«Νίκος Καββαδίας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νίκος Καββαδίας

Ο δαίμονας χόρευε μέσα του

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY

Νίκος Καββαδίας
  • ISBN: 978-960-03-4897-2
  • σελ. 170
  • 23 Μαρτίου 2009
  • € 14,84

Περίληψη

Στο βιβλίο αυτό δεν μιλούν ειδήμονες, λόγιοι, μελετητές ή κριτικοί για τον Νίκο Καββαδία. Μιλάνε ναυτικοί που έζησαν μαζί του στα καράβια, άνθρωποι ταξιδεμένοι, άνθρωποι του μόχθου και της σκληρής δουλειάς, περιγράφοντας έναν απ' αυτούς, κάποιον του σιναφιού τους. Οι περισσότεροι αγνοούσαν ότι ο συνάδελφός τους ήταν ταυτόχρονα ένας μεγάλος ποιητής, το έμαθαν μετά το θάνατό του, κι άλλοι ύστερα από χρόνια κατάλαβαν το μέγεθος της ποίησής του. Όμως όλοι λάτρευαν τον «κουρλό ασυρματιστή» τους, αυτό τον αλλόκοτο παραμυθά, τον άκακο κι ευαίσθητο, τον σπάταλο και τολμηρό, αυτό το πειραχτήρι που ο δαίμονας χόρευε μέσα του. Ο Καββαδίας το φόβο της ζωής, το φόβο της θάλασσας, το φόβο του θανάτου τον είχε μετουσιώσει σε οίστρο: έρωτα για τον κόσμο, για τις γυναίκες, για τα ταξίδια, για τις ανοιχτές θάλασσες και τη γραμμή των οριζόντων. Για το λογοτεχνικό του μέγεθος έχουν γραφτεί πολλά. Μέσα από τις μαρτυρίες όμως των συν-ναυτικών του αντρών, αλλά και κάποιων γυναικών που είχαν μπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη μεγάλη οικογένεια της θάλασσας, αναγνωρίζεται το απαράμιλλο ήθος του, η ανθρωπιά του και η βαθιά σοφία του. Οι αφηγήσεις αυτών των ανθρώπων φέρνουν στο φως άγνωστα στοιχεία του βίου και της πολιτείας του ποιητή, αποκαλύπτουν ιδιαίτερες πτυχές του χαρακτήρα του, αποκρυπτογραφούν στίχους του, ζωντανεύουν το μύθο του και μας προσκαλούν να ταξιδέψουμε μαζί του.

Βιογραφικά στοιχεία

Μήτσος Κασόλας

O Mήτσος Kασόλας γεννήθηκε το 1936. Σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο. Εργάστηκε ως φωτογράφος και οπε­ρατέρ (1961-1967) στο Κινηματογρα­φικό Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, απ’ όπου και τον έδιωξε η Xούντα. Για τρία χρόνια στη Φίνος Φιλμ ήταν βοη­θός του Ντίνου Δημόπουλου. Ασχολεί­ται με τη συγγραφή βιβλίων και σενα­ρίων. Παράλληλα άσκησε και το επάγ­γελμα του δημοσιογράφου –ως μέλος της EΣHEA– από το 1972 έως το 1992, σε πολλές εφημερίδες.

Από το 1964 μέχρι τώρα έχει εκδώ­σει πέντε ποιητικές συλλογές, ένα χρο­νικό (H άλλη Αμερική), ένα δοκίμιο (Για ένα Μανιφέστο Πολιτισμού από τη Μικρή Μέγιστη Ελλάδα), δύο βιβλία για τον Νίκο Καββαδία και εννέα μυθιστο­ρήματα. Tο 1974 πήρε το A΄ Kρατικό Bραβείο για το χρονικό του H άλλη Α­μερική και το 1982 τιμήθηκε με το A΄ Kρατικό Bραβείο για το μυθιστόρημά του O Πρίγκιπας, που προβλήθηκε ως τηλεοπτική σειρά στην ET-1, σε σκηνο­θεσία του Τάσου Ψαρρά. Το μυθιστόρη­μά του Αγγελίνα μεταφέρθηκε ως σει­ρά στη ΝΕΤ, επίσης από τον Τάσο Ψαρ­ρά, με τον τίτλο Ο θησαυρός της Αγγε­λίνας. Το 2018 κυκλοφόρησαν έξι θεα­τρικά του έργα. Ποιήματά του μελο­ποίησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος και έ­χουν ενσωματωθεί στην ταινία του Zυλ Ντασέν Δοκιμή. Αποσπάσματα του βι­βλίου του H άλλη Αμερική περιέχονταν σε βιβλία της Mέσης Εκπαίδευσης. Mια σειρά από τα έργα του διδασκόταν στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Τμήμα Ξένων Γλωσσών). Επιλογή από το ποιητικό του έργο μεταφράστηκε και κυκλοφό­ρησε στην Αμερική, με τον τίτλο Har­vest, το 1971.




Βιβλιογραφία