«Το παρελθόν στο παρόν» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το παρελθόν στο παρόν

Μνήμη, ιστορία και αρχαιότητα στη σύγχρονη Ελλάδα

Επιμέλεια
Το παρελθόν στο παρόν
  • ISBN: 978-960-03-6265-7
  • eudoxus logo Εύδοξος: 77119747
  • σελ. 288
  • 8 Δεκεμβρίου 2017
  • € 16,96

Περίληψη

Τι είναι μνήμη και τι μνημείο; Πώς το παρελθόν γίνεται ιστορία; Γιατί η κλασική αρχαιότητα θεωρείται σημαντικότερη από τον Μεσαίωνα; Πώς επιλέγουμε τι θα ανασκάψουμε και τι θα εκθέσουμε σε ένα μουσείο; Ποιος είναι ο ρόλος των πολιτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς; 

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θίγονται σε αυτό τον συλλογικό τόμο. Ειδικοί από διάφορα επιστημονικά πεδία επιχειρούν να προσεγγίσουν την πολυδιάστατη σχέση της ελληνικής κοινωνίας με το ιστορικό παρελθόν, διερευνώντας θέματα όπως οι μηχανισμοί διαμόρφωσης συλλογικής μνήμης, η προνομιακή μεταχείριση κάποιων ιστορικών περιόδων, η αλληλεπίδραση των πολιτών με τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος κ.ά. Ο τόμος έχει στόχο να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με σύγχρονες θεωρητικές εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, να αναδείξει τις ιδεολογικές παραμέτρους της μελέτης του παρελθόντος και να ανασκευάσει ορισμένες στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν τον δημόσιο περί αρχαιολογίας λόγο.

Βιογραφικά στοιχεία

Άρης Αναγνωστόπουλος

Ο Άρης Αναγνωστόπουλος είναι κοινωνικός ανθρωπολόγος και ιστορικός. Η έρευνά του εστιάζει κυρίως στην πολιτική και την ποιητική των υλικών καταλοίπων του παρελθόντος στο παρόν. Έχει μελετήσει εκτεταμένα τη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Αυτόνομη Πολιτεία στην Κρήτη των αρχών του 20ού αιώνα. Ταυτόχρονα έχει κάνει εθνογραφική έρευνα σε διάφορα αρχαιολογικά εγχειρήματα, όπως στην ανασκαφή του ιερού του Ποσειδώνα στον Πόρο, στο πρόγραμμα «Τρία Μινωικά Ιερά Κορυφής της Κεντρικής Κρήτης» στις Γωνιές Μαλεβιζίου και στην ανασκαφή της Κουτρουλού Μαγούλας στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας. Εργάζεται για τη μη κερδοσκοπικη εταιρεία  Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και διδάσκει στο μεταπτυχιακό Πολιτιστική Διαχείριση που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Κεντ και την ΑΣΟΕΕ στην Ελευσίνα, καθώς και στο Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.




Νίκος Παπαδημητρίου

Ο Νίκος Παπαδημητρίου είναι δρ αρχαιολογίας και εργάζεται ως επιμελητής αρχαιοτήτων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Αθήνα). Έχει σπουδάσει στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μπέρμιγχαμ (Αγγλίας) και έχει εργαστεί με ερευνητικές υποτροφίες στα Πανεπιστήμια Πρίνστον και Χάρβαρντ (HΠΑ). Ασχολείται με την αρχαιολογία του Αιγαίου, καθώς και με ζητήματα κοινωνικής μνήμης και σύγχρονων προσλήψεων του ιστορικού παρελθόντος. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία, καταλόγους εκθέσεων, πρακτικά συνεδρίων και πολλά άρθρα πάνω σε αρχαιολογικά, μουσειολογικά και ιστορικά θέματα. Εδώ και αρκετά χρόνια διοργανώνει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σειρές ανοικτών σεμιναρίων που αφορούν τη σχέση του παρελθόντος με το παρόν.