Β΄ 1960-1991 (1998), Επτανησιακή Σχολή (2003), Για τον Βαλτινό (κριτικά κείμενα, 2003), Από την επίγεια αβεβαιότητα στη συμπαντική απραξία - Νύξεις και αναστοχασμοί πάνω στην ποίηση του Ηλία Κεφάλα (2004), Κέρκυρα – Μια πόλη στη λογοτεχνία (2005), Η κριτική αξιολόγηση της ποίησης του Μανόλη Πρατικάκη (2006), Σπύρος Νικοκάβουρας (2007), Κωνσταντίνος Θεοτόκης – Ο αριστοκράτης κατάδικος (ημερολόγιο, 2006), Δημήτρης Ι. Σουρβίνος – «Ο ασκούμενος της νυκτός» (2006), Διονυσίου Σολωμού, Η γυναίκα της Ζάκυθος (2006), Λορέντσου Μαβίλη, Τα κριτικά κείμενα (2007), «Επί ποταμών Βαβυλώνος...» – Η διαπορητική ποίηση του Μάνου Λουκάκη (2007), Ηλίας Αλ. Σταύρου – «Ο Κερκυραίος δημοτικιστής λογοτέχνης» (2008), Η Ηλιώ – Δημώδες στιχούργημα του λαϊκού ποιητή Σπύρου Περούλη (2008), Κωνσταντίνου Τυπάλδου Πρετεντέρη, Ποιήματα (2008, συνεργασία με τη Β. Μπόμπου-Σταμάτη). Επιμελείται την επανέκδοση των έργων του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου [κυκλοφορούν ήδη οι τόμοι: Αστροφεγγιά (2002), Χαμοζωή (2002), Αιχμάλωτοι (2002), Ανθρώπινη δίψα (2003), Το δαχτυλίδι με τα παραμύθια (2003), Αλληλογραφία (2003), Μεβλανά ο εξαίσιος (2007)]. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των σχολικών ανθολογίων λογοτεχνικών κειμένων του Δημοτικού (Δ΄-Στ΄) και της Α΄ Γυμνασίου. Έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους: ...Ευθύς εγέμισε άνθη, Η λογοτεχνία στη Μικρά Ασία, Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, Ιόνιοι Νήσοι – Ιστορία και πολιτισμός.




Βιβλιογραφία