«Το ποίημα-πορτρέτο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το ποίημα-πορτρέτο

Στο εξώφυλλο έργο του Gabriel Cornelius Ritter von Max, «Veil of St Veronica», 1874 (βασισμένο σε σχέδιο του Νικόλαου Γύζη που απεικόνιζε το κεφάλι του λήσταρχου Νταβέλη).

Το ποίημα-πορτρέτο
  • ISBN: 978-960-03-6305-0
  • σελ. 120
  • 8 Δεκεμβρίου 2017
  • € 9,54

Περίληψη

Στην ποιητική αυτή συλλογή του Γιώργου Μοράρη, από την πρώτη κιόλας σελίδα, τα τέρατα κινούνται με όρους αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. H Ερινύα για λόγους εύγλωττους είναι το μόνο τέρας που δεν φορά καλύπτρα. Στις επόμενες σελίδες παρελαύνουν δανεισμένα ομοιώματα από όλες τις εποχές. Το κράνος του ιππέα είναι μια σφραγισμένη μάσκα, όπως του μεσαιωνικού σιδερόφρακτου ιππότη. Στην κορυφή της πυραμίδας ο θάνατος μεταμφιέζεται στη ρωμαϊκή αρένα. Ακολουθούν στους νεότερους χρόνους τα προσωπεία του έρωτα φασματικά και απροσδιόριστα. Μέχρι που ανασύρεται η γαμήλια καλύπτρα. Γιατί η μάσκα; Επειδή σε εποχές παρακμής όπως η δική μας, που τη διακρίνει η κρίση της ταυτότητας και οι ρόλοι είναι προσχεδιασμένοι, η μάσκα ζει και βασιλεύει. Το όλο εγχείρημα αποσκοπεί να αποκαλυφθεί η μύχια ζωή του προσωπείου. Στο Ποίημα-πορτρέτο φωλιάζει το κομμένο κεφάλι του ληστή Νταβέλη, ζωγραφισμένο από τον Γύζη, και της Μέδουσας του Καραβάτζιο. 

Τον Γιώργο Μοράρη τον ενδιαφέρουν έργα τέχνης που διαθέτουν εξαιρετική αντοχή στον χρόνο. Η ουσιαστική δύναμη της λέξης αναζητεί μια χάλκινη πανοπλία που βρέθηκε στα χώματα της Κύπρου, παίρνει υπόσταση στην αγιογραφία του Παντοκράτορα στο Δαφνί, η οποία μνημειώνεται άθικτη από την αρπακτικότητα του αδηφάγου χρόνου. Η ποίησή του, ενώ είναι ελάχιστα υλική, βρίσκεται κοντά στη χαμένη ύλη των μνημείων και, ενώ είναι σε απόσταση από τον κόσμο, αγαπά αντικείμενα που επειδή τον ανυψώνουν είναι ιδιαίτερα εγκόσμια. 

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Μοράρης

Ο Γιώργος Μοράρης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Εργάστηκε στην Αθήνα ως  καθηγητής φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Ποιήματα και δοκίμιά του δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά. Την πρώτη του ποιητική συλλογή, Συναναστροφές της σιωπής, την εξέδωσε το 1991 στις Εκδόσεις Καστανιώτη. Ακολούθησαν τα Άνθη ράμνου το 1999, για τα οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Κύπρου. Για τα ποιήματα της συλλογής αυτής ενδιαφέρθηκε η Βελγική Προεδρία της Ε.Ε. και κυκλοφόρησαν σε ειδική έκδοση με τίτλο Σύνορα (Borders). Το 2008 εκδίδει την τρίτη ποιητική του συλλογή, με τίτλο Ροσμαρίνος, έργο για το οποίο έτυχε διπλής τιμής και αναγνώρισης, αφού βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και παράλληλα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Από την Ακαδημία Αθηνών βραβεύθηκε επίσης για το βιβλίο του Ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης, 1849-1917 (Μια διπλή απόκλιση της κυπριακής διαλέκτου και του ποιητικού λόγου). Στην ποιητική συλλογή Το ποίημα-πορτρέτο περιλαμβάνεται η «Νιόβη '74», που της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοφανής λογοκρισία στις 7 Μαρτίου 2013, επειδή κάνει αναφορά στην τουρκική εισβολή, το '74, στην Κύπρο.




Βιβλιογραφία

  • Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
  • Ροσμαρίνος, 2008