Οι πύλες του ΤίποταΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΑφήγημαΜετάφραση: |
|
Sorry mate, won't work any more.
Η Σάμαρ Γιάζμπεκ, από τον Αύγουστο του 2012 ως τον Αύγουστο του 2013, πέρασε λαθραία τρεις φορές τα σύνορα της πατρίδας της. Με πλαστή ταυτότητα, αποτόλμησε μια άκρως επικίνδυνη περιπλάνηση στον Βορρά της φλεγόμενης Συρίας. Ήταν όμως αποφασισμένη να δει με τα ίδια της τα μάτια την πραγματικότητα μιας επίγειας κόλασης. Έζησε ανάμεσα στους αμάχους, τους ακτιβιστές και τους μαχητές και κατέγραψε τη ματιά όλων, όχι μόνο των απλών ανθρώπων και των επαναστατών, αλλά και των ηγετών των τζιχαντιστικών οργανώσεων. Αυτούσιες μαρτυρίες που φωτίζουν, μέσα από ένα πλήθος συνταρακτικών λεπτομερειών, κάθε πτυχή ενός εξαιρετικά σύνθετου πολέμου, από το ειρηνικό ξεκίνημα της επανάστασης ως τη διάβρωση της πορείας της και τη σκοτεινή έλευση του Ισλαμικού Κράτους. Η συγγραφέας αποχωρίζεται και πάλι τον τόπο της, επιστρέφει στην εξορία και ύστερα από ένα χρόνο απόλυτης σιγής καταφέρνει να αποτυπώσει, απροκάλυπτα και τολμηρά, τις συγκλονιστικές της εμπειρίες. Ιστορίες αβάσταχτα σκληρές εναλλάσσονται με εικόνες που λάμπουν από ανθρωπιά μέσα στις στάχτες. Οι πύλες του Τίποτα είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο και ένα αφήγημα υψηλής έντασης, μια σπαρακτική καταβύθιση στα συντρίμμια των προδομένων ονείρων ενός λαού που δοκιμάζεται.
Οι πύλες του Τίποτα δεν είναι απλώς ένα ρεπορτάζ ή μια πολιτική ανάλυση. Αξίζει να συγκριθεί ως λογοτεχνικό έργο με το βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ Φόρος τιμής στην Καταλονία. Η Σάμαρ Γιάζμπεκ είναι εξαιρετική συγγραφέας και υφαίνει με δεξιοτεχνία τον ιστό της αφήγησής της, περνώντας από τη δημοσιογραφία και φτάνοντας ως την υψηλή λογοτεχνία.
The Observer
Καμιά πένα δεν βουτήχτηκε ποτέ μέσα σε τόσα δάκρυα για να αφηγηθεί την παραφροσύνη και τη βιαιότητα μιας χώρας που βρίσκεται συγχρόνως υπό τον ζυγό ενός απολυταρχικού τυραννικού καθεστώτος και της κτηνωδίας των φανατικών ισλαμιστών. Κλείνοντας τις Πύλες του Τίποτα της Συρίας, δεν μένουν παρά στάχτες και αποκαΐδια.
Libération
Ο μόνος νικητής σήμερα στη Συρία είναι ο θάνατος. Αυτό δηλώνει εν κατακλείδι το βιβλίο της Σάμαρ Γιάζμπεκ, κάνοντας κάθε αναγνώστη να ανατριχιάσει σύγκορμος.
The Syrian Observer