«Πώς και γιατί έσβησε το Κέντρον» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πώς και γιατί έσβησε το Κέντρον

Τα αίτια και οι επιπτώσεις

Πώς και γιατί έσβησε το Κέντρον
  • ISBN: 978-960-03-5789-9
  • σελ. 160
  • 20 Οκτωβρίου 2014
  • € 10,60

Περίληψη

Η συναρπαστική ιστορία του Κέντρου έχει ρίζες που ξεκινούν από το 1910, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ίδρυσε το Κόμμα Φιλελευθέρων προκειμένου να δημιουργήσει μια προοδευτική έπαλξη. Η δυναμική προσωπικότητα του ιδρυτού σφράγισε την πορεία της χώρας, καθώς πρωταγωνίστησε σε μεγάλες θύελλες που γνώρισε ο τόπος. Ο βενιζελισμός μαγνήτισε χιλιάδες οπαδούς, αλλά προκάλεσε και την άγρια πολεμική πολλών άλλων, που είχαν πιο συντηρητικές θέσεις και ήσαν φανατικοί υποστηρικτές του Στέμματος. 

Θα μπορούσε να γραφεί ένα άλλο βιβλίο για την πορεία αυτού του πολιτικού σχηματισμού κατά την προπολεμική περίοδο, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με εκείνην της μεταπολεμικής. Στο βιβλίο Πώς και γιατί έσβησε το Κέντρονπαρακολουθούμε όσα διαδραματίστηκαν σε αυτόν τον χώρο μετά την Απελευθέρωση, και κυρίως από το 1950 και μέχρι τη Μεταπολίτευση του 1974. Στη σημαντική διαδρομή του το Κέντρον ξεχώρισε για τις κορυφαίες και χαρισματικές προσωπικότητες που το στελέχωσαν. Αυτό αποτελούσε συγχρόνως προτέρημα, αλλά και αδυναμία, επειδή δύσκολα μπορούσαν να συνυπάρξουν για μεγάλα διαστήματα τόσες προσωπικότητες κάτω από μια ηγεσία. 

Το ιστορικό αίτημα συνεπώς που θα απασχολεί πολλές γενιές είναι: Πώς έσβησε το Κέντρον, που άλλοτε αποτελούσε πυλώνα της πολιτικής ζωής; Ποια τα αίτια και ποιες οι επιπτώσεις;

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Α. Λεονταρίτης

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος A. Λεονταρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Μικρασία. Από πολύ νέος ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της δημοσιογραφίας σε διάφορες εφημερίδες. Από το 1965 εργάστηκε ως ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος. Παράλληλα έγραψε ιστορικά αναγνώσματα, πολλά από τα οποία δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες στον ημερήσιο τύπο, ενώ άλλα εκδόθηκαν σε βιβλία.

Επί σειρά ετών διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Έζησε από πολύ κοντά πολιτικές προσωπικότητες που κυριάρχησαν κατά τη δεκαετία 1950-1960, ερεύνησε, μελέτησε και συγκέντρωσε πολύτιμα αρχεία και στοιχεία που αφορούσαν όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής και έφερε στο φως παρασκήνια που συγκλόνισαν την πορεία αυτού του τόπου και δίνουν άλλη διάσταση σε κρίσιμα κεφάλαια της ιστορίας μας.




Βιβλιογραφία