«Μετά παρρησίας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μετά παρρησίας

Για την Ιστορία και την Αλήθεια

Μετά παρρησίας
  • ISBN: 978-960-03-6304-3
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 384
  • 7 Μαΐου 2018
  • € 21,20

Περίληψη

Ο Γιαννάκης Μάτσης υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Συμπαρατάχθηκε και συμπορεύθηκε με τον Γλαύκο Κληρίδη στην ίδρυση του ΔΗΣΥ και στη μεγαλειώδη πορεία του, που τον κατέστησε πρώτο κόμμα στην Κύπρο. 

Το 1996 και ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπονομεύθηκε μια μεγάλη ευκαιρία λύσης του Κυπριακού, που είχε διαμορφωθεί χάρη στις επαφές του Μάτση με αξιωματούχους της Κυβέρνησης Κλίντον και ιδιαίτερα με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τον «γίγαντα» της αμερικανικής διπλωματίας. Αυτό οδήγησε τον Γιαννάκη Μάτση, που ήταν τότε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, στην απόφαση να μην επαναδιεκδικήσει την Προεδρία του κόμματος.

Αντιτάχθηκε στην επιβολή του Σχεδίου Ανάν και αγωνίσθηκε για την απόρριψή του. Θεωρεί ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ως προοπτική λύσης, οδηγεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα έχει ως άμεση συνέπεια τη διχοτόμηση και την τουρκοποίηση της Κύπρου. 

Ενεργός στην πολιτική ζωή για πενήντα περίπου χρόνια, ο Μάτσης πρωτοστάτησε ή αναμείχθηκε ενεργά στις προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, σωτηρίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα και καταδίκης του εποικισμού. Παράλληλα, υπήρξε από τους πρωτοπόρους στην επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκυπρίους.

Οι εμπειρίες του από τις σχέσεις με τον Μακάριο, το ΑΚΕΛ και τα άλλα κυπριακά κόμματα αποδίδονται νηφάλια, χωρίς πάθος, με στόχο την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Πολλές από τις αποκαλύψεις του, που έρχονται για πρώτη φορά στο φως, θα προκαλέσουν και θα συζητηθούν. 

Ένα βιβλίο συγκλονιστικό, με αποκαλύψεις γύρω από την πορεία του Κυπριακού και όχι μόνο.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιαννάκης Μάτσης

Ο Γιαννάκης Μάτσης γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1933. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αμμοχώστου το 1953 και από την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας το 1955. Μετά το τέλος του απελευθερωτικού, αντιαποικιακού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, του οποίου υπήρξε ενεργό μέλος, σπούδασε Νομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης (1960-62). Συνιδρυτής, μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη, του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), το 1976. Διετέλεσε δεύτερος τη τάξει στην ηγεσία του κόμματος από το 1976 έως το 1993 (Γενικός Γραμματέας 1976-80, Αντιπρόεδρος 1980-90, Αναπληρωτής Πρόεδρος 1990-93). 

Το 1993 ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, έως το 1997, οπότε και αποφάσισε να μην επαναδιεκδικήσει την Προεδρία.

Επί μία εικοσαετία διετέλεσε βουλευτής (1981-2001). Από το 1986 έως το 1992 αναπλήρωνε τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εξελέγη ευρωβουλευτής το 2004, στις πρώτες εκλογές για ανάδειξη Κυπρίων βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τη λήξη της θητείας του, το 2009. Υπήρξε επίσης μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU).