«Μια εισαγωγή στη σημειολογία: Θεωρία και εφαρμογές» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μια εισαγωγή στη σημειολογία: Θεωρία και εφαρμογές

Μια εισαγωγή στη σημειολογία: Θεωρία και εφαρμογές
  • ISBN: 978-960-03-5128-6
  • eudoxus logo Εύδοξος: 99720
  • σελ. 184
  • 25 Οκτωβρίου 2010
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Η σημειολογία ή σημειωτική είναι η επιστήμη που μελετά τα σημεία και τα συστήματα σημασίας.

Η σημασία βρίσκεται παντού και αφορά όλους μας άμεσα, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια μας την ύπαρξη, την κοινωνία και τον πολιτισμό μας, καθώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα μέσα από το φίλτρο των σημείων, τα οποία προσδιορίζουν την ταυτότητά μας και καθορίζουν τη θέση μας στην κοινωνία. Ζούμε μέσα από τα σημεία, αφού αυτά μεσολαβούν για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας και καθιστούν εφικτή την επικοινωνία. Από πολύ μικρή ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας ερχόμαστε σε επαφή με σημεία και καλούμαστε διαρκώς να τα ερμηνεύσουμε, καθώς και να δημιουργήσουμε οι ίδιοι συστήματα σημασίας. Αποδίδουμε νόημα σε λέξεις, εικόνες, σχήματα, χρώματα, μυρωδιές, χειρονομίες· μιλάμε, διαβάζουμε, γράφουμε κείμενα και αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα διδακτικό εγχειρίδιο εισαγωγής στη σημειολογία. Επιχειρεί να αποδώσει με επιστημονικό αλλά και προσιτό τρόπο τις βασικές αρχές της σημειολογίας/σημειωτικής, όπως τις όρισαν οι τρεις κύριοι θεμελιωτές της: ο Ferdinand de Saussure, ο Charles Sanders Peirce και ο Roland Barthes.

Πέρα από την απλή γλώσσα γραφής του βιβλίου αυτού, καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας απλοποιημένης προσέγγισης της σημειολογίας διαδραματίζουν οι εικόνες οι οποίες, χάρη στη δύναμη της αμεσότητάς τους, λειτουργούν ως παραδείγματα που «μεταφράζουν» τη γλώσσα της θεωρίας. Ζωγραφικοί πίνακες, φωτογραφίες, εικονογράμματα επεξηγούν με εύληπτο τρόπο αφηρημένες θεωρητικές έννοιες· εικονογραφήσεις και οπτικά ευρήματα αναδεικνύουν τη δημιουργική διάσταση της σημασίας και τη μετατρέπουν σε παιχνίδι, στο οποίο ο αναγνώστης καλείται να συμμετέχει ενεργά.

Το συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές οι οποίοι, στο πλαίσιο των σπουδών τους, χρειάζεται ν’ αποκτήσουν βασικές γνώσεις πάνω στη θεωρία και τη μέθοδο της επιστήμης της σημασίας, αλλά και σε άτομα που επιθυμούν να έχουν μια γενική ενημέρωση και γνώση για τον κλάδο της σημειολογίας. Ακόμα και οι ειδικοί του χώρου όμως θα μπορέσουν, διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, να ανακαλύψουν στοιχεία μιας διαφορετικής διάστασης της σημειολογίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Μαρία Χαλεβελάκη

Η Μαρία Χαλεβελάκη γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Λυών (Université Lyon II) και στη συνέχεια απέκτησε από το ίδιο πανεπιστήμιο διδακτορικό τίτλο στη Γλωσσολογία με ειδίκευση στη Σημειωτική.

Είναι υπότροφος του ΙΚΥ (2010-2011) για μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα τον Οπτικό Πολιτισμό, με επιβλέπουσα την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Μαριάννα Ψύλλα. Έχει αυτόνομη τριετή διδακτική εμπειρία στο Τμήμα Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Λυών και, από το 2008 μέχρι σήμερα, είναι επιστημονική συνεργάτις στο Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών, όπου διδάσκει Σημειολογία και Οπτική Επικοινωνία. Έχει δώσει διαλέξεις τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έπειτα από πρόσκληση της καθηγήτριας Μαριάννας Ψύλλα. Για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 έχει οριστεί ως υπεύθυνη επιβλέπουσα μεταπτυχιακών εργασιών στο ΕΑΠ.

Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από το χώρο της σημειωτικής, της γλωσσολογίας, του οπτικού πολιτισμού και της επικοινωνίας.