«Περί πλούτου και σταθερής οικονομίας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Περί πλούτου και σταθερής οικονομίας

Περί πλούτου και σταθερής οικονομίας
  • ISBN: 978-960-03-6327-2
  • σελ. 304
  • 6 Μαρτίου 2018
  • € 10,60

Περίληψη

Το βιβλίο αυτό εξετάζει τις τέσσερις μορφές πλούτου που βρίσκονται στην διάθεση των ανθρώπων, δηλαδή τον υλικό πλούτο, τον πνευματικό, τον φυσικό και τον πλούτο των εμπειριών. Στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας κυριάρχησε η αύξηση του υλικού πλούτου, η οποία ήταν και είναι αποτέλεσμα δύο κυρίως παραγόντων: της καταναλωτικής σπατάλης και της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού. Υπερκατανάλωση και υπερπληθυσμός έχουν πλέον καταστεί τα δύο σημαντικά προβλήματα της εποχής μας. Αυτά έχουν φέρει τον πλανήτη μας στα όρια της αντοχής του και έχουν δημιουργήσει τα τεράστια οικολογικά προβλήματα της εποχής μας. Οι μελλοντικές γενεές θα αντιμετωπίσουν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης.
Η απάντηση στις δυσκολίες αυτές και η ευημερία των γενεών που έρχονται βρίσκονται στην μεγάλη μείωση του παγκοσμίου πληθυσμού στα επόμενα χρόνια και στον περιορισμό της καταναλωτικής σπατάλης. Η ανθρωπότητα πρέπει να εγκαταλείψει την καταστροφική προσπάθεια συνεχούς ανάπτυξης, η οποία δεν είναι πλέον δυνατή, και να υιοθετήσει το μοντέλο της σταθερής οικονομίας σε ένα επίπεδο ευημερίας εφικτό για όλες τις επόμενες γενεές. 
Δεν μπορούμε πλέον να ζούμε σαν τον Ωνάση, ούτε είναι ανάγκη να ζούμε σαν τον άγιο Φραγκίσκο.

Βιογραφικά στοιχεία

Θεόδωρος Π. Λιανός

Ο Θεόδωρος Π. Λιανός γεννήθηκε στην Μεσσήνη Μεσσηνίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο Χαλανδρίου και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Συνέχισε τις σπουδές του (MA και PhD) στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέηβις, και επισκέπτης καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνιας (VPI), στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και στο Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας.
Είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), στο οποίο υπηρέτησε ως πρύτανης κατά την περίοδο 1985-1988. Έχει υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις του Δημοσίου. Ήταν πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της Διοικούσας Επιτροπής του Πολυτεχνείου της Κρήτης, του ΔΙΚΑΤΣΑ και του Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών. 
Έχει γράψει διδακτικά εγχειρίδια (μεταξύ των οποίων το βιβλίο οικονομικών του λυκείου), επιστημονικά συγγράμματα και πολλά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης δημοσιεύσει πλήθος άρθρων στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.




Βιβλιογραφία