«Το πέταγμα της βασίλισσας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το πέταγμα της βασίλισσας

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Δανάη-Κατερίνα Φέρρη

Το πέταγμα της βασίλισσας
  • ISBN: 978-960-03-4639-8
  • σελ. 304
  • 6 Μαΐου 2008
  • € 16,96

Περίληψη

Η Ρέινα Ρέμις, ταλαντούχα δημοσιογράφος, γίνεται η έμμονη ιδέα του Γ.Μ. Καμάργο, παντοδύναμου διευθυντή μιας εφημερίδας του Μπουένος Άιρες, που έχει τα διπλά της χρόνια. Η αλαζονεία του τον εμποδίζει να καταλάβει ότι τα συναισθήματα των άλλων δε βρίσκονται υπό την κυριαρχία του και αυτή του η αδυναμία τον βυθίζει σε μια ερωτική περιπέτεια από την οποία θα βγει μεταμορφωμένος.

Ξεκινώντας από αυτή την κλασική πλοκή, ο Τομάς Ελόι Μαρτίνες χτίζει ένα ακαταμάχητο μυθιστόρημα για τον πόθο, την εξουσία, την ανθρώπινη ύπαρξη. Σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν συμβαίνουν δυο φορές, με τρόπο ολοένα και πιο σκοτεινό και συγκεχυμένο. Από τη μια, η πολιτική διαφθορά και η ατιμωρησία σε μια χώρα που καταρρέει και, από την άλλη, το εντεινόμενο ερωτικό παραλήρημα συνθέτουν μια ιστορία της οποίας το απρόβλεπτο τέλος παρασύρει τους αναγνώστες ξανά στην πρώτη γραμμή του βιβλίου, παγιδευμένους σε έναν κόσμο που μοιάζει πολύ με τον πραγματικό.
Βραβείο Αλφαγκουάρα καλύτερου μυθιστορήματος για το 2002.

Βιογραφικά στοιχεία

Τομάς Ελόι Μαρτίνες

O Τομάς Ελόι Μαρτίνες γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1934. Αφού είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως δημοσιογράφος, υποχρεώθηκε από την κυβέρνηση της Ιζαμπέλ Περόν να εγκαταλείψει την Αργεντινή το 1975, και τα επόμενα οκτώ χρόνια τα πέρασε εξόριστος στη Βενεζουέλα. Το 1983 του προσφέρθηκε η θέση του επίτιμου καθηγητή στο Woodrow Wilson International Center for Scholars στην Oυάσινγκτον, όπου και έγραψε Το μυθιστόρημα του Περόν (1985). Το μυθιστόρημα αυτό, καθώς και το Σάντα Εβίτα (1995), είναι δύο βιβλία κλασικά πια στη λατινοαμερικανική λογοτεχνία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε τριάντα έξι γλώσσες και έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από εξήντα χώρες. Έχει γράψει επίσης τα μυθιστορήματα Ιερός (1968), Το χέρι του αφέντη (1991), και Η πτήση της βασίλισσας (Διεθνές Βραβείο Alfaguara 2002), μεταφρασμένα σε οχτώ γλώσσες. Είναι συγγραφέας των συλλογών διηγημάτων Κοινός τόπος ο θάνατος (1979) και Τα κατά Τρελού πάθη (1974). Είναι μόνιμος αρθρογράφος της La Naciόn του Μπουένος Άιρες, της El Pais και των New York Times. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Χάιλαντ Παρκ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου είναι διευθυντής του Προγράμματος Λατινοαμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς.




Βιβλιογραφία