«Τσαντόρ» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τσαντόρ

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Πέτρος Μάρκαρης

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης

Τσαντόρ
  • ISBN: 978-960-03-5124-8
  • σελ. 112
  • 27 Σεπτεμβρίου 2010
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Ο Ακμπάρ επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από μεγάλη απουσία: βρίσκει μια χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο και από ένα πραξικόπημα που εγγυάται στο ισλαμικό κόμμα την απόλυτη εξουσία. Κανένας δεν ξέρει να του πει πού βρίσκονται τα αγαπημένα του πρόσωπα, στο σπίτι της οικογένειάς του κατοικούν ξένοι, και μερικοί φοβούνται ακόμα και να του απευθύνουν το λόγο. Οι γυναίκες είναι όλες τυλιγμένες σε τσαντόρ, αγνώριστες και ανώνυμες. Φοβισμένος αλλά και πεισματάρης, ο Ακμπάρ σιγά-σιγά συνειδητοποιεί ότι ο υποβιβασμός της γυναίκας στρέφεται και κατά των αντρών. 

Η εξέγερσή του εναντίον ενός κόσμου που πνίγει την ελπίδα και την ομορφιά θα είναι παράδοξη αλλά εμβληματική.   

Ένα σύγχρονο, τολμηρό μυθιστόρημα, που δεν διστάζει να κοιτάξει κατάματα τον κίνδυνο του ισλαμικού φονταμενταλισμού, γραμμένο από ένα μεγάλο όνομα της σημερινής τουρκικής λογοτεχνίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Μουρατχάν Μουνγκάν

O Mουρατχάν Mουνγκάν, ο γνωστότερος ίσως τούρκος συγγραφέας της νεότερης γενιάς, γεννήθηκε στην Kωνσταντινούπολη το 1955. Σπούδασε Θεατρολογία στη Σχολή Γλωσσολογίας-Iστορίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Eργάστηκε για χρόνια στο Kρατικό Θέατρο της Άγκυρας και στο Δημοτικό Θέατρο της Kωνσταντινούπολης. Tο πρώτο του βιβλίο, O Mαχμούτ και η Γεζιντά, εκδόθηκε το 1980. Aκολούθησαν το θεατρικό Tα συλλυπητήρια (1982) και οι συλλογές διηγημάτων Tο τέλος της Πόλης (1985, Εκδόσεις Καστανιώτη 2001), Oι ιστορίες του αγώνα (1986), Τα σαράντα δωμάτια (1987), Άλαλα παραμύθια (1989, Eκδόσεις Kαστανιώτη 2000), Τα ελάφια και οι κατάρες (1992), Mπροστά στο όρος Kαφ (1994), Tα δαιμονικά του χρήματος (1997) και Oι τρεις καθρέφτες στα σαράντα δωμάτια (1999).




Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις

Κριτικές