«Αποστολή «Περικλής»» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Αποστολή «Περικλής»

Τα επίσημα αρχεία του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών (OSS) των ΗΠΑ στην κατεχόμενη Ελλάδα (Μάιος-Οκτώβριος 1944)

Μετάφραση-Προλεγόμενα
Αποστολή «Περικλής»
  • ISBN: 978-960-03-6056-1
  • σελ. 264
  • 7 Νοεμβρίου 2016
  • € 16,00

Περίληψη

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται τα επίσημα αρχεία της Αποστολής «Περικλής» του αμερικανικού OSS (Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών) στην κατεχόμενη Ελλάδα από την 1η Μαΐου 1944 έως την απελευθέρωση, στις 12 Οκτωβρίου 1944. Η δημοσίευσή τους έρχεται να φωτίσει μια πτυχή της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και να καταγράψει στοιχεία για την οργάνωση του αντιστασιακού κινήματος, την καθημερινότητα στην Ελεύθερη Ελλάδα, τη λαϊκή υποστήριξη του ΕΑΜ, τις εκλογές της ΠΕΕΑ, τις συνομιλίες για τη δημιουργία της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, τις καθημερινές σχεδόν μάχες του ΕΛΑΣ με τα γερμανικά στρατεύματα και τα Τάγματα Ασφαλείας κτλ.

Με επικεφαλής τον Κώστα Κουβαρά, που βρέθηκε κοντά στην Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ στην Ευρυτανία, η Αποστολή «Περικλής» έστελνε στο αρχηγείο του OSS στο Κάιρο εκτενείς εκθέσεις, τηλεγραφήματα και φωτογραφικό υλικό για την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα, τα οποία έφταναν έως τον πρόεδρο Ρούσβελτ μέσω του Γουίλιαμ Ντόνοβαν, επικεφαλής του OSS στην Ουάσινγκτον και συμβούλου του Αμερικανού προέδρου. 

Η Αποστολή «Περικλής» ήταν η πιο σημαντική συμμαχική αποστολή στα βουνά της μαχόμενης Ελλάδας και το έργο της αναγνωρίστηκε για την ιδιαίτερη αξία και αποτελεσματικότητά του.

Βιογραφικά στοιχεία

Ηλίας Θερμός

Ο καθηγητής Ηλίας Θερμός γεννήθηκε στη Λευκάδα. Σπούδασε χημεία και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Eastern Illinois, όπου έλαβε το πτυχίο B.S. το 1963. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπου­δές του στο Πανεπιστήμιο Southern Illinois, έλαβε το πτυχίο Master (M.A.) στην ιστορία το 1965 και το διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) στην πολιτική επιστήμη το 1967.

Δίδαξε πολιτική επιστήμη και διεθνείς σχέσεις στα πανεπιστήμια Roosevelt, Northwestern (πολιτική θεωρία), North Carolina State University και Texas A & M. Το 1972-1973 προήδρευσε στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Κολεγίου Flagler. Διετέλεσε Visiting Fellow στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (1979-1980) και Visiting Scholar στο Πανεπιστήμιο Northwest­ern (1989-1990).

Στην Ελλάδα δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 1986 και δίδαξε έως το 2005. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Προήδρευσε στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πο­λιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τα χρονικά διαστήματα 1990-1998 και 2001-2003, τιμήθηκε με την έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ολοκλήρωση και Εξωτερική Πολιτική, και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά έργα στην Ελλάδα, όπως Ο ηγέτης – Μελέτη στο φαινόμενο ηγεσία και Η πολιτική σκέψη των Πλάτωνα και Αριστοτέλη στην κλασική και σύγχρονη εποχή.

Έχει επίσης δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και μελέτες για την πολιτική επιστήμη, τις διεθνείς σχέσεις και την ιστορία σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.




Βιβλιογραφία