«Μετά τη βαρβαρότητα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μετά τη βαρβαρότητα

Βιωματικός μινιμαλισμός

Στο εξώφυλλο: Ιλιά Γεφίμοβιτς Ρέπιν, «Οι χαμάληδες του Βόλγα», 1870-1873

Μετά τη βαρβαρότητα
  • ISBN: 978-960-03-5415-7
  • eudoxus logo Εύδοξος: 22768871
  • σελ. 208
  • 9 Μαρτίου 2012
  • € 10,60

Περίληψη

Μετά την κατάρρευση του Τοξικού Θαύματος στις ΗΠΑ και την αναστάτωση της Ευρωζώνης, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, καλοκαίρι του 2011, το αμερικανικό χρέος, έτσι όπως πλησιάζει τη συνταγματικώς προκαθορισμένη οροφή των 14,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, απειλεί να τινάξει την παγκόσμια οικονομία στον αέρα. «Πρόοδος» και όλεθρος βαδίζουν χέρι χέρι. Διαδοχικές καταρρεύσεις-απόδειπνα της αμετροέπειας, πρελούδια βαρβαρότητας. Ευτυχώς για την Ιστορία, τουλάχιστον σε τούτη την πλανητική κοινότητα, ισχύει το ανέφικτο της κοινωνικής αλλοτρίωσης. Κάτι πάντοτε βρίσκεται να απομυθοποιήσει τα ποσοτικά και να πυροδοτήσει τα επόμενα ποιοτικά άλματα. Αλήθεια, πόσο εύκολα μπορούμε να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα; Πόσο μπορεί να αισιοδοξεί κανείς πως τα νέα κοινωνικά κινήματα, εκείνα που ξεπροβάλλουν κάπως αμήχανα, θα ασχοληθούν συστηματικά με τις θεσμικές και κυρίως πολιτισμικές προϋποθέσεις μιας στρατηγικής αλλαγής πορείας, προς την κατεύθυνση αυτού που χαρακτηρίζω Βιωματικό Μινιμαλισμό; Πόσο ρεαλιστική μπορεί να θεωρείται η σταδιακή επικράτηση του Μέτρου σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού βίου; Ένας εξορθολογισμός των ανθρωποδράσεων που δεν επιβάλλεται από κανέναν, αλλά βιώνεται και εδραιώνεται –μέσα από την κοινωνική του επαλήθευση– ως αξιακό πρόταγμα. Ως συναπόφαση των κοινωνιών του κόσμου να ξεπεράσουν το βαρυτικό πεδίο της βαρβαρότητας και να απολαύσουν, επιτέλους, τη μοναδική ωραιότητα του πλανήτη και τη θαλπωρή μιας ανθρωποκεντρικής κοινωνίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Νίκος Δόικος

Ο Νίκος Δόικος σπούδασε Κοινωνιολογία, Πολιτική Οικονομία και Αρχιτε­κτονική, στη Νέα Υόρκη και τη Θεσσα­λονίκη, κατά την περίοδο των επικών εξεγέρσεων, μεταξύ 1968 και 1974. Έτσι, ήταν επόμενο η πολιτική του σκέψη να σημαδευτεί ανεξίτηλα από την ενεργό συμμετοχή του στα γεγονότα του Μάη του ’68 στο Columbia και, αμέσως μετά, στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα της Θεσσαλονίκης. Δύο ποιοτικές καμπές στην ιστορία των αυθόρμητων κινημάτων, με α­ποδομητική, κατά τον ίδιο, δυναμική, δυ­στυχώς αναξιοποίητες, καιροσκοπικώς μυθοποιημένες από τους τότε απόντες και μετέπειτα κυρίαρχους της αμερικανικής και ελλαδικής μεταπολίτευσης, τις οποίες, παρ’ όλα αυτά, ε­πιμένει να θεωρεί προάγγελους μετα-αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90, με σειρά εκδόσεων και δημοσιεύσεων και με συστηματικές δημόσιες παρεμβάσεις σε θεματικά fora και στον διαδικτυακό διάλογο Αθήνας, Βρυξελλών και Νέας Υόρκης, θέ­τει επιτακτικά το ζήτημα της συστημικής κρίσης του νεοφιλελευθερισμού και μελετά τις προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στα παραδοσιακά οικονομικά και πολιτικά μοντέλα. Μελέτες και άρθρα του, επιστημονικού ή ευρύτερου πολιτικού περιεχομένου, έχουν εκδοθεί από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό και ξένο εβδομαδιαίο και περιοδικό Τύπο.

ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

  • Lucien Goldmann, Δύναμη και ανθρωπισμός (μετάφραση), εκδόσεις Δωδώνη, Θεσσαλονίκη 1973.
  • Η ανάγκη επανεξέτασης του περιεχομένου της έννοιας «εργατική τάξη», έκδοση οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος», Θεσσαλονίκη 1976.
  • La participation populaire à la rénovation des centres historiques, πρόλογος: Σοφία Μάππα, έκδοση UNESCO, Paris 1980.
  • Rehabilitation, Management and Protection of the Biological Reserve and the Neolithical Lake Settlement of lake Orestias, «LIFE», European Commission, Brussels 1993 (along with Macinvest).
  • European Union Interregional Action Zone, European Commission, Brussels 1994.
  • Integrating Links and Actions Needed for the Development of the Island Areas, European Commission, Brussels 1995.
  • Καστοριανά μνημεία (Γενική εποπτεία - Επιστημονική επιμέλεια), χορηγός: «Καστοριανή Πρωτοβουλία Πολιτών», ιστορική τεκμηρίωση: Γιάννης Σίσιου, φωτογραφίες: Δημ. Τσουρτσούλας, Εκδόσεις Χρωμογραφή, Αθήνα 1995.
  • Ο Ανάριθμος Δρόμος – Από την πολιτικοποίηση της κοινωνίας στην κοινωνικοποίηση της πολιτικής, πρόλογος: Ευάγγελος Βενιζέλος, εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2008.