«Διαχείριση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Διαχείριση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα

Μια προσέγγιση πολιτικής οικονομίας της υγείας

Διαχείριση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα
  • ISBN: 978-960-03-5998-5
  • σελ. 224
  • 3 Μαρτίου 2016
  • € 12,72

Περίληψη

Η δραματική μείωση των ανθρώπινων, τεχνολογικών και οικονομικών πόρων στον υγειονομικό τομέα θέτει σε επανεξέταση, μεταξύ άλλων, τη σημασία και τις επιπτώσεις της βιοϊατρικής και φαρμακευτικής καινοτομίας στη βιομηχανία ιατρικής περίθαλψης. H αύξηση της δαπάνης για την υγεία, στη χώρα και διεθνώς, δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση του όγκου και των τιμών, αλλά παραλλήλως στα φαινόμενα της ταχείας καινοτομικής εναλλαγής των φαρμακευτικών και βιοϊατρικών προϊόντων. 

Η καινοτομία στη φαρμακευτική περίθαλψη συνιστά ένα σύνθετο και πολυδιάστατο φαινόμενο, το οποίο, όπως προκύπτει από τη σχετική επιστημονική τεκμηρίωση, συνεισφέρει θετικά στην υγεία και την ποιότητα ζωής της σχετιζόμενης με την υγεία, αλλά, επίσης, συνδράμει στην ανάπτυξη της ερευνητικής βιομηχανίας και στην οικονομική μεγέθυνση μέσω της αύξησης του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Η επίδραση των παραμέτρων αυτών οφείλει να συνεκτιμάται διά μέσου της συστηματικής πολυκριτηριακής αξιολόγησης και αναπόφευκτα επιβάλλει μεταρρυθμίσεις στη φαρμακευτική αγορά, καθώς και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων μέσω ρυθμιστικών παρεμβάσεων. 

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι αναγκαίος ο συγκερασμός αφενός του ελέγχου του κόστους εξαιτίας των πεπερασμένων προϋπολογισμών και αφετέρου της αύξησης της δαπάνης λόγω της καινοτομικής πλημμυρίδας, διά των κατάλληλων διαρθρωτικών αλλαγών στις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, στο βαθμό κατά τον οποίο έχει ισχύ η διατύπωση ότι «το μέλλον της ιατρικής περίθαλψης είναι τεχνολογικό και καινοτομικό». 

Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται η προσέγγιση του θέματος υπό το πρίσμα της διεθνούς εμπειρίας και πρακτικής με προφανή σκοπιμότητα τη θεμελίωση μιας τεκμηριωμένης φαρμακευτικής πολιτικής στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής υγείας, δεδομένου ότι συνιστά ύψιστη προτεραιότητα η ανάληψη της σχετικής πολιτικής και επιστημονικής ευθύνης για το σχεδιασμό, τη διαχείριση και τον έλεγχο της βιοϊατρικής και φαρμακευτικής τεχνολογίας, η οποία συγκροτεί το μέλλον της ιατρικής περίθαλψης.

Βιογραφικά στοιχεία

Κώστας Αθανασάκης

Ο Κώστας Αθανασάκης γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές στο Τμήμα Οι­κονομικών Επιστημών της σχολής ΝΟΠΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην «Ορ­γάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας», του ομώνυμου Διατμηματικού-Διαπανεπιστημιακού ΠΜΣ και τίτλων εξειδίκευσης στην Οικονομική Αξιολόγηση των Υπηρεσιών Υγείας. Επίσης, είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό πεδίο της Οικονομικής Αξιολόγησης.




Βιβλιογραφία

Ελευθερία Καραμπλή

Η Ελευθερία Καραμπλή γεννήθηκε στη Λάρισα και είναι απόφοιτος του τμήματος Επιχειρησιακής Έρευνας και Marketing του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Σήμερα εργάζεται ως Ειδικός Επιστήμων στον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, όπου συμμετέχει στο ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην οικονομία και πολιτική του φαρμάκου, στη διάχυση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας και στην Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας.




Βιβλιογραφία

Γιάννης Κυριόπουλος

Ο Γιάννης Κυριόπουλος σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι ιατρική, δημόσια υγεία, κοινωνική πολιτική και οικονομικά της υγείας. Διετέλεσε ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας (ΕΣΔΥ) και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και βιβλίων, ενώ συμμετείχε σε πολλές έρευνες και συνέδρια. Για τη δραστηριότητά του τιμήθηκε από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Εκτός από τις επιστημονικές εργασίες του εξέδωσε ποιήματα, δοκίμια και μεταφράσεις.

Έφυγε από τη ζωή το 2022.




Βιβλιογραφία

Νίκος Μανίας

Ο Νίκος Μανίας είναι μαθηματικός με εξειδίκευση στην επιχειρησιακή έρευνα, στη στατιστική και στην πληροφορική. Από το 2009 εφαρμόζει εξειδικευμένα μοντέλα στον τομέα των φαρμάκων και συγκεκριμμένα στην τιμολόγηση, την αποζημίωση και την ανάλυση ρίσκου της αγοράς.

Συνεργάζεται με δημόσιους φορείς, ασφαλιστικούς οργανισμούς και θεσμικούς παράγοντες με κύριο αντικείμενο την ορθολογική χρήση των πόρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.




Νάντια Μπουμπουχαιροπούλου

Η Νάντια Μπουμπουχαιροπούλου έχει γεννηθεί στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» με εξειδίκευση στην Οικονομική Αξιολόγηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό πεδίο της Υπέρτασης και Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Π.Μ.Σ. «Στατιστικής» με εξειδίκευση στην Ιατρική του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.




Κατερίνα Μυλωνά

Η Κατερίνα Μυλωνά γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο από τη Νομική Σχολή Αθηνών, και τίτλου εξειδίκευσης στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο από την Ακαδημία της Χάγης. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως επιστημονική συνεργάτης του Τομέα Οικονομικών της Υγείας με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, την πολιτική υγείας και τη φαρμακευτική πολιτική. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από το 2013-2015.




Ελπίδα Πάβη

Η Ελπίδα Πάβη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Diploma (PGDip) στα Οικονομικά της Υγείας από το Πανεπιστήμιο York της Βρετανίας, Master Δημόσιας Υγείας (MPH) από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και Διδακτορικού (PhD) από το ίδιο Πανεπιστήμιο στο πεδίο της Επιδημιολογίας και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας με έμφαση στις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία και στις υπηρεσίες υγείας. Έχει εργαστεί στα Πανεπιστήμια της Γλασκόβης και του Dun­dee της Σκωτίας, στο Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (Αθήνα), στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και από το 2003 εργάζεται και διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.




Βιβλιογραφία