«Aφηγήματα ενός ψυχιάτρου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Aφηγήματα ενός ψυχιάτρου

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY

Aφηγήματα ενός ψυχιάτρου
  • ISBN: 978-960-03-4943-6
  • σελ. 104
  • 22 Ιουνίου 2009
  • € 9,54

Περίληψη

Στα Aφηγήματα ενός ψυχιάτρου ο γνωστός και καταξιωμένος ποιητής Μανόλης Πρατικάκης, χωρίς να αποκόπτεται από το ποιητικό κέντρο του και τον στοχαστικό λυρισμό, μεταθέτει το κέντρο βάρους της έκφρασής του στην αφήγηση ιστοριών. Η αφήγηση αυτή, όπως δηλώνει ο τίτλος του βιβλίου, γίνεται από τη σκοπιά ενός ανθρώπου που βίωσε κάθε ιστορία με την ιδιότητα του ψυχιάτρου. Ο αυτοβιογραφικός όμως πυρήνας των ιστοριών δεν περιορίζει, αντιθέτως τροφοδοτεί τη μυθοπλασιακή τους μετάπλαση.

Τα αφηγήματα του βιβλίου αναφέρονται στο τέλος της ζωής γνωστών προσώπων της λογοτεχνίας, όπως ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Αλέξης Τραϊανός, ενώ ανατέμνουν τις μνήμες του συγγραφέα από πρόσωπα της οικογένειάς του, αλλά και από ασθενείς του. Ακολουθούν κυρίως την ευθύγραμμη πορεία ανάπτυξης ενός πεζογραφικού κειμένου, αλλά συχνά εμβολιάζουν τον αφηγηματικό τρόπο έκφρασης με πολλά ποιητικά στοιχεία. Όλα πάντως συνέχονται από μια σταθερή μέριμνα, αυτή του συγγραφέα-ψυχιάτρου: σε κάθε αφήγημα ο Μανόλης Πρατικάκης επιχειρεί μια εξερεύνηση στον πολυδαίδαλο ψυχικό κόσμο του ανθρώπου, αποκαλύπτοντας άγνωστες ή υποφωτισμένες περιοχές του.

Βιογραφικά στοιχεία

Μανόλης Πρατικάκης

Ο Μανόλης Πρατικάκης κατάγεται από το Μύρτος, χωριό του Λιβυκού πελάγους, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Ιατρική και πήρε την ειδικότητα του νευρολόγου-ψυχιάτρου. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα γύρω στο 1970. Έχει γράψει δεκαεπτά ποιητικές συλλογές (οι περισσότερες συνθετικά έργα), καθώς και δοκίμια, δύο συλλογές διηγημάτων, σενάρια και τραγούδια. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Περιλαμβάνεται σε πολλές ξένες ανθολογίες και κυκλοφορούν έξι αυτόνομα βιβλία του στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος δημιούργησε συμφωνικό έργο (Η Συμφωνία της Ίασης) πάνω στο έργο του που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς και ένα CD με τίτλο Αθέατος Συρμός με κύριο κορμό το βιβλίο του Λιβιδώ. Επίσης, η συνθέτρια Χαρά Παλαιολόγου δημιούργησε έναν κύκλο δώδεκα τραγουδιών, που παρουσιάστηκαν στα Χανιά και στον «Ιανό», ενώ ο συνθέτης Κώστας Στεφάνου συνέθεσε το Μεγάλο κονσέρτο της φύσης, βασισμένο στα «φυσικά του» ποιήματα, και πρόσφατα το Ποτάμι –από την ποιητική συλλογή Το νερό– σε κλασική φόρμα.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, που ελέγχει τα πνευματικά δικαιώματα των ελλήνων δημιουργών. Εκπροσώπησε την Eλλάδα για το Eυρωπαϊκό Aριστείο Λογοτεχνίας 1999 με το έργο του Η κοίμηση και η ανάσταση των σωμάτων του Δομήνικου. Το 2003 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο του Το νερό.




Βιβλιογραφία