«Μαγωδός» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μαγωδός

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Στο εξώφυλλο έργο του Egon Schiele, «Kauerndes Mädchen mit gesenktem Kopf», 1918

Μαγωδός
  • ISBN: 978-960-03-4803-3
  • σελ. 96
  • 3 Δεκεμβρίου 2008
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Μια ποιητική συλλογή σε δύο ενότητες.

1η ενότητα: «Γυμνό, μολύβι σε χαρτί», ένα σκίτσο ή μια διαδικασία, μέσα από τη γραφή και τις λέξεις, να φανεί κάποια στιγμή το αληθινό πρόσωπο. Η «Μαγδαληνή» παλεύει με το σώμα της, με τη μνήμη που έχει χαράξει το κορμί της, την αϋπνία· η απουσία έχει στοιχειώσει μέσα της, γίνεται οργή και οδύνη, γίνεται διάλογος με έναν αόρατο άλλον.

Στο «Cobalt blue», έντονο και βαθύ όπως η θάλασσα, οι εικόνες και οι στιγμές διαδέχονται η μία την άλλη όπως σε μια έκθεση ζωγραφικής, ο ήλιος ξεφλουδίζεται, ο υάκινθος κρύβει ένα μυστικό, ο χειμώνας γίνεται πουλί στους δρόμους της πόλης.

Οι μύθοι παραπλανούν και εξορκίζουν τους ήρωές τους στη μοναξιά. Γι' αυτό η «Λίλιθ», η αρχαϊκή θεότητα επιστρέφει. Για να διεκδικήσει την αληθινή της φύση. Κι ένα γράμμα, σε ένα πλάσμα αιθέριο, σε ένα alter ego. Ποιος είναι πιο μακριά από τον άλλον; Ο αποστολέας ή η Αγγελική του;

2η ενότητα: «Μαγωδός», ιδιότητα ηθοποιών και μίμων κατά το ύστερο βυζάντιο, άνδρας ή και γυναίκα ακόμη, που μεταμφιεζόταν, χόρευε, έκανε μιμήσεις, διασκέδαζε και μάγευε τους θεατές με καταπληκτική δεξιοτεχνία και αισθησιασμό. Τρεις συνθέσεις, τρεις όψεις. Τρία πρόσωπα που καθρεφτίζονται σε ιδιαίτερα κάτοπτρα: σε μια λεπίδα, στο πρόσωπο ενός άλλου, σε ένα ασημένιο κουτάλι, αναζητώντας μια ταυτότητα. Από το απολύτως ρεαλιστικό στο αφηρημένο, από το τώρα στο φανταστικό και πάλι πίσω, αυτοαναλύονται και συνειδητοποιούν.

Στο «Λεπιδόπτερο», ένας άνδρας φυλακισμένος στο σώμα του, όπως ένα έντομο σε γυάλα, φλερτάρει με τη λεπίδα του φυρίσματος, με τη βίαιη αλλαγή, με την έντονη επιθυμία να δημιουργήσει εξαρχής τη φύση του. «Κάτω από αυτό το δέρμα βρίσκομαι εγώ». Πώς να αντιμετωπίσει κανείς αυτός τον ξένο, τον εαυτό του;

Στον «Κλώνο», μια παιχνιδιάρικη υποψία, ένα κυνηγητό με έναν άγνωστο μέσα στην πόλη, γίνεται εμμονή, φόβος. Ο άγνωστος γίνεται διώκτης, ένα φάντασμα, αυτός που γνωρίζει. Ένα καταπιεσμένο κομμάτι του είναι που προσπαθεί να εκδηλωθεί, να επικοινωνήσει. Τον έχουμε ανάγκη.

Στην «Ανίχνευση», μια νέα γυναίκα αρνείται να ξεπεράσει την αδυναμία της. Μέχρι που βλέπει την όψη της σε ένα κουτάλι. Ψάχνει τις αιτίες για το λαβύρινθο στον οποίο έριξε τον εαυτό της. Τάση φυγής σε περιοχές των παιδικών χρόνων, ή του ονείρου, και απότομη προσγείωση. Η αυτοκαταστροφή διασπάται από στιγμές αναλαμπής και διαύγειας, η παραίτηση από τη θέληση.

Βιογραφικά στοιχεία

Ναταλία Κατσού

Η Ναταλία Κατσού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, αποφάσισε να «μετοικήσει» στον κόσμο του θεάτρου. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τα θεατρικά έργα Το Νυφικό (Πειραματική σκηνή Εθνικού, Ιούνιος 2006) και Ελισάβετ, πνεύμα φωτιάς, βασισμένο στην αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου (Θέατρο Άνοιξης, Απρίλιος 2007 - Θέατρο Παραμυθιάς, Μάιος 2007), συμμετείχε ως βοηθός σκηνοθέτη του Γ. Κιμούλη στην παράσταση Μάκβεθ του Σαίξπηρ (καλοκαίρι 2007) και σκηνοθέτησε την παράσταση Το έργο παίζεται χωρίς διάλειμμα με ποιητικούς μονόλογους της Αγγελικής Σιγούρου («Ειλισός», Μάιος 2008 - «Απόλλων» Σύρου, Ιούλιος 2008). Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Δίκη (Μάιος 2006), Ποίηση τ.29 (εκδ. Νεφέλη, Ιούνιος 2007), ποιητική τ.1 (εκδ. Πατάκη, Ιούνιος 2008).

Πτυχιούχος γαλλικής, αγγλικής, γερμανικής και ισπανικής γλώσσας. Τελειόφοιτος στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημιού Αθήνας και στη δραματική σχολή «Δήλος - Δ. Χατούπη». Συνεχίζει τις σπουδές της στο πιάνο με την Σ. Περάκη στο ωδείο «Athenaeum».