Σημάδια πριν το τέλος του κόσμουΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΤρεις νουβέλεςΜετάφραση: |
|
Sorry mate, won't work any more.
Στις Δουλειές του Βασιλείου εισχωρούμε στα άδυτα ενός καρτέλ και παρακολουθούμε την καθημερινότητα στο παλάτι ενός βαρόνου ναρκωτικών μέσα από τα μάτια ενός συνθέτη κορίδο. Ο αφηγητής τούτης της ιστορίας, ο Λύκος, πολλά γράμματα δεν ξέρει, ωστόσο ξεχειλίζει από ένα ταλέντο που του επιτρέπει να μεταπλάθει σημαντικά γεγονότα σε τραγούδια, κι αυτό τον κάνει Καλλιτέχνη. Στα Σημάδια πριν το τέλος του κόσμου πρωταγωνιστεί η αξέχαστη Μακίνα, μια νεαρή γυναίκα που ξέρει να επιβιώνει στον βίαιο κόσμο των αντρών. Αφήνοντας πίσω τη ζωή της στο Μεξικό προκειμένου να αναζητήσει τον αδελφό της, και επιχειρώντας να διασχίσει μια επικράτεια από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή, εισέρχεται λαθραία στις ΗΠΑ με δύο μυστικά μηνύματα – ένα από τη μητέρα της και ένα από τον υπόκοσμο. Στη Μετοικεσία των σωμάτων δύο αντίπαλες εγκληματικές οικογένειες χρειάζονται εξίσου τον ήρωα, τον Απολυτρωτή, για μια επιβεβλημένη εκεχειρία. Το ένστικτό του αλλά και οι οδηγίες της κυβέρνησης τον προειδοποιούν να μείνει κλεισμένος μέσα, όμως αυτός γλιστράει στο υπογάστριο της πόλης με σκοπό να κανονίσει την ανταλλαγή των σωμάτων που κρατούνται εκατέρωθεν σε ομηρία.
«Με μια πρόωρη σοφία που έρχεται μόνο μέσα από τον πόνο, ο Γιούρι Ερέρα αποκαλύπτει τις ανθρώπινες πλάνες, τον κόσμο των παραγκουπόλεων, των μπαρ, των οίκων ανοχής και τις μάστιγές τους, τα ναρκωτικά, τα όπλα, τον θάνατο».
Ελένα Πονιατόφσκα
«Ο Γιούρι Ερέρα είναι ο σπουδαιότερος πεζογράφος του Μεξικού».
Φρανσίσκο Γκόλντμαν
«Οι Δουλειές του Βασιλείου, ένα λογοτεχνικό διαμαντάκι, είναι μια νουβέλα για τα καρτέλ ναρκωτικών και παράλληλα μια έμμεση κριτική των βιβλίων για τα καρτέλ ναρκωτικών. Με τα Σημάδια πριν το τέλος του κόσμου ο Γιούρι Ερέρα, και πάλι κύριος των πηγών του, τις οδηγεί στο απώτατο άκρο της εκφραστικότητας και της καλλιέπειας. Είναι σαν τα εγγόνια του Πέδρο Πάραμο ή της Σουσάνα Σαν Χουάν να έχουν γίνει οι “βρεγμένες πλάτες” –οι παράνομοι Μεξικανοί μετανάστες στις ΗΠΑ– των αρχών του εικοστού πρώτου αιώνα».
Χόρχε Βόλπι
«H Μετοικεσία των σωμάτων αντιπροσωπεύει ένα αποκορύφωμα για την τέχνη της μυθοπλασίας».
Άλβαρο Ενρίγκε
«Ο Γιούρι Ερέρα πρέπει να ζει εδώ και χίλια χρόνια. Πρέπει να έχει δει την κόλαση, και τον παράδεισο, και να έχει επιστρέψει. Πρέπει να έχει υπάρξει γυναίκα, ζώο, βράχος... Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η απέραντη ενσυναίσθηση που τον διακρίνει».
Βαλέρια Λουισέλι