«Ποιος είν' τρελλός από έρωτα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ποιος είν' τρελλός από έρωτα

Ποιήματα του έρωτα από τον Σολωμό ως τον Σεφέρη

Επιμέλεια

Στο εξώφυλλο: Ν. Γύζης, «Νύμφη και Έρως», 1897, (λεπτομέρεια) Εθνική Πινακοθήκη

Ποιος είν' τρελλός από έρωτα
  • ISBN: 978-960-03-4659-6
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 132
  • Επανέκδοση
  • 5 Φεβρουαρίου 2008
  • € 23,32

Περίληψη

Όλων των παθών και όλων των μαρτυριών τόπος η ποίηση. Αλλά και τόπος προνομιακός του πιο ριζικού μας πάθους και του πιο προσωπικού μας μαρτυρίου. Κι ίσως ίσως και της πιο ολόδικής μας μαρτυρίας – τόπος δηλαδή του έρωτα.

Από τα απλούστατα στιχάκια των ημερολογίων στον τοίχο, από τις νεανικές ρίμες των λευκωμάτων, από τα λόγια των τραγουδιών και, προπαντός, από τους δικούς μας έμμετρους αναστεναγμούς καθώς κοιτάμε στη γωνία το ρολόι, από όλα αυτά τα απολύτως καθημερινά ίσαμε τις πολύτροπες συνθέσεις των ποιητών μας, παντού ο ίδιος, παράξενα ομοιόμορφος, ρυθμός. Παντού ίδια η λαχτάρα, η αλησμόνητη ευδαιμονία, η υπεσχημένη αφοσίωση, το δοξαστικό της ωραιότητας, η διάψευση και η ξηρασία του χωρισμού.

Η συγκέντρωση κάποιων σπουδαίων ερωτικών ποιημάτων του νεοελληνικού λόγου αρχίζει βέβαια με την «αγγελική θωριά» στον Σολωμό για να καταλήξει με «του ματιού σου το μαυράδι» στον Σεφέρη. Εξήντα πέντε ποιητές μιλούν για τον έρωτα. Ιστορούν «το βαθύ, το απλό, το μεγάλο» της Μυρτιώτισσας και απορούν μαζί με τον Γιώργο Σαραντάρη «ποιος είν' τρελλός από έρωτα;»

Μ.Λ.

Βιογραφικά στοιχεία

Μάνος Λουκάκης

Ο Μάνος Λουκάκης (1951-2011) γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Σπούδασε κλασική φιλολογία στην Αθήνα. Ασχολήθηκε για χρόνια με την κριτική βιβλίου σε εφημερίδες και περιοδικά. Το πρώτο του ποιητικό βιβλίο, Ζήτω το Ξενοδοχείον της Μεγάλης Βρεταννίας, εκδόθηκε το 1989 (Εκδόσεις Γνώση). Ακολούθησαν το 1998 το Σαν τη Μαρία το πρωί, το 2000 η Παλάμη ωχρού μελισσοκόμου, το 2002 Η ρομάνς της μοδίστρας, το 2003 Ο Ισπανός συμβολαιογράφος και το 2008 ο Χαρτομάντης – όλα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Το 2004 συγκέντρωσε, στην ανθολογία Ποιος είν’ τρελλός από έρωτα, τα αγαπημένα του ερωτικά ποιήματα από τον Σολωμό μέχρι τον Σεφέρη (Εκδόσεις Καστανιώτη). Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά η λέξη, Εντευκτήριο, Πόρφυρας, Νέο Επίπεδο κ.ά. Μια πρώτη προσέγγιση στο έργο του αποτελεί η μελέτη του Θεοδόση Πυλαρινού «Επί ποταμών Βαβυλώνος...» – Η διαπορητική ποίηση του Μάνου Λουκάκη (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007).




Βιβλιογραφία